ΑΘΗΝΑ
21:50
|
03.05.2024
Νότια και Βόρεια Κορέα αποκατέστησαν σήμερα τους διαύλους επικοινωνίας τους, μετά τη διακοπή λειτουργίας τους τον Αύγουστο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δημοκρατία της Κορέας και Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, δηλαδή Νότια και Βόρεια Κορέα αποκατέστησαν σήμερα (Δευτέρα, 4/10) τους διαύλους επικοινωνίας τους, συνδέσεις τηλεφωνίας και φαξ, ανακοίνωσε η Σεούλ σήμερα, μετά τη διακοπή λειτουργίας τους τον Αύγουστο εξαιτίας κοινής στρατιωτικής ΄άσκησης αμερικανικών και νοτιοκορεατικών στρατιωτικών δυνάμεων, την οποία ακολούθησε σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.

Αξιωματούχοι των δύο χωρών συμμετείχαν το πρωί σε τηλεφωνική συνδιάλεξη, σημείωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης. «Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τέθηκε, με την αποκατάσταση της γραμμής επικοινωνίας Νότου-Βορρά, μια βάση για την ανανέωση των διακορεατικών σχέσεων».

Η Σεούλ ελπίζει πως «θα ξαναρχίσει γρήγορα ο διάλογος και θα γίνουν πρακτικές συζητήσεις για την αποκατάσταση των διακορεατικών σχέσεων». Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι αποκαταστάθηκε η επικοινωνία ανάμεσα στους στρατούς των δύο χωρών.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «εξέφρασε την πρόθεσή του να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας» των δύο χωρών, είχε μεταδώσει νωρίτερα το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει «διαρκής ειρήνη» στη χερσόνησο.

Υπενθυμίζεται ότι η επικοινωνία ανάμεσα σε Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ διακόπηκε τον Αύγουστο με απόφαση της Βόρειας Κορέας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Είχαν αποκατασταθεί μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, για πρώτη φορά έπειτα από περίπου έναν χρόνο.

Η ένταση ανέβηκε αφότου κόπηκαν οι γραμμές. Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε εναντίον νέας «κρίσης ασφαλείας» και προχώρησε σε σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικού πυραύλου, νέου αντιαεροπορικού πυραύλου και «στρατηγικού» πυραύλου Κρουζ που δυνητικά μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Τις δοκιμές καταδίκασαν από αρκετές χώρες και την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με φόντο το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ μετά την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής του 2019 στο Ανόι με τη συμμετοχή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του Αμερικανού τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγές: AFP, France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα