ΑΘΗΝΑ
09:07
|
26.04.2024
Σε προληπτική καραντίνα δέκα ημερών τέθηκαν πέντε Έλληνες που έφτασαν στη χώρα με πτήση από χώρες της νότιας Αφρικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε προληπτική καραντίνα δέκα ημερών τέθηκαν πέντε Έλληνες που έφτασαν στη χώρα με πτήση από χώρες της νότιας Αφρικής και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έφτασαν στη χώρα, τους διενεργήθηκε διαγνωστικός έλεγχος, στον οποίο βρέθηκαν αρνητικοί στη νόσο Covid- 19.

Ωστόσο, τέθηκαν σε δεκαήμερη προληπτική καραντίνα, όπως προβλέπεται από το νέο πρωτόκολλο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, και διαμένουν σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Οι επιβάτες θα υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο όταν περάσουν δέκα μέρες και αν το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου τους (PCR) είναι αρνητικό θα λήξει η καραντίνα τους.

Ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των CDC για οκτώ αφρικανικές χώρες λόγω της παραλλαγής Όμικρον

Ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες εξέδωσαν απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), αφού ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει νωρίτερα νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, λόγω του εντοπισμού της «ανησυχητικής» παραλλαγής Όμικρον στην περιοχή αυτήν.

Τα CDC αναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές συστάσεις τους στο επίπεδο 4, δηλαδή του «πολύ υψηλού» κινδύνου, για τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, το Λεσότο, την Εσουατίνι και την Μποτσουάνα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την περιοχή αυτή της νότιας Αφρικής.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, τα CDC είχαν θέσει τη Νότια Αφρική στο επίπεδο 1, δηλαδή του «πολύ χαμηλού» κινδύνου.

Εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούν τρόπο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ενώ η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους

Με το βλέμμα θολωμένο, απογοητευμένη και ταυτόχρονα ανακουφισμένη, η Βαλερί Λεντίκ φεύγει από το αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ έχοντας στην τσέπη της έναν πολύτιμο θησαυρό: επιτέλους, ένα εισιτήριο για να επιστρέψει αεροπορικώς στο Βέλγιο, μέσω της Αντίς Αμπέμπα, σε τρεις ημέρες από σήμερα.

Οι ταξιδιώτες στη Νότια Αφρική, πιεζόμενοι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν έναν τρόπο για να παρακάμψουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν αφού εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού.

Η 30χρονη Βελγίδα, μαζί με τον φίλο της τον Σάντερ Φερστρέλεν, αφηγήθηκε τις αγχωτικές 24 ώρες που έζησε στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Λες και ήμασταν εγκληματίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η αρχική πτήση της επιστροφής τους στην Αμβέρσα θα έκανε μια στάση στη Ζυρίχη. Όμως η Ελβετία έκλεισε τα σύνορά της για όλους τους αλλοδαπούς που θα φτάσουν στη χώρα από τη Νότια Αφρική, ακόμη και για αυτούς που απλώς θα περνούσαν τράνζιτ από τα αεροδρόμια.

Τα νέα εισιτήρια κόστισαν στο ζευγάρι 2.000 ευρώ συνολικά.

Στην καφετέρια του αεροδρομίου πολλοί άλλοι προσπαθούν μανιωδώς να επικοινωνήσουν με τις προξενικές αρχές της χώρας τους ή με ταξιδιωτικά πρακτορεία. Οι «ναυαγοί» ανταλλάσσουν πληροφορίες και τηλέφωνα. Κάποιοι θα περάσουν τράνζιτ από άλλες αφρικανικές χώρες, όπως από την Αιθιοπία ή τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες ακόμη δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική. Θα πρέπει όμως προηγουμένως να υποβληθούν σε μοριακό τεστ για την Covid-19.

Πολλοί Ευρωπαίοι περίμεναν στην ουρά το απόγευμα για να κλείσουν θέση σε μια πτήση για την Αντίς Αμπέμπα. «Στην αρχή προσπαθήσαμε να αλλάξουμε ημερομηνία στο εισιτήριο, όμως δεν ήταν εφικτό», είπε η Βερολινέζα φοιτήτρια Λάουρα Χέρντε, η οποία σχεδίαζε να κάνει πεζοπορία με φίλους στη Νότια Αφρική όταν έμαθε ότι κλείνουν τα σύνορα. «Αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε άλλα εισιτήρια. Στην πρώτη πτήση που βρήκαμε», εξήγησε.

Μια ομάδα Γερμανών γεωλόγων περιμένει υπομονετικά έξω από το σημείο όπου γίνονται τα τεστ για την Covid-19. Είναι η δεύτερη φορά που θα υποβληθούν σε τεστ μέσα σε δύο ημέρες. Το κέντρο διαγνωστικών εξετάσεων δεν ήταν όμως προετοιμασμένο να δεχτεί τόσους πολλούς ανθρώπους, δεν διαθέτει αρκετό εκτυπωτικό μελάνι, ούτε μέσα μεταφόρτωσης δεδομένων. «Δεν μπορούν ούτε να μας τυπώσουν τα αποτελέσματα, ούτε να τα στείλουν με email» είπε, απεγνωσμένος πλέον, ο Ρόμπερτ Γκίμπελ, 36 ετών. «Τώρα μας χρειάζεται ένα τεστ PCR των τελευταίων 24 ωρών» ενώ μέχρι και πριν από λίγες ημέρες αρκούσε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού για να ταξιδέψουν, εξήγησε.

Οι συνάδελφοί του, με τα κινητά τηλέφωνα ανά χείρας, αναζητούν συνεχώς πληροφορίες στους ενημερωτικούς ιστότοπους της γερμανικής κυβέρνησης, για να μάθουν οποιαδήποτε καινούρια εξέλιξη. Θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο ή θα πάνε στο σπίτι τους αφού επιστρέψουν; Ορισμένοι διάβασαν ότι κατά την άφιξή τους μπορεί να τους συγκεντρώσουν στην πίστα του αεροδρομίου και να τους εξετάσουν ξανά.

«Είναι τρελό. Αυτό που καταλαβαίνουμε προς το παρόν είναι ότι εξαρτάται σε ποια πόλη (της Γερμανίας) θα προσγειωθείς. Όμως, τουλάχιστον, θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας», σχολίασε ο Όλε Σρέντερ, 32 ετών.

Σε μια άλλη ουρά, μια 26χρονη Νοτιοαφρικανή, η Νίκα Κρούγκερ, προσπαθεί από τα ξημερώματα, με κάθε μέσο, να επιστρέψει στον σύντροφό της στο Ντουμπάι. Όμως όλες οι πτήσεις είναι γεμάτες. «Είναι το απόλυτο χάος», είπε η νεαρή γυναίκα, συγκρατώντας τους λυγμούς της. «Την Ethiopian Air, την Kenya Air, τη Mauritius Air, τις δοκίμασα όλες…».

Όσοι φτάνουν στη Βρετανία θα υποβάλλονται σε PCR και θα μπαίνουν σε απομόνωση, σε καραντίνα 10 ημερών τα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε απόψε νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, τονίζοντας ότι όλοι όσοι αφίκνυνται στη χώρα θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου.

«Θα απαιτούμε από όλους όσους μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους και να μπαίνουν σε απομόνωση μέχρι να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα» είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μέχρι σήμερα οι αρχές ζητούσαν από τους επισκέπτες να υποβάλλοντα σε τεστ αντιγόνου, όχι όμως και να απομονώνονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα που θεωρείται ύποπτο για την Όμικρον θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για δέκα ημέρες, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Η κυβέρνηση θα θέσει επίσης νέους, αυστηρότερους κανόνες, όσον αφορά τη χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Όπως είπε ο Τζόνσον, ο υπουργός Υγείας θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για αυτό το μέτρο, πιθανότατα αύριο.

Τα μέτρα που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους και τη χρήση μάσκας θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

Ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει «να προστατεύσει τα κέρδη που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «σημαντικά καλύτερα» από τα περσινά, όταν η κυβέρνηση είχε επιβάλει λοκντάουν για να ανακόψει την εξάπλωση της Covid-19.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι εξήγησε ότι είναι μια «λογική πιθανότητα» τα εμβόλια να μην καλύπτουν πλήρως αυτή τη νέα παραλλαγή. Μπορεί όμως να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο. «Αναμένουμε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

«Ο κίνδυνος είναι διαφορετικός σε σύγκριση με τη Δέλτα και ο κυριότερος λόγος που ενεργούμε γρήγορα είναι λόγω της πιθανότητας» να ξεφεύγει η Όμικρον από τα εμβόλια, πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον, όμως θα παρέχουν προστασία σε κάποιο επίπεδο».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που απλώς δεν τα ξέρουμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Φαίνεται ότι η Όμικρον μπορεί να διαδοθεί γρήγορα και μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως» και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να ληφθούν «στοχευμένα μέτρα» για προληπτικούς λόγους, πρόσθεσε. «Χρειάζεται να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα», τόνισε.

Η εκστρατεία για τη χορήγηση της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης θα ενταθεί, πρόσθεσε ο Τζόνσον, εξηγώντας ότι οι θα μειωθεί το χρονικό διάστημα από την δεύτερη μέχρι την τρίτη δόση αλλά επίσης θα διευρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ηλικιακές ομάδες για τις οποίες θα είναι διαθέσιμη αυτή η ενισχυτική δόση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα