ΑΘΗΝΑ
20:55
|
06.05.2024
Για όποιον θα ήθελε να παρατηρήσει πως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης βλέπουν το ισραηλινό απαρτχάιντ, οι τελευταίες αυτές μέρες είναι ενδεικτικές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για όποιον θα ήθελε να παρατηρήσει πως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης βλέπουν το ισραηλινό απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη, οι τελευταίες αυτές μέρες είναι απολύτως ενδεικτικές: Aυτό που κυριαρχεί, είναι η λογοκρισία

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι New York Times δεν έχουν πει λέξη για την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που αναφέρεται για πρώτη φορά στο ισραηλινό κράτος ως «απαρτχάιντ». Δεν υπήρξε καμία επίσης καμία αναφορά, ούτε με τη μορφή της είδησης, ούτε και με κάποιο άρθρο συνεργάτη.

Αυτή η ιδιαίτερη… «παράλειψη» στη διεθνή στήλη της εφημερίδας είναι βαθιά ανησυχητική. Υποδεικνύει ότι ο αντιπαλαιστινιακός ρατσισμός στην εφημερίδα είναι πιο επιθετικός από όσο είχα φανταστεί. Ως φοιτητής κολεγίου, ήξερα ότι μπορούσα να απευθυνθώ στους New York Times για ενημερώσεις σχετικά με τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Οι μαθητές σήμερα πρέπει να στραφούν αλλού για σημαντικές ειδήσεις που σχετίζονται με την Παλαιστίνη. Το γεγονός απλώς επιταχύνει τη ζημιά στο κύρος της εφημερίδας και ενισχύει τη σημασία των εναλλακτικών πηγών ενημέρωσης.

Παρόλα αυτά, η Ντανιέλ Ρόαντες Χα, αντιπρόεδρος επικοινωνίας στους New York Times, υπερασπίστηκε την εφημερίδα σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την The Electronic Intifada το Σάββατο.

«Καλύψαμε τη συζήτηση σχετικά με τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, τόσο τις κατηγορίες από ομάδες δικαιωμάτων ότι το Ισραήλ ασκεί απαρτχάιντ όσο και με την επιτόπια εξέταση των υποκείμενων συνθηκών που καταγγέλλουν αυτά τα επιχειρήματα. Αν και δεν είναι πρακτική μας να καλύπτουμε κάθε έκθεση που δημοσιεύεται από ΜΚΟ, αυτά τα θέματα ήταν και θα συνεχίσουν να αποτελούν ουσιαστικό μέρος της κάλυψης μας στη Μέση Ανατολή».

Φαίνεται πως αποτελεί «ουσιώδες μέρος» της κάλυψής τους εάν απλώς αγνοηθεί μία από τις πιο σημαντικές παγκόσμια εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πρακτικές του απαρτχάιντ του Ισραήλ. Η τρέχουσα αυτολογοκρισία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μέσω παλαιότερων άρθρων αναφοράς.

Είναι οδυνηρό να βλέπεις έναν επαγγελματία της επικοινωνίας να κουβαλάει νερό στον μύλο του απαρτχάιντ. Ποιος θέλει να περάσει το απόγευμα του Σαββάτου του με ένα άρθρο που υποβαθμίζει το ισραηλινό απαρτχάιντ;

Ο Πάτρικ Κίνγκσλι, επικεφαλής του γραφείου της Ιερουσαλήμ για τους New York Times, έγραψε αυτή την ενδιαφέρουσα πρόταση το Σαββατοκύριακο που πέρασε: «Οι Ισραηλινοί επωφελούνται από ένα νομικό σύστημα δύο επιπέδων στο οποίο οι έποικοι που διαπράττουν βία σπάνια τιμωρούνται, ενώ οι Παλαιστίνιοι ύποπτοι συλλαμβάνονται και διώκονται συχνά από στρατοδικεία».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χρησιμοποίησε παρόμοια γλώσσα σε μια έκθεση του 2010, «Ξεχωριστή και άνιση: Η διακριτική μεταχείριση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη».

Η οργάνωση περιέγραψε «το σύστημα δύο επιπέδων νόμων, κανόνων και υπηρεσιών που λειτουργεί στο Ισραήλ για τους δύο πληθυσμούς σε περιοχές στη Δυτική Όχθη, το οποίο παρέχει προνομιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη και οφέλη για τους Εβραίους εποίκους επιβάλλοντας σκληρούς όρους στους Παλαιστίνιους».

Αυτά τα αποσπάσματα υποδηλώνουν ότι ο Kίνγκσλι μπορεί να επιδιώκει να εισαγάγει περιγραφική γλώσσα για το απαρτχάιντ του Ισραήλ χωρίς να του επιτρέπεται στην πραγματικότητα να χρησιμοποιήσει τον όρο. Δεν γνωρίζουμε στα σίγουρα, γιατί οι Times δεν έχουν απαντήσει ακόμη με ευθύ τρόπο.

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τους Τimes.

H Washington Post ελέγχεται επίσης, επειδή άλλαξε μια αναφορά των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής στο «κίνημα αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη» σε «κίνημα αλληλεγγύης για τα Παλαιστινιακά εδάφη». Ως εάν δηλαδή οι ακτιβιστές να είναι υπέρ της παλαιστινιακής ελευθερίας και των ίσων δικαιωμάτων μόνο εντός των κατεχόμενων εδαφών και όχι, όπως λένε οι ίδιοι, «από το ποτάμι ως τη θάλασσα».

Δεν επιτρέπεται λοιπόν η αναφορά της λέξης «Παλαιστίνη» στην Washington Post;

Eντούτοις, σύντομα εμφανίστηκε η διόρθωση: «Σε μια προηγούμενη έκδοση αυτού του άρθρου, μια αναφορά σε μια δήλωση των Δημοκρατών Σοσιαλιστών άλλαξε από “Παλαιστίνη” σε “Παλαιστινιακά εδάφη” λόγω τεχνικού σφάλματος».

Ο Ντέιβ Βέιγκελ, ο συγγραφέας του άρθρου, έγραψε στο Twitter σχετικά: «Αυτό το απόσπασμα δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει αλλάξει. ήταν ένα λάθος επεξεργασίας/ αντιγραφής που διορθώθηκε, με μια σημείωση που εξηγούσε τι συνέβη».

Ο Άνταμ Έλμαχρεκ, ένας ερευνητής ρεπόρτερ των Los Angeles Times, έγραψε στο twitter σχετικά: «Αναρωτιούνται ακόμα εάν είναι καιρός να αποκαλέσουν το Ισραήλ κράτος απαρτχάιντ… προκειμένου να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την πραγματικότητα της κατάστασης;» Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να γράψει τη λέξη “Παλαιστίνη”, σωστά;» Αλλά ο Έλμαχρεκ δεν σταματά εκεί. Σημειώνει ότι «η απαγόρευση του ονόματος Παλαιστίνη προδίδει μια προφανή πολιτική προκατάληψη από τον ειδησεογραφικό οργανισμό», και σχολιάζει δηκτικά: «Είναι μια κραυγαλέα πολιτική επιλογή που τάσσεται με ρατσιστικές φωνές που λένε ότι η Παλαιστίνη δεν υπάρχει. Προδίδει την αποστολή μας να είμαστε ειλικρινείς, ειλικρινείς και να λογοδοτούμε τους ισχυρούς».

Επίσης, ο ρεπόρτερ συμμετείχε σε ανταλλαγή σχολίων στο Twitter με τη δημοσιογράφο της Washington Post, Βανέσσα Λάρσον, η οποία διέγραψε γρήγορα τα tweets της και έκανε προσωρινά τον λογαριασμό της στο Twitter ιδιωτικό. Η Λάρσον δήλωσε αρχικά ότι «Έχουμε εργαλεία μορφοποίησης κειμένου που επισημαίνουν πράγματα, αλλά κανονικά τίποτα δεν πρέπει να αλλάζει αυτόματα.» Και πρόσθεσε: «Αυτό προήλθε από ένα τεχνικό σφάλμα αυτόματης διόρθωσης κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας». Αυτό οδήγησε τον Έλμαχρεκ να ρωτήσει: «Έτσι η Παλαιστίνη συγκεντρώνεται σε μια λειτουργία αυτόματης διόρθωσης που επισημαίνει αισχρότητες όπως η λέξη F ή η λέξη N;» Το σχόλιο του Έλμαχρεκ δεν είναι το τυπικό σχόλιο ενός δημοσιογράφου mainstream ειδήσεων, αλλά ένα σχόλιο που δείχνει μεγάλη γενναιότητα αμφισβητώντας το «απάνθρωπο καθεστώς συστηματικής κυριαρχίας και αποικιοκρατίας των εποίκων του Ισραήλ».

Με τον γερμανικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Deutsche Welle να απολύει πέντε Άραβες δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα για δηλώσεις οι οποίες, όπως υποστήριξε, «αποτελούσαν αντισημιτισμό, άρνηση του Ολοκαυτώματος ή σχετικισμό του Ολοκαυτώματος, καθώς και δηλώσεις που αρνούνταν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ», θα είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε την εργασιακή προοπτική και κατάληξη του  Έλμαχρεκ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ο ίδιος είχε αναρτήσει στο Twitter την ανησυχία του πέρυσι όταν το Associated Press απέλυσε τη νεοπροσληφθείσα δημοσιογράφο Έμιλι Γουάιλντερ εξαιτίας της υποστήριξής της στα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Και αυτή είχε αμφισβητήσει τον αποκλεισμό της λέξης Παλαιστίνη.

Η απομάκρυνση της λέξης «Παλαιστίνη», φυσικά, δεν περιορίζεται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η Canadian Broadcasting Corporation ζήτησε συγγνώμη το 2020 για τη χρήση της λέξης.

Η άρνηση του Ισραήλ να εγκαταλείψει τη Δυτική Όχθη έχει με πολλούς τρόπους μπούμερανγκ, παρέχοντας χρόνο σε πολλούς να καταλάβουν ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η κατοχή του 1967, αλλά η εκκένωση το 1948 περίπου 800.000 Παλαιστινίων. Πάνω από 70 χρόνια ισραηλινού απαρτχάιντ είναι τώρα στο τραπέζι. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην τρέχουσα συζήτηση για την Παλαιστίνη που προωθεί και ο Έλμαχρεκ

Ένας εσωτερικός πολιτικός αγώνας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, όχι μόνο για την ελευθερία του λόγου, αλλά και για την παλαιστινιακή ελευθερία και τα ίσα δικαιώματα. Και μάλιστα σε μια χώρα όπου οι ηγέτες του Κογκρέσου έχουν προωθήσει το ισραηλινό απαρτχάιντ σχεδόν σε κάθε βήμα τους, έχοντας μάθει πολύ λίγα από τον αγώνα κατά του διαχωρισμού του Τζιμ Κρόου και του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι θα ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας των Δημοκρατικών στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Τεντ Ντόιτς, Μπιλ Κίτινγκ, Ρο Κάνα, Άντι Κιμ, Μπάρμπαρα Λι, Άνταμ Σιφ και Έρικ Σουουέλ. Θα ήταν περίεργο αν ένας από αυτούς μιλούσε κατά του ισραηλινού απαρτχάιντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Ο… «προοδευτικός αποκλεισμός» της Παλαιστίνης είναι ζωντανός στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Aναδημοσίευση από: Electronicintifada.net

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα