ΑΘΗΝΑ
08:18
|
03.05.2024
Πώς ο Πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, ως ο συντονιστής εκδήλωσης, επανέφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του Κατοχικού δανείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανήμερα της 66ης της θλιβερής επετείου των “Σεπτεμβριανών” (6 του μηνός) ο Πρέσβης επί τιμή Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος βρέθηκε φιλοξενούμενος στην εκπομπή “Έλληνες Παντού”, από το παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ “Η Φωνή της Ελλάδας” και μίλησε για την εξαιρετικού ενδιαφέροντος, διαδικτυακή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και οποία επανέφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του Κατοχικού δανείου.

Μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το “International Hellenic Association” (ΙΗΑ), το “Hellenic American National Council”, το “Canadian Hellenic Congress”, το “”Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη” και η “Παμμακεδονική Γερμανίας”, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων ομιλιών προσωπικοτήτων που διοργανώνει το IHA. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Δρ. Γκρέγκορ Γκίζι, βουλευτής του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς “Die Linke”, αλλά και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γερμανίας-Ελλάδας.

“Δεν ήταν απλά μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση”, τόνισε ο κ. Χρυσανθόπουλος και εξήγησε γιατί: “Το σημαντικό ήταν ότι συμμετείχε σαν ακροάτρια η επιτετραμμένη της γερμανικής πρεσβείας, την οποία είχε προσωπικά ενημερώσει. Και αυτό γιατί ήθελα όλα όσα θα ελέγοντο να φτάσουν στα αυτιά του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.  Ο Γκίζι πήρε μια θέση λογική και φιλική προς τα συμφέροντα της Ελλάδας. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι στον διάλογο που ακολούθησε των αρχικών τοποθετήσεων τέθηκε από ελληνικής πλευράς το ερώτημα αν η Ελλάδα θα μπορούσε να παύσει τις πληρωμές του χρέους της στα πλαίσια του μνημονίου – η μερίδα που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στη Γερμανία είναι 68 δισ. ευρώ – μέχρις ότου η Γερμανία αρχίζει και πληρώνει τα δικά της. Έγινε κατανοητό ότι αυτό είναι εφικτό αλλά χρειάζεται μια ελληνική κυβέρνηση που θα είναι διατεθειμένη  να το πάει το θέμα πέρα για πέρα διότι οι Γερμανοί θα μπορούσαν να απαντήσουν με διάφορες ‘κυρώσεις’. Όπως, για παράδειγμα, να σταματήσουν τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων ή να αρχίσουν να βοηθούν περισσότερο την Τουρκία. Βεβαίως θα πρέπει να προηγηθεί μία συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι θα είναι μια μικρή απόκλιση από τις δανειακές μας υποχρεώσεις στα πλαίσια των μνημονίων”.

Ο τίτλος της ομιλίας του Δρα Γκρέγκορ Γκίζι ήταν: “Γερμανική ευθύνη προς την Ελλάδα – προοπτικές για δράσεις για την προσεχή γερμανική Κυβέρνηση”. Τα βασικά σημεία της ομιλία του γερμανού βουλευτή ήταν τα εξής:

  • H Γερμανία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της  προς την  Ελλάδα για την τεράστια καταστροφή και τα χιλιάδες θύματα που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα της κτηνώδους πολιτικής του Γ΄ Ράιχ την περίοδο της Κατοχής. Τούτο  αναγνωρίστηκε  από  τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ όταν επισκέφθηκε την  Ελλάδα το 2018, αλλά στην πράξη δεν δόθηκε συνέχεια στη δέσμευσή του.
  • Χαρακτήρισε “ανοιχτή πληγή που πρέπει να κλείσει” το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Δήλωσε, δε, ότι η Συνθήκη 2+4 της Μόσχας του 1990 δεν ονομάστηκε Συνθήκη Ειρήνης ακριβώς για να αποφύγει η Γερμανία να τεθεί το ζήτημα των αποζημιώσεων-επανορθώσεων, όπως επέτασσε η Συνθήκη του Λονδίνου του 1953.  
  • Η Γερμανία κέρδισε δισεκατομμύρια από τα δάνεια για τη σωτηρία ιδιωτικών τραπεζών που εξυπηρετήθηκαν από την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι συντάξεις, συρρικνώθηκαν δραματικά οι κοινωνικές παροχές κι αυξήθηκαν οι φόροι.
  • Υποστηρίζει την πληρωμή του αναγκαστικού δανείου που η ναζιστική Γερμανία επέβαλε στην Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής και αναφέρει την ανάγκη κάποιου συμβιβασμού ως προς τα οφειλόμενα επιτόκια. Τάσσεται, επίσης, υπέρ της απόδοσης των γερμανικών επανορθώσεων και την επιστροφή στην Ελλάδα των κλαπέντων και λεηλατηθέντων αρχαιολογικών θησαυρών.
  •  Καταλήγει λέγοντας ότι  η Γερμανία πρέπει να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη κατά τρόπο συγκεκριμένο και εναπόκειται στη Γερμανία να θεραπεύσει τώρα αυτά τα τραύματα.

Να σημειωθεί πως το συνολικό χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα κυρίως από το κατοχικό δάνειο είναι σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς από 300 με 420 δισ. ευρώ αναλόγως του επιτοκίου που θα μπορούσε να συμφωνηθεί. “Μιλάμε για ένα ποσό που αν το είχαμε δεν θα είχαμε χρέος πια. Θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τα μνημόνια και να μας μείνει και χρήμα για την ανάπτυξη της χώρας”, σχολίασε ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος.

Και πρόσθεσε: “Οι Γερμανοί αρνούνται τις διαπραγματεύσεις επικαλούμενοι ότι με τη Συνθήκη της Μόσχας του 1990 έκλεισαν όλες οι απαιτήσεις που είχαν οι Σύμμαχοι. Αυτό δεν το συμμερίζεται η νομική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής, η οποία λέει ότι η συμφωνία της Μόσχας δεν αναγράφει πουθενά ότι είναι μια συνθήκη ειρήνης. Και αυτό έγινε σκόπιμα. Δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη συμφωνία αυτή, ούτε υπάρχει αναφορά για την Ελλάδα. Οπότε είναι μία συμφωνία που δεν μπορεί η Γερμανία να επικαλεστεί για να κλείσει το θέμα”.

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα σήμερα; O κ. Χρυσανθόπουλος εξηγεί: “Μπορεί να αρχίσει να απειλεί λίγο την κατάσταση, να πει: ‘Κύριοι δεν απαντάτε. Άρα κι εμείς με βάση αυτή τη γραμμή που υιοθετείτε εξετάζουμε να σταματήσουμε την πληρωμή των δόσεων για τα 68 δισ. ευρώ μέχρι να δεχθείτε να κάτσετε στο τραπέζι και να τα συζητήσουμε όλα. Αυτό θα έλεγα εγώ στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται κότσια για να το κάνεις αυτό. Βεβαίως, αυτά θα γίνουν μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία γιατί πρέπει  να δούμε ποια θα είναι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί. Ο Γκίζι καταλήγοντας είπε ότι αν συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα είναι ο πρώτος που εισηγηθεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο”.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας; “Αυτό το συμπεριλάβαμε σε μια επιστολή που στείλαμε την επομένη της εκδήλωσης προς την κυρία Μέρκελ και προς τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών. Τους αναφέρουμε πολύ συγκεκριμένα ότι αυτό που ζητάμε είναι αποζημιώσεις για τη ζημιά που έγινε στις υποδομές της χώρας και στους Έλληνες υπηκόους, την επιστροφή των χρημάτων από το υποχρεωτικό δάνειο που μας επέβαλαν το 1941 συν τους τόκους, το υπόλοιπο των επανορθώσεων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν τότε. Το 1946 η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει έναν κατάλογο με όλα τα αντικείμενα που είχαν κλαπεί και τον παρέδωσε στη γερμανική κυβέρνηση. Αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται σήμερα είτε σε μουσεία είτε σε ιδιωτικές συλλογές. Έχω ακούσει ότι οι Γερμανοί είναι διατεθειμένοι να μας τα επιστρέψουν αυτά, αλλά είναι ελάχιστα μπροστά σε όλα τα άλλα που μας χρωστούν”.

Μπορείτε να μας ακούσετε, από τα εξής μέσα: i) Από το διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/, ιι) μέσω του τηλεοπτικού σας δέκτη, στο κανάλι των ραδιοσταθμών, με την ένδειξη “Η Φωνή της Ελλάδας” / The Voice of Greece, καθώς και ιιι) από ραδιοφωνικό δέκτη, στα βραχέα κύματα (SW), στους 9420 χιλιόκυκλους (ΚΗΖ) όσοι ζείτε στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, στους 11645 χιλιόκυκλους (KHZ), όσοι διαμένετε στην Κεντρική και στη Νότια Αφρική και στους 9935 χιλιόκυκλους (KHZ), όσοι συντονιστείτε από χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Αμερικής.

Ποιος είναι ο Πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: Ο Πρέσβης ε.τ. Κος Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, υπηρέτησε την Ελληνική Διπλωματία σε πολλά κράτη του κόσμου. Διετέλεσε Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, στην Ελληνική Πρεσβεία στο Πεκίνο, ήταν ο πρώτος Έλληνας Πρέσβης στην Αρμενία, Πρέσβης στην Βαρσοβία, στην Οτάβα του Καναδά, Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ και Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη (την περίοδο 2006-2012). Από το 2010 ασχολείται με την καταπολέμηση των Μνημονίων. Για τη δραστηριότητά του αυτή, μάλιστα, του αφαιρέθηκε, με Προεδρικό Διάταγμα (το 2013), ο τίτλος του Πρέσβη επί τιμή, ο οποίος όμως του επιστράφηκε το 2016.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα