ΑΘΗΝΑ
15:00
|
18.05.2024
Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η συμμετοχή του υπουργου Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε με σειρά από νέες διμερείς επαφές, όχι μόνο με παραδοσιακούς φίλους και εταίρους της χώρας μας, αλλά και με ομολόγους του από χώρες με τις οποίες δεν υπάρχουν συχνές επαφές.

Όπως επισημαίνει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Νίκος Δένδιας, πρόκειται για μια προσπάθεια διεύρυνσης των διπλωματικών οριζόντων της χώρας μας και των συνομιλητών της, με απώτερο σκοπό την προώθηση των εθνικών συμφερόντων.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών του Παναμά, Erika Mouynes, με την οποία είχε “μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Παναμά, με έμφαση σε εμπόριο, επενδύσεις και ναυτιλία, καθώς και στο πλαίσιο διεθνών και περιφερειακών οργανισμών”.

Με την υπουργό Εξωτερικών της Γκάνας, Shirley Ayorkor Botchwey, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διμερείς σχέσεις, την ενίσχυση της συνεργασίας εντός των Διεθνών Οργανισμών και την καταπολέμηση της πανδημίας.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγκόλας Tete Antonio, συζητήθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας – Αγκόλας, η συνεργασία σε πολυμερές επίπεδο και εντός Οργανισμού Λουζόφωνων Κρατών – υπό το φως της Προεδρίας της Αγκόλας και της πρόσφατης απόδοσης της Ελλάδας του καθεστώτος παρατηρητή – οι σχέσεις ΕΕ-Αγκόλας, καθώς και η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές του, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού Marcelo Ebrard C. Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Μεξικού. Η αναβάθμιση των σχέσεων με χώρες της Λατινικής Αμερικής αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Φιλική συζήτηση, όπως επισημαίνει, είχε επίσης χθες με τον Σέρβο ομόλογό του, N. Selakovic, για τους στενούς δεσμούς Ελλάδας – Σερβίας, καθώς και για περιφερειακά θέματα.

Μιλτ. Βαρβιτσιώτης: Δεν θα γίνουν ανεκτές κινήσεις στο πεδίο οι οποίες προσβάλλουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

«Δεν θα γίνουν ανεκτές κινήσεις στο πεδίο οι οποίες προσβάλλουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», διαμηνύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με συνέντευξή του στην εφημερίδα POLITICAL.

«Η Ελλάδα έχει δείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί τον διάλογο και τη συνεννόηση. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει τη ρητορική των υψηλών τόνων, κι αυτό είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο, ούτε μένει αναπάντητο από την ελληνική πλευρά. Για άλλη μια φορά, προειδοποιούμε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές κινήσεις στο πεδίο οι οποίες προσβάλλουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Γι’ αυτό και δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε και αν χρειαστεί είμαστε πάντα έτοιμοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως, επισημαίνει ότι «αν η Τουρκία θέλει να υπάρχει βελτίωση των σχέσεων της με την Ελλάδα, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη, να εγκαταλείψει τη νεοοθωμανική ρητορική και να μην επιστρέψει σε προκλήσεις στο πεδίο, και να δείξει επιτέλους πως σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που επιμένει να μην κάνει έως σήμερα».

Αναφερόμενος στη συμφωνία AUKUS, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει ρόλο ηττημένου ούτε απατημένου, αλλά ρόλο πρωταγωνιστή και προσθέτει: “Η συμφωνία αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για τον προσδιορισμό του παγκόσμιου ρόλου της. Η Ευρώπη έχει μπροστά της μεγάλα διλήμματα να διαχειριστεί και πολλές προκλήσεις να απαντήσει. Η απάντησή μας, όμως, πρέπει να είναι μία και σαφής: Περισσότερη Ευρώπη, ασφαλέστερη Ευρώπη, ισχυρότερη Ευρώπη. Ικανή να παίζει διεθνή ρόλο και να έχει φωνή στις παγκόσμιες υποθέσεις”.

Ερωτηθείς για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τονίζει ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής και η συγγνώμη του Αρχιεπισκόπου το αποδεικνύει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα