ΑΘΗΝΑ
13:48
|
22.11.2024
Επικυρώθηκε η συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας με τη Ρωσία από τα κοινοβούλια των Δημοκρατιών του Ντονμπάς. «Παγώνει» ο Nord Steram 2;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις, σήμερα Τρίτη, μετά την χθεσινοβραδινή αναγνώριση από τη Ρωσία των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ» και την απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για ανάπτυξη «ειρηνευτικών δυνάμεων» στις δύο αυτές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι δύο συμφωνίες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας που υπέγραψαν η Μόσχα και οι Λαϊκές δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, διάρκειας έξι ετών και αναμένεται να επικυρωθούν από την Δούμα σήμερα, προβλέπουν την προστασία των συνόρων των δύο δημοκρατιών, της εθνοτικής, γλωσσικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας των εθνικών μειονοτήτων και το δικαίωμα κατασκευής και χρήσης στρατιωτικών βάσεων στα εδάφη τους.

Το Κοινοβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ μόλις επικύρωσε τη συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας με τη Ρωσία, όπως μετέδωσε ο ισότοπος Sputniknews.com.

Μετά το Ντονιέτσκ και το λαϊκό συμβούλιο (κοινοβούλιο) της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ επικύρωσε τη συμφωνία φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας με τη Ρωσία.

Νέες δηλώσεις Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε σήμερα, Τρίτη, το εάν η Ουκρανία έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Τόνισε πως η κυβέρνηση του Κιέβου δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του λαού της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ότι σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, το δικαίωμα μιας χώρας στην κυριαρχία της ισχύει μόνο για κράτη που εκπροσωπούν «όλο το λαό τους» — και ισχυρίστηκε ότι μετά τη μετάβαση της εξουσίας στην Ουκρανία το 2014, η κυβέρνηση δεν πληροί αυτό το κριτήριο.

«Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το ουκρανικό καθεστώς, ξεκινώντας από το πραξικόπημα του 2014, αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον λαό που ζει στο έδαφος του ουκρανικού κράτους», είπε. «Αν μιλάμε για την αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ένα από τα βασικά έγγραφα… είναι η Διακήρυξη για τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με τις Φιλικές Σχέσεις μεταξύ των Λαών», φέρεται να είπε.

Ζελένσκι: «Δεν θα εκχωρήσουμε ούτε σπιθαμή γης»

Tο ενδεχόμενο διακοπής διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, δήλωσε ότι εξετάζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Εσθονό ομόλογό του, νωρίτερα σήμερα στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης το αίτημά του για άμεση διακοπή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία και προέτρεψε τους Ευρωπαίους συμμάχους του να μην περιμένουν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ανέφερε, τέλος, ότι υποβαθμίζει την προοπτική μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης με τη Ρωσία, αλλά παραμένει έτοιμος να θεσπίσει στρατιωτικό νόμο εάν κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το χθεσινοβραδινό διάγγελμα Πούτιν, ο Ζελένσκι, σε έκτακτο διάγγελμά του, κατήγγειλε την παραβίαση «της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, τονίζοντας πως ο ίδιος και η χώρα του «δεν φοβούνται».

«Η Ουκρανία θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας», τόνισε ο κ. Ζελένσκι και πρόσθεσε πως οι Ουκρανοί βρίσκονται «στα εδάφη τους», δεν φοβούνται τίποτα και κανέναν και δεν θα εκχωρήσουν «ούτε σπιθαμή γης της χώρας» σε κανέναν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι αναμένει από τους δυτικούς συμμάχους ξεκάθαρη και αποτελεσματική υποστήριξη της χώρας του απέναντι στη Ρωσία μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Αναμένουμε από τους εταίρους μας βήματα ξεκάθαρης και αποτελεσματικής υποστήριξης», τόνισε στο διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος. «Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τώρα ποιος είναι αληθινός φίλος μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, δήλωσε ότι αναμένει από την ΕΕ να υποστηρίξει σήμερα «στοχευμένες κυρώσεις», αλλά όχι να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός πλήρους πακέτου κυρώσεων που θα δικαιολογούνταν σε περίπτωση μιας ολοκληρωμένης εισβολής. Μιλώντας στο ιρλανδικό εθνικό ραδιόφωνο, ο Κόβενι δήλωσε ότι υπάρχει πλέον «πολύ σοβαρός κίνδυνος μιας τεράστιας στρατιωτικής σύγκρουσης», αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει αν οι ολονύκτιες κινήσεις της Ρωσίας συνιστούν εισβολή.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Αμερικανοί διπλωμάτες που παρέμεναν στην Ουκρανία μετακινήθηκαν στην Πολωνία για «λόγους ασφαλείας», όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Για λόγους ασφαλείας, το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρισκόταν στο Λβιβ θα περάσει τη νύχτα στην Πολωνία», ενημέρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με ανακοίνωσή του.

Ο Σολτς «παγώνει» τον Nord Stream 2

Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει, δεδομένων των τελευταίων κινήσεων της Ρωσίας και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.  Όπως είπεο Γερμανός καγκελάριος, έχει δώσει εντολή για μια νέα αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να εξασφαλιστούν οι ενεργειακές προμήθειες της Γερμανίας.

«Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά», είπε και συνέχισε:  «Γι’ αυτό πρέπει να επανεκτιμήσουμε αυτήν την κατάσταση, ενόψει των τελευταίων εξελίξεων. Παρεμπιπτόντως, αυτό περιλαμβάνει το Nord Stream 2». 

Έκρηξη νωρίτερα στο Ντονιέτσκ

Αξιωματούχος των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησε Ουκρανούς δολιοφθορείς ότι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκινητόδρομο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις πολίτες.

Σε ένα ακόμα επεισόδιο όπως αναφέρει το πρακτορείο Sputink ομάδα δημοσιογράφων δέχθηκε πυρά καθ’ οδόν προς την Γκορλόβκα. «Οι ουκρανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στο σημείο που είχε σημειωθεί το βράδυ έκρηξη βόμβας» δήλωσε ο δημοσιογράφος Πάτρικ Λάνκαστερ, ο οποίος ήταν στην ομάδα.

Εν αναμονή νέων κλιμακωτών κυρώσεων

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO, η Βρετανία καταδίκασαν την απόφαση του Ρώσου προέδρου και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν, σήμερα, νέο γύρο ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε στον Ουκρανό ομόλογό του τη «δέσμευση των ΗΠΑ» να προασπίσουν «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και υποσχέθηκε «ταχύτατα» και «αποφασιστικά» μέτρα.

Η γαλλική προεδρία ανήγγειλε νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ μεγάλο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρωί μετά από τη συνεδρίαση στενού κλιμακίου του υπουργικού του συμβουλίου και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, η γενική γραμματέας του ΟΑΣΕ, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ καταδίκασαν την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατία του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

«Αυτό το βήμα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του ΟΑΣΕ και αντίκειται στις συμφωνίες του Μινσκ. Όπως όλα τα μέλη του ΟΑΣΕ, η Ρωσία έχει αναλάβει δεσμεύσεις να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών. Καλούμε τη Ρωσία να ακυρώσει αμέσως αυτή την απόφαση», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, «η αναγνώριση θα τροφοδοτήσει μόνο περαιτέρω εντάσεις και θα διαχωρίσει τους πληθυσμούς που ζουν σε αυτές τις περιοχές από την υπόλοιπη χώρα τους, την Ουκρανία».

Στις θετικές αντιδράσεις μετά τη χθεσινή Ρωσική κίνηση καταγράφεται εκείνη της Συρίας: «Η Συριακή Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μικντάντ, χαρακτηρίζοντας την Ρωσική απόφαση ως «ιστορικό ορόσημο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Μανάγκουα, ανέφερε ότι η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να βρεθεί αμοιβαία κατανόηση στην περιοχή, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να διασφαλίσει την ασφάλεια στην περιοχή».

Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα καταδικάζουν την απόφαση της Ρωσίας

«Η χθεσινή αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης ‘ανεξαρτησίας’ από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο. Η Ελλάδα ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών», δήλωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι καταδικάζει «απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του ΝΑΤΟ συντονίζεται με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι ουσιαστική. Έχω ήδη επικοινωνήσει σε αυτή την κατεύθυνση με την Πρόεδρο της Κομισιόν».

Οι πρόεδροι Τουρκίας και Ιταλίας χαρακτήρισαν επίσης «απαράδεκτη» την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία, η οποία αναγνώρισε τις δύο αυτονομιστικές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία. Μάλιστα ο Ερντογάν προανήγγειλε τη λήψη «προληπτικών μέτρων» λόγω της εγγύτητας της χώρας του με τη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκλήθηκε για μια κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση μετά από αίτημα που υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας και τη διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία. «Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κατήγγειλε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ουκρανική κρίση τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου, τις οποίες χαρακτήρισε ως «περαιτέρω εισβολή» στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, η οποία προηγήθηκε της αναγνώρισης των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε ότι το Κίεβο είναι ικανό να σχεδιάσει τακτικά πυρηνικά όπλα που θα το έφερναν ακόμα και «ένα βήμα εμπρός» από άλλες πυρηνικές δυνάμεις, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Ο Κινέζος πρεσβευτής, Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση.

Άλλα μέλη του ΣΑ, ιδίως η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, καταδίκασαν τις κινήσεις της Ρωσίας, με την ιρλανδή πρεσβεύτρια Τζέραλντιν Μπερν Νέισον να κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις εντάσεις»,

Η Βραζιλία ζήτησε να εφαρμοστεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρεσβευτής της Κένυας, ο Μάρτιν Κιμάνι, μίλησε για παραβίαση «της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» της κυβέρνησής του. Γκάνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης επέκριναν τη Ρωσία, ζητώντας να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Η Κίνα ζητά αυτοσυγκράτηση μετά την ανταλλαγή επιθέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα