ΑΘΗΝΑ
23:27
|
19.04.2024
Κυβέρνηση και συνδικάτα συμφώνησαν σε αύξηση 15 ευρώ τον μήνα – Ένα ακόμα μέτρο άμυνας απέναντι στις πληθωριστικές τάσεις και τις τιμές ρεκόρ του ρεύματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εργασίας της Ισπανίας και τα συνδικάτα συμφώνησαν σε μια νέα, αν και μικρή, αύξηση του κατώτατου μισθού σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών. Οι δύο πλευρές κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις ημερών σε αρκετά τεταμένο κλίμα σε μια αύξηση της τάξεως των 15 ευρώ τον μήνα. “Η αύξηση κατά 15 ευρώ το μήνα (περίπου 1,6%) θα εφαρμοστεί (αναδρομικά) από την 1η Σεπτεμβρίου 2021”, ανακοίνωσαν το υπουργείο και τα συνδικάτα CCOO και UGT στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Η συμφωνία δεν άρεσε ιδιαίτερα στους εργοδότες. Μάλιστα, ακόμα δεν την έχουν υπογράψει υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να ανακόψει την ανάκαμψη της οικονομίας στη μετά την πανδημία εποχή. Η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ισπανία, η οποία ενεκρίθη από τους εκπροσώπους των εργοδοτών, έγινε τον Ιανουάριο του 2020 θέτοντας το κατώτατο όριο των μηνιαίων απολαβών των εργαζομένων στα 950 ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, είναι ο κατώτατος μισθός στη χώρα να οριστεί στα 1.049 ευρώ μέχρι το 2023.

Η αύξηση των 15 ευρώ είχε αρχικά χαρακτηριστεί ανεπαρκής από τα συνδικάτα με φόντο την επιτάχυνση του πληθωρισμού και τις τιμές ρεκόρ του ηλεκτρικού ρεύματος, στις οποίες η κυβέρνηση επέβαλε πλαφόν. Όμως τελικά αποφάσισαν να τη δεχτούν αφού συμφώνησαν με την κυβέρνηση ότι νέες αυξήσεις θα δοθούν το 2022 και το 2023 ώστε να τηρηθεί ο στόχος να φθάσει ο ελάχιστος μισθός στο 60% του μέσου μισθού μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας του κοινοβουλίου το 2023.

Οι αυξήσεις αυτές, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, έχουν στόχο την αύξηση του ισπανικού κατώτατου μισθού –που ήταν μέχρι τότε πολύ χαμηλός– στο επίπεδο αυτού των ευρωπαίων γειτόνων της Ισπανίας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα για τη διάσκεψη των ηγετών των μεσογειακών κρατών EUROMED9, δήλωσε την Τετάρτη που μας πέρασε: “Δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη αν δεν φτάσεις στις τσέπες των Ισπανών με τη μορφή περισσότερων θέσεων εργασίας, καλύτερων μισθών και αξιοπρεπών συντάξεων”.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ο Πορτογάλος ομόλογός του, Αντόνιο Κόστα, ανακοίνωσε επίσης νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, αυξήσεις όλων των προνοιακών επιδομάτων και ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και πρόνοιας. “Η καλύτερη αντιμετώπιση των κρίσεων είναι η αλληλεγγύη και όχι η λιτότητα”, τόνισε ο Κόστα. Στη μεσογειακή Ελλάδα τα πάντα αυτορυθμίζονται από την αγορά και τα δωρεάν giga.  

Με πληροφορίες από Financial Times, Bloomberg και ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα