ΑΘΗΝΑ
09:04
|
26.04.2024
Η δύσκολη κατάσταση των νοσοκομείων της Ευρώπης φανερώνεται καθημερινά καθώς η Όμικρον καλπάζει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για ένα «κλείσιμο παράθυρο ευκαιρίας» για τις ευρωπαϊκές χώρες να αποτρέψουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής τους από το να κατακλύζονται, καθώς η παραλλαγή Όμικρον παράγει σχεδόν κάθετη αύξηση των λοιμώξεων από κορωνοϊό.

Στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ισπανία, χώρες με συγκριτικά ισχυρά εθνικά προγράμματα υγείας, αυτό το παράθυρο μπορεί να έχει ήδη κλείσει.

Ο διευθυντής μονάδας εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο στο Στρασβούργο απομακρύνει τους ασθενείς. Ένας χειρουργός σε νοσοκομείο του Λονδίνου περιγράφει κρίσιμη καθυστέρηση στη διάγνωση καρκίνου ενός άνδρα. Η Ισπανία βλέπει την αποφασιστικότητά της να αποτρέψει μια κατάρρευση του συστήματος που ελέγχεται καθώς η Όμικρον κρατά το ιατρικό προσωπικό εκτός εργασίας.

«Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν μπορούμε να δεχτούμε, και οι ασθενείς που δεν είναι COVID είναι τα παράπλευρα θύματα όλων αυτών», είπε η Δρ Τζούλι Χελμς, που διευθύνει τη ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στρασβούργου στην άπω ανατολική Γαλλία.

Δύο χρόνια μετά την πανδημία, με την εξαιρετικά μεταδοτική Όμικρον να επηρεάζει τις δημόσιες υπηρεσίες διαφόρων ειδών, η επίδραση της παραλλαγής στις ιατρικές εγκαταστάσεις έχει επανεκτιμήσει πολλούς την ανθεκτικότητα των συστημάτων δημόσιας υγείας, που θεωρούνται απαραίτητα για την παροχή ίσης φροντίδας.

Το πρόβλημα, λένε οι ειδικοί, είναι ότι λίγα συστήματα υγείας απέκτησαν αρκετή ευελιξία, για να χειριστούν μια κρίση όπως ο κορωνοϊός προτού εμφανιστεί, ενώ οι επαναλαμβανόμενες αιχμές μόλυνσης έχουν κρατήσει τα υπόλοιπα πολύ απασχολημένα, για να εφαρμόσουν αλλαγές κατά τη διάρκεια της μακράς έκτακτης ανάγκης.

Οι κατά κεφαλήν εισαγωγές σε νοσοκομεία αυτή τη στιγμή είναι τόσο υψηλές στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, όσο ήταν την περασμένη άνοιξη, όταν οι τρεις χώρες είχαν lockdown ή άλλα περιοριστικά μέτρα. Το ποσοστό νοσηλείας στην Αγγλία των ατόμων με COVID-19 για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιανουαρίου ήταν ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, πριν εμβολιαστούν οι περισσότεροι κάτοικοι.

Το Institute for Health Metrics and Evaluation, ένας οργανισμός έρευνας για την υγεία του πληθυσμού που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, προβλέπει ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στην περιοχή των 53 χωρών της ΠΟΥ στην Ευρώπη θα μολυνθούν με όμικρον εντός δύο μηνών.

Αυτό περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνικούς σε δημόσια νοσοκομεία.

Περίπου το 15% του προσωπικού του νοσοκομειακού συστήματος του Στρασβούργου των 13.000 ήταν εκτός αυτή την εβδομάδα. Σε ορισμένα νοσοκομεία, το ποσοστό απουσιών εργαζομένων είναι 20%. Γίνονται χρονοδιαγράμματα και επαναφέρονται για να καλύψουν τα κενά.

Οι 26 κλίνες ΜΕΘ του γαλλικού δημόσιου νοσοκομείου είναι σχεδόν όλες κατειλημμένες από μη εμβολιασμένους ασθενείς, ανθρώπους «που αρνούνται τη φροντίδα, που αρνούνται το φάρμακο ή που ζητούν φάρμακα που δεν έχουν αποτελεσματικότητα», είπε ο Χελμς.

«Όταν έχετε τρεις ασθενείς για ένα μονό κρεβάτι, προσπαθούμε να πάρουμε αυτόν που έχει τις καλύτερες πιθανότητες να επωφεληθεί από αυτό», είπε ο Χελμς.

Στη Βρετανία, όπως και στη Γαλλία, η Όμικρον προκαλεί ρωγμές στο σύστημα υγείας, παρόλο που η παραλλαγή φαίνεται να προκαλεί πιο ήπιες ασθένειες από τους προκατόχους της. Η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε αυτόν τον μήνα σε στρατιωτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, να συμπληρώσει στα νοσοκομεία του Λονδίνου, προσθέτοντας στις τάξεις των μελών της υπηρεσίας που ήδη βοηθούν στη χορήγηση εμβολίων και στη λειτουργία ασθενοφόρων.

Στο Royal Free Hospital του Λονδίνου, ο Δρ Leye Ajayi περιέγραψε έναν ασθενή που αντιμετώπιζε καθυστερήσεις στην αρχική του διάγνωση για καρκίνο.

«Δυστυχώς, όταν τελικά φτάσαμε να δούμε τον ασθενή, ο καρκίνος του είχε ήδη εξαπλωθεί», είπε ο Ajayi στο Sky News. «Έχουμε τώρα να κάνουμε με έναν νεαρό ασθενή στα μέσα της δεκαετίας των 50, ο οποίος, ίσως αν τον είχαμε δει πριν από ένα χρόνο, θα μπορούσε να του είχε προσφερθεί θεραπευτική επέμβαση. Τώρα έχουμε να κάνουμε με την παρηγορητική φροντίδα».

Σχεδόν 13.000 ασθενείς στην Αγγλία αναγκάστηκαν να περιμένουν με φορεία περισσότερες από 12 ώρες πριν ανοίξει το κρεβάτι του νοσοκομείου, σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας.

Η Βρετανία έχει ένα ανεκτέλεστο ποσό περίπου 5,9 εκατομμυρίων ανθρώπων, που περιμένουν εξετάσεις καρκίνου, προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και άλλη προγραμματισμένη περίθαλψη. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί τα επόμενα τρία χρόνια.

«Πρέπει να εστιάσουμε στο γιατί η απόδοση συνεχίζει να πέφτει και να αγωνίζεται για χρόνια και να χτίσουμε τις λύσεις που θα οδηγήσουν στη βελτίωση τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Δρ. Tim Cooksley, πρόεδρος της Εταιρείας για την Οξεία Ιατρική.

Το να έχει κανείς την ικανότητα να ανταποκρίνεται σε ένα κύμα είναι ζωτικής σημασίας και είναι ακριβώς αυτή η ικανότητα αύξησης που πολλοί στην Ευρώπη έμειναν έκπληκτοι όταν έμαθαν ότι στερούνταν από τις χώρες τους. Οι άνθρωποι που ήταν σε θέση να το ανατρέψουν ήταν οι ίδιοι που αντιμετώπιζαν καθημερινά την κρίση.

Εν μέσω του πρώτου κύματος, τον Απρίλιο του 2020, το γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη δημοσίευσε έναν οδηγό για τα συστήματα υγείας για να δημιουργήσουν χαλάρωση στα συστήματά τους για νέες εστίες, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού ενός προσωρινού εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας.

«Παρά το γεγονός ότι οι χώρες νόμιζαν ότι ήταν προετοιμασμένες για μια πανδημία που θα μπορούσε να εμφανιστεί, δεν ήταν. Έτσι, κατασκευάζει το πλοίο καθώς πλέει», είπε ο Δρ Ντέιβιντ Χέιμαν, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αλλά η Γαλλία μείωνε τα νοσοκομειακά κρεβάτια – και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές – για χρόνια πριν από την πανδημία. Η αποκατάσταση του σε λίγους μήνες αποδείχθηκε υπερβολική όταν το τρέχον κύμα μόλυνε το προσωπικό του νοσοκομείου κατά εκατοντάδες κάθε μέρα. Ακόμη και το να επιτραπεί στους συμπτωματικούς θετικούς στον COVID-19 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να παρουσιαστούν στην εργασία τους δεν ήταν αρκετό.

Η Συνομοσπονδία NHS της Βρετανίας, ένας οργανισμός μελών για χορηγούς και παρόχους, λέει ότι η δημόσια υπηρεσία υγείας εισήλθε στην πανδημία με έλλειψη 100.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έχει μόνο επιδεινωθεί.

Το πρώτο κύμα της πανδημίας ώθησε το σύστημα υγείας της Ισπανίας στα όριά του. Τα νοσοκομεία αυτοσχέδισαν τρόπους θεραπείας περισσότερων ασθενών με τη δημιουργία ΜΕΘ σε χειρουργεία, γυμναστήρια και βιβλιοθήκες. Το κοινό είδε, τρομαγμένο, συνταξιούχους να πέθαιναν σε οίκους ευγηρίας χωρίς να μεταφερθούν ποτέ σε κρατικά νοσοκομεία που είχαν ήδη πολύ μεγάλη χωρητικότητα.

Μετά από αυτό, η ισπανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην επαναλάβει μια τέτοια κατάρρευση. Σε συνεργασία με τα περιφερειακά τμήματα υγείας, σχεδίασε αυτό που οι αξιωματούχοι αποκαλούν «σχέδια ελαστικότητας» για την αντιμετώπιση ξαφνικών διακυμάνσεων στις απαιτήσεις υπηρεσιών, ειδικά στις ΜΕΘ.

Η ιδέα είναι ότι τα νοσοκομεία διαθέτουν τον εξοπλισμό και, θεωρητικά, το προσωπικό, για να αυξήσουν τη χωρητικότητα ανάλογα με τις ανάγκες. Αλλά οι επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής για την υγεία λένε ότι έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για ανεπαρκή νοσοκομειακό προσωπικό, βασικό μοχλό της δυσκολίας παροχής φροντίδας στο τρέχον κύμα.

«Το κλειδί είναι η ευελιξία, η ύπαρξη ευέλικτων κτιρίων που μπορούν να επεκταθούν, το προσωπικό που είναι ευέλικτο όσον αφορά την αποδοχή της αλλαγής εργασιών, η ευελιξία όσον αφορά την κατανομή φορτίων περισσότερο μιας περιφερειακής δομής», είπε ο Δρ Μάρτιν ΜακΚί, καθηγητής δημόσιας υγείας. στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Τελικά, όμως, ο McLee είπε: «Ένα κρεβάτι είναι ένα έπιπλο. Αυτό που μετράει είναι το προσωπικό γύρω από αυτό», είπε ο McKee.

Ο Χελμς, ο γιατρός εντατικής θεραπείας του Στρασβούργου, το ξέρει πολύ καλά. Η μονάδα έχει χώρο για 30 κρεβάτια. Ωστόσο, διαθέτει μόνο αρκετό προσωπικό για τη φροντίδα των ασθενών στα 26 κρεβάτια που καταλαμβάνονται αυτήν τη στιγμή, μια κατάσταση που είναι απίθανο να αλλάξει γρήγορα μετά τα εγκαύματα του Omicron στην περιοχή.

Στη μονάδα μολυσματικών ασθενειών του ίδιου νοσοκομείου, οι προγραμματιστές δανείζονται προσωπικό από αλλού στην εγκατάσταση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που δεν έχουν COVID-19 λαμβάνουν λιγότερη φροντίδα.

«Είμαστε ακόμα στη μέση μιας πολύπλοκης επιδημίας που αλλάζει καθημερινά. Είναι δύσκολο να φανταστούμε τι πρέπει να φτιάξουμε για το μέλλον για άλλες επιδημίες, αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε το σύστημα του τρόπου με τον οποίο οργανώνουμε τη φροντίδα», δήλωσε ο Δρ Nicolas Lefebvre, ο οποίος διευθύνει τη μονάδα μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο στο Στρασβούργο .

Είπε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να χειριστεί μεμονωμένες εστίες όπως στο παρελθόν, αλλά η πανδημία έχει αποκαλύψει αποδυναμωμένα θεμέλια σε ολόκληρα συστήματα υγείας, ακόμη και εκείνα που θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο.

Ο Frédéric Valletoux, επικεφαλής της Γαλλικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων, είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε εθνικό επίπεδο έχουν πλήρη επίγνωση του προβλήματος τώρα. Για το 2022, η ομοσπονδία ζήτησε περισσότερους πόρους από το νοσηλευτικό προσωπικό.

«Η δυσκολία στο σύστημά μας είναι να ταρακουνήσουμε τα πράγματα, ειδικά όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης», είπε ο Valletoux.

Πηγή: APNEWS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα