ΑΘΗΝΑ
18:34
|
26.04.2024
Εκτιμάται μεταξύ άλλων πως οι διαταραχές στον τομέα της προσφοράς εξακολουθούν να συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υψηλότερος πληθωρισμός, τα επίπεδα χρέους ρεκόρ των χωρών, που ανέβηκαν περαιτέρω μετά τα μέτρα που πήραν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα θεωρούνται ορισμένες από τις τέσσερις βασικές αιτίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το 2022 επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας. Η επιβράδυνση για το τρέχον έτος εκτιμάται πως θα είναι μικρότερη κατά 0,4% σε σχέση με την πρόβλεψη της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης που είχε γίνει τον Οκτώβρη και πως θα κυμανθεί τελικά στο 4,4%.

Σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναθεωρούνται οι αρχικές προβλέψεις, υποβαθμίζοντας κατά 0,5% τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2022 μεταξύ άλλων και εξαιτίας των δυσχερειών οικονομικών δεικτών σε ΗΠΑ και Κίνα που είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Η Γκίτα Γκόπιναθ, νέα υποδιευθύντρια και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ επισημαίνει πως η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε νέους περιορισμούς σε πολλές χώρες και σε μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Τονίζει πως οι διαταραχές στον τομέα της προσφοράς εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τη δραστηριότητα και συμβάλλουν στον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις πιέσεις από την ισχυρή ζήτηση και τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τροφίμων. Επιπλέον, τα χρέη-ρεκόρ και η αύξηση του πληθωρισμού περιορίζουν τη δυνατότητα πολλών χωρών να αντιμετωπίσουν νέες διαταραχές».

Οι προβλέψεις για ΗΠΑ και Κίνα

Μεγαλύτερη αναθεώρηση έχει γίνει στις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 4% από 5,6% τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της μη ψήφισης του δημοσιονομικού πακέτου που προωθούσε η κυβέρνηση Μπάιντεν (Build Back Better), των συνεχιζόμενων διαταραχών στην προσφορά και της απόσυρσης νωρίτερα της νομισματικής στήριξης.

Σπίτι - LESOTERM-M

Μεγάλη είναι η υποβάθμιση και των προοπτικών της Κίνας κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, με τον ρυθμό ανάπτυξής της να εκτιμάται στο 4,8% από 8,1% πέρυσι, λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων στον τομέα ακινήτων και της πιο αδύναμης από το αναμενόμενο ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Τι προβλέπουν για την Ευρωζώνη

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης πτωτικά την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 3,9% από 5,2% πέρυσι και έναντι 4,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Από τις χώρες της περιοχής, η μεγαλύτερη υποβάθμιση αφορά τη Γερμανία (0,8 μονάδες) λόγω του μεγαλύτερου αντίκτυπου που έχουν στην οικονομία της οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Παρά το ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται, η προβληματική απόκλιση στις προοπτικές μεταξύ των χωρών παραμένει. Ενώ οι αναπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να επανέλθουν φέτος στην προ της πανδημίας τάση, πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες και αναδυόμενες αγοράς αναμένεται να έχουν σημαντικές απώλειες παραγωγής μεσοπρόθεσμα. Ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2021 κατά περίπου 70 εκατομμύρια σε σχέση με την προ πανδημίας τάση, αναστρέφοντας την πρόοδο πολλών ετών για την εξάλειψη της φτώχειας» αναφέρεται στην έκθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα