ΑΘΗΝΑ
21:52
|
03.05.2024
Ο ΠΟΥ έδωσε έκτακτη έγκριση στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που παρήγαγε η Novavax με έδρα τις ΗΠΑ και το Serum Institute της Ινδίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε έκτακτη έγκριση στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που παρήγαγε η Novavax με έδρα τις ΗΠΑ και το Serum Institute της Ινδίας. Με αυτή την απόφαση ο ΠΟΥ ανοίγει το δρόμο για τη συμπερίληψή του στο πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τη λήψη τέτοιων εμβολίων σε φτωχότερες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το εμβόλιο, γνωστό ως CovavaxTM, είναι το ένατο στο οποίο χορηγείται άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Το Ινστιτούτο Serum παράγει το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη Novavax και ένα μεγάλο ερώτημα σύμφωνα με το Associated Press είναι πόσες προμήθειες μπορεί να αποστείλει και πότε. Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμενόταν από καιρό να συμβάλει στην αύξηση των παγκόσμιων προμηθειών εμβολίων, καθώς τα εμβόλια απαιτούν αποθήκευση μόνο στο ψυγείο – μια ελκυστική επιλογή για χώρες χαμηλού εισοδήματος σε σύγκριση με άλλα εμβόλια που απαιτούν αποθήκευση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ειδικά ψυγεία.

«Αυτή η καταχώριση στοχεύει να αυξήσει την πρόσβαση ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, 41 από τις οποίες δεν έχουν ακόμη μπορέσει να εμβολιάσουν το 10% του πληθυσμού τους, ενώ 98 χώρες δεν έχουν φτάσει το 40%», δήλωσε η Δρ. Μαριάντζελα Σιμάο, Βοηθός Διευθυντή του ΠΟΥ.

Το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ πρόγραμμα COVAX, το οποίο αποστέλλει εμβόλια κατά του κορονοϊού σε πολλές φτωχές χώρες, έχει συμφωνήσει να λάβει περίπου 1,35 δισεκατομμύρια δόσεις Novavax που παράγονται από το Serum Institute, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο που έχει άδεια παραγωγής.

Τα εμβόλια για την COVID-19 εκπαιδεύουν το σώμα να αναγνωρίζει τον ιό εντοπίζοντας την πρωτεΐνη ακίδας που τον επικαλύπτει, αλλά το εμβόλιο της Novavax έχει φτιαχτεί πολύ διαφορετικά από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια.

Είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο, κατασκευασμένο με παλαιότερη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την παραγωγή άλλων ειδών εμβολίων. Η Novavax με έδρα το Μέριλαντ χρησιμοποιεί γενετική μηχανική για να αναπτύξει αβλαβή αντίγραφα της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού σε κύτταρα εντόμων.

Οι επιστήμονες εξάγουν και καθαρίζουν την πρωτεΐνη και στη συνέχεια αναμειγνύονται σε μια χημική ουσία που τονώνει το ανοσοποιητικό.

Η Novavax καθυστέρησε για μήνες λόγω προβλημάτων στην παραγωγή μεγάλης κλίμακας. Το πλήρες σχήμα εμβολιασμού απαιτεί δύο δόσεις.

Το εμβόλιο της Novavax έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, ενώ εκκρεμούν οι αιτήσεις που έχει υποβάλει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στη Βρετανία. Επίσης σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους.

Η  εταιρεία λέει ότι αυτή τη στιγμή δοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο θα είναι ανθεκτικό το εμβόλιο της στην παραλλαγή Όμικρον και, όπως άλλοι κατασκευαστές, έχει αρχίσει να διαμορφώνει μια επικαιροποιημένη έκδοση.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα