ΑΘΗΝΑ
04:51
|
02.05.2024
Αποκλειστικό μήνυμα του Ποντίφικα στο BBC – Συνάντηση με Τζο Μπάιντεν σήμερα στο Βατικανό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μήνυμά του αποκλειστικά στο BBC ο Πάπας Φραγκίσκος Α΄ ζήτησε από τους ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας να προχωρήσουν σε άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις κατά της κλιματικής κρίσης προκειμένου να προσφέρουν “χειροπιαστές ελπίδες” στις μελλοντικές γενιές. Το μήνυμα του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας εστάλη με αφορμή την παγκόσμια σύνοδο για το Κλίμα COP26 την επόμενη εβδομάδα στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Μιλώντας από το Βατικανό για το BBC Radio 4, ο Πάπας μίλησε για κρίσεις, όπως η πανδημία της Covid-19, η κλιματική αλλαγή και οι οικονομικές δυσκολίες, και προέτρεψε τον κόσμο να απαντήσει σε αυτές με όραμα και ριζικές αποφάσεις, ώστε να μην “χαθούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι τρέχουσες προκλήσεις”.

“Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις καταφεύγοντας στον απομονωτισμό, τον προστατευτισμό και την εκμετάλλευση”, είπε ο Ποντίφικας, “ή μπορούμε να δούμε σε αυτές μια πραγματική ευκαιρία για αλλαγή”. Ο Πάπας Φραγκίσκος Α΄ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για “ένα ανανεωμένο αίσθημα κοινής ευθύνης για τον κόσμο μας”, προσθέτοντας ότι “ο καθένας από εμάς – όπου και αν βρίσκεται – μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο στην αλλαγή της συλλογικής μας απόκρισης στην άνευ προηγουμένου απειλή της κλιματικής αλλαγής και την υποβάθμιση του κοινού μας σπιτιού”.

Στη Ρώμη αφίχθη σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο  Μπάιντεν, ο οποίος θα συναντήσει εντός της ημέρας στο Βατικανό τον Πάπα Φραγκίσκο Α΄ και θα συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή, την πανδημία και τη φτώχεια. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκους, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι αναμένεται μια “εγκάρδια και εποικοδομητική” συζήτηση των δύο ηγετών στο Βατικανό.

Στη συνέχεια, στις 15:15 τοπική ώρα, ο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Οικοδεσπότης της συνόδου G20, που πραγματοποιείται αύριο και την Κυριακή, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκαλεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, όπως και τα σχέδιά του για μεταρρυθμίσεις. Κάποιοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο Ντράγκι, που έχει περάσει από το πανεπιστήμιο MIT και την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, γνωστά ονόματα για τους Αμερικανούς πολιτικούς, ίσως να είναι το νέο αστέρι της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Να αναζωπυρώσει τη φλόγα

Στη διάρκεια της συνόδου της G20, όπως και στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, COP26, που ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να αποδείξει ότι οι ΗΠΑ έχουν πάρει αποστάσεις από τις λεκτικές υπερβολές του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και από την τάση του υπέρ της απομόνωσης των ΗΠΑ και κατά της πολυμέρειας.

Η χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο προκάλεσε αναστάτωση στους συμμάχους τους.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να δώσει έμφαση στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προωθεί, “τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”: 550 δισεκ, δολάρια για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου. “Η Αμερική επέστρεψε σε ηγετική θέση όσον αφορά το κλίμα, με έναν τρόπο που θα χαιρετίσε”» η διεθνή κοινότητα, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν από το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπάιντεν στη Ρώμη.

Όμως οι διεθνείς του εταίροι είδαν τα σχέδιά του να βρίσκουν εμπόδιο στην κοινοβουλευτική διαδικασία, γεγονός που ανάγκασε τον Αμερικανό πρόεδρο να τα μετριάσει . Εξάλλου παρατηρούν ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται σε πτώση, ενώ αντίθετα ο Τραμπ παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που συχνά υπενθυμίζει ότι έχει διατρέξει τον κόσμο επανειλημμένα ως γερουσιαστής και στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θέλει να αναζωπυρώσει τη φλόγα με τους εταίρους του.

Θα ξεκινήσει σήμερα από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, το οποίο θα συναντήσει στις 16:15 τοπική ώρα στη γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη. “Θα είναι μια εποικοδομητική συνάντηση με πολλή ουσία”, διαβεβαίωσε ο Σάλιβαν. “Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες με τη Γαλλία, κοινά συμφέροντα και κοινά οράματα”, πρόσθεσε.

Οι δύο πρόεδροι επιθυμούν εξάλλου να επισφραγίσουν τη συμφιλίωσή τους μετά τη μεγάλη διπλωματική κρίση που προκλήθηκε αφού η Αυστραλία προτίμησε να αγοράσει αμερικανικά υποβρύχια, παρά το συμβόλαιο που είχε με τη Γαλλία.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα