ΑΘΗΝΑ
15:39
|
26.04.2024
οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θέλουν να διατηρήσουν τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα στο δίκτυό του, το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αλεξέι Ναβάλνι προτάθηκε τη Δευτέρα για το ετήσιο βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της σκέψης, καθώς οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θέλουν να διατηρήσουν τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα στο δίκτυό του, το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία.

Ο 45χρονος Ναβάλνι, ο οποίος φέρεται να είχε δηλητηριαστεί τον Αύγουστο του 2020 με νευροπαραλυτικό παράγοντα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν χώρες της Δύσης, εκτίει ποινή φυλάκισης 2-1/2 ετών για παραβάσεις των όρων αναστολής, τις οποίες ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι κατασκευασμένες. Η Ε.Ε. από την πλευρά της πιέζοντας την Ρωσία, έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους, με τον ισχυρισμό ότι είναι υπεύθυνοι για τη δηλητηρίαση και τη φυλάκισή του.

Η Μόσχα αρνείται εξ αρχής τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τες “ανυπόστατες” και κατηγορεί την Ε.Ε. ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.

“Είναι ζωτικής σημασίας να επιβεβαιώσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την αδιάλειπτη υποστήριξή μας προς τον Ναβάλνι και να τονίσουμε ότι η ευημερία του είναι ευθύνη του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν”, δήλωσε ο Ολλανδός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Πέτερ βαν Ντάλεν, κατά τη συνεδρίαση. 

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, με χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο, πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό επιστήμονα και νικητή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Αντρέι Ζαχάρωφ (1921-1989). Ο νικητής του βραβείου θα ανακοινωθεί στις 21 Οκτωβρίου, ενώ η απονομή του βραβείου θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Στους προηγούμενους βραβευθέντες περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, η ακροδεξιά αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και η Πακιστανή ακτιβίστρια στον τομέα της εκπαίδευσης Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Άλλες υποψηφιότητες για το 2021 περιλαμβάνουν μια ομάδα διακεκριμένων Αφγανών γυναικών, τη Βολιβιανή πραξικοπηματία Ζανίν Άνιες και τη βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Global Witness.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα