ΑΘΗΝΑ
05:19
|
10.05.2024
Ο ρωσικός στρατός μπήκε στην πόλη Χερσώνα. Πέντε νεκροί από απογευματινό βομβαρδισμό στο Κίεβο. Απομακρύνεται αύριο προσωπικό του ελληνικού προξενείου στη Μαριούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμακώνονται σημαντικά οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού απόψε, καθώς συνεχίζονται αμείωτες για έκτο 24ωρο στην Ουκρανία, ενόψει του αυριανού νέου γύρου διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε αντιπροσωπείες Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων.

Λίγο μετά τις 20.00 ώρα Ελλάδας οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, ενεργοποιώντας τις σειρήνες συναγερμού.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί φαίνεται να ελέγχουν προς το παρόν το κτίριο της τοπικής διοίκησης, σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο.

Απομακρύνεται προσωπικό του ελληνικού προξενείου στη Μαριούπολη

Μετά την ανακοίνωση πως επίκειται αύριο το πρωί το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη μαζική έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα Ανατολικά, αποφασίστηκε απόψε να απομακρυνθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν. 

Η πομπή αυτοκινήτων υπό τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από την Μαριούπολη αύριο στις 11.00. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ιδία μέσα. 

Βόμβες στο προξενείο της Σλοβενίας στο Χάρκοβο

Νωρίτερα σήμερα το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων ukrinform.net μετέδωσε πως βομβαρδίστηκε στο Χάρκοβο και το κτίριο του προξενείου της Σλοβενίας.

Το γεγονός σχολίασε ο εκπρόσωπος της αποστολής της ΕΕ στην Ουκρανία, ΄Μάττι Μαασίκας.

Βραδινή συνομιλία Ζελένσκι – Μπάιντεν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε απόψε τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν να σταματήσουν «τον Ρώσο επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό» στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.

«Μόλις συνομίλησα με τον Αμερικανό πρόεδρο (…) Πρέπει να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι μετά από αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Κατά τη συνομιλία τους, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κυρίως για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ουκρανία σε θέματα άμυνας, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών.

Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία στηρίζουν τις στενότερες σχέσεις Ουκρανίας-ΕΕ

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία ανέφεραν σήμερα πως στηρίζουν την προσπάθεια της Ουκρανίας για οικοδόμηση στενότερων πολιτικών και οικονομικών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία στηρίζουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη  στην ΕΕ - Newsbeast

Σε συνάντηση του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης» στο Λοτζ της Πολωνίας,αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες τόνισαν πως «επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους πως θα ενισχύσουν την πολιτική σύνδεση και την οικονομική ολοκλήρωση της Ουκρανίας με την ΕΕ και την εσωτερική αγορά της».

Απογευματινό μπαράζ βομβαρδισμών στο Κίεβο

Λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα ξεκίνησε νέο σφοδρό σφυροκόπημα του Κιέβου από ρωσικά βομβαρδιστικά. Στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών τέθηκαν κυβερνητικά κτίρια και υποδομές υπηρεσιών ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κ.λπ. Ανάμεσά τους ήταν ο πύργος τηλεόρασης του Κιέβου, ένας πύργος δικτυωτού πλέγματος από χάλυβα ύψους 385 μέτρων που χτίστηκε το 1973 για τη μετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.

Ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν πως κατά το βομβαρδισμό του πύργου τηλεόρασης Κιέβου σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άτομα. Επιπλέον, προκλήθηκε ανάσχεση στη μετάδοση σήματος εκπομπής  καναλιών.

Βομβαρδισμός κοντά στο μνημείο σφαγής Εβραίων

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την Ρωσία «βάρβαρη» για την επίθεση στον πύργο τηλεόρασης Κιέβου, που βρίσκεται κοντά σε μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ, τόπος μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε καλέσει τους πολίτες που μένουν κοντά σε εγκαταστάσεις τεχνολογικών κέντρων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παράλληλα οι αυτονομιστές του Ντονμπάς έδειχναν να εντείνουν τις προετοιμασίες επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στο μέτωπο της Μαριούπολης.

«Περίμεναν τον πόλεμο»

Η ουκρανική κυβέρνηση από καιρό είχε αντιληφθεί τα κατακτητικά σχέδια της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία και ήταν έτοιμη για μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Το ΕΣΑΑ θεωρεί λιτανείες και ειρηνικά φόρουμ αντι-ουκρανική δραστηριότητα -  ΕΟΔ - Ενωση Ορθοδοξων Δημοσιογραφων

«Συνειδητοποιούσαμε σαφώς, ότι οι Ρώσοι θα κάνουν κάτι τέτοιο. Αντιλαμβανόμασταν το τι γινόταν. Το είχαμε αντιληφθεί εδώ και καιρό, ετοιμαζόμασταν για μια τέτοια εξέλιξη. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν για μας κάτι το απρόσμενο. Μπορώ όμως να πω ότι, στις 5 η ώρα το πρωί όταν άρχισε ο πόλεμος , στις 5.15 βρισκόμασταν ήδη στον πρόεδρο, όλοι οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας, επειδή ήμασταν έτοιμοι, είχαμε πληροφορίες, ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή δεν πιστεύαμε, ότι αυτό μπορεί να προέλθει από την Λευκορωσία. Δυστυχώς αυτό συνέβη» δήλωσε ο Ντανίλοφ.

Ο Ντανίλοφ διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι ισχυρός και έτοιμος να υπερασπισθεί το κράτος. Ισχυρίστηκε επίσης πως η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία δραστηριοποιείται και όλοι όσοι εκπροσωπούν τους τομείς ασφαλείας και άμυνας βρίσκονται στις θέσεις τους.

Διορισμός στρατιωτικού διοικητή στο Κίεβο

Το διορισμό του στρατηγού Νικολάι Νικολάγιεβιτς Zέρνοφ στη νέα θέση του στρατιωτικού διοικητή του Κιέβου ανακοίνωσε το απόγευμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε σύντομο διάγγελμά του δικαιολόγησε την εξέλιξη λέγοντας αφενός πως «η υπεράσπιση της πρωτεύουσας είναι πάνω από όλα» και αφετέρου πως θέλει να εγγυηθεί «την άμυνα της πόλης».

Σφοδρό σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο, ενώ όπως όλα δείχνουν οι ρωσικός στρατός βρίσκεται προ των πυλών της Χερσώνας, με την κατάσταση να περιγράφεται από Αμερικανούς ειδικούς ως «ιδιαίτερα αντίξοη» για τον ουκρανικό στρατό.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων σήμερα λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) μετέδωσε ότι οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο είναι τουλάχιστον επτά και οι τραυματίες 24.

Επικοινωνία υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας-Κίνας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στον οποίο εξέφρασε τη “βαθιά λύπη” της Κίνας για τη ρωσοουκρανική σύγκρουση, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ.

Ουκρανία | mononews

Ενώ το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ουάνγκ Γι εξέφρασε τη βαθιά λύπη της χώρας του για τη σύγκρουση που ξέσπασε ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Τόνισε πως το Πεκίνο αποδίδει μέγιστη προσοχή στα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι.

Σύμφωνα με το κινέζικο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας που πραγματοποιήθηκε με αίτημα της Ουκρανίας, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας κάλεσε επίσης τις δύο χώρες να βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω της διαπραγμάτευσης.

Η ίδια πηγή μετέδωσε πως η Κίνα υποστηρίζει όλες τις εποικοδομητικές διεθνείς προσπάθειες που οδηγούν σε μια πολιτική επίλυση.

Από την πλευρά του, ο Κουλέμπα δήλωσε πως η Ουκρανία αναμένει με ανυπομονησία η Κίνα να ξεκινήσει διαμεσολαβήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Σε ένα πλαίσιο έντασης, που συνδέεται με τις καλές σινορωσικές σχέσεις, η Κίνα άρχισε να απομακρύνει τους υπηκόους της που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times, που επικαλείται την πρεσβεία της Κίνας στην Ουκρανία. Έτσι, περίπου 600 Κινέζοι φοιτητές μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Οδησσό (νότια Ουκρανία) στη Μολδαβία.

Εξάλλου, ένας Κινέζος υπήκοος τραυματίστηκε από σφαίρα ενώ προσπαθούσε να μεταβεί στη Λβιβ –μια πόλη στη δυτική Ουκρανία προς την οποία κατέφυγαν πολλοί Ουκρανοί και όπου πολλές δυτικές χώρες έχουν μεταφέρει τις πρεσβείες τους– μετέδωσε η κινεζική δημόσια τηλεόραση, η οποία προσέθεσε πως λαμβάνει τώρα ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο.

Προσηλωμένη στην εταιρική σχέση της με τη Μόσχα, η Κίνα απέφυγε μέχρι στιγμής να καταδικάσει τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, αρνούμενη ακόμη και να κάνει λόγο για “εισβολή”.

Συνομιλία Κουλέμπα-Μπλίνκεν

Νέες διαβεβαιώσεις για ενίσχυση με στρατιωτικό υλικό και επιβολή περαιτέρω κυρώσεων έδωσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο, όπως ανέφερε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Νμιτρό Κουλέμπα μετά από τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, απέρριψαν όμως τις εκκλήσεις να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, εξηγώντας πως αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Πριν λίγες ώρες το ρωσικό πρακτορείο TASS έκανε γνωστό πως η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία θα ξανασυναντηθούν για να συζητήσουν αύριο, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022.

Για την ώρα, δεν έγινε γνωστό πού θα γίνει η συνάντηση.

Να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συνομιλήσει με τη Ρωσία, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί ρωσικά τελεσίγραφα.

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Η τελευταία εικόνα από τα μέτωπα του πολέμου

Tweet του βρετανικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με την εικόνα που έχει όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σήμερα 1 Μαρτίου 2022.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προαναγγέλλει ο Σολτς

Προαναγγελία νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας προανήγγειλε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, που στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Ξαβιέ Μπετέλ, δήλωσε:

«Είναι βέβαιο ότι θα επιβάλουμε και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας» που συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία, «η οποία αγωνίζεται για την επιβίωσή της», είπε.

«Το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει» στην Ουκρανία, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της οποίας, το Χάρκοβο, υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς. «Έχουμε φθάσει σε μία πολύ δραματική κατάσταση, η Ουκρανία αγωνίζεται κυριολεκτικά για την επιβίωσή της», πρόσθεσε.

Εκκενώνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο Ιταλία και Γαλλία

Η ιταλική πρεσβεία στην Ουκρανία ανακοινώθηκε ότι μεταφέρεται στην πόλη Λβιβ στα δυτικά της Ουκρανίας, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν προς το Κίεβο.

«Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο και της αδυναμίας διασφάλισης της πλήρους λειτουργίας της, η Ιταλική Πρεσβεία στο Κίεβο βρίσκεται σε διαδικασία μεταφοράς στο Λβιβ», ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει το προσωπικό της γαλλικής πρεσβείας κινείται προς τη Λβιβ, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων διπλωματικών αποστολών που απομακρύνθηκαν από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Μόσχα: Η Ουκρανία δεν έχει πια πρόσβαση στην Αζοφική

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν πλήρη έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας και ότι έχει αποκοπεί πλήρως από την περιοχή η Ουκρανία.

Την πληροφορία μεταδίδει το πρακτορείο TASS ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Την ίδια ώρα ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, προειδοποίησε τους κατοίκους του Κιέβου που ζουν κοντά σε στρατιωτικούς στόχους, δηλαδή κοντά σε κτίρια και υποδομές των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο. 

Όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αυτό γίνεται «προκειμένου να σταματήσουμε τις κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ρωσίας, θα γίνουν πλήγματα με όπλα μεγάλης ακριβείας κατά τεχνολογικών υποδομών της SBU και του κέντρου της μονάδας Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στο Κίεβο. Καλούμε τους κατοίκους που ζουν κοντά να φύγουν από τα σπίτια τους». 

Λαβρόφ: Προσπαθούν να αποφύγουν τον διάλογο, επιλέγοντας τον δρόμο των κυρώσεων

«Τα κράτη της ΕΕ προσπαθούν να αποφύγουν έναν ειλικρινή και άμεσο διάλογο, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών παράνομων κυρώσεων», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, που διεξάγεται στη Γενεύη, και συμπλήρωσε πως «η τραγωδία της Ουκρανίας αποτελεί αποτέλεσμα Δυτικών χειρισμών που συναίνεσαν και αποδέχθηκαν το εγκληματικό καθεστώς όπως διαμορφώθηκε μετά το αιματηρό αντισυνταγματικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2014».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι παραμένουν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές χώρες, κατά παράβαση της Συνθήκης περί Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, καταγγέλλοντας και «εξάσκηση για τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας».

Έκκληση Στόλτενμπεργκ προς Ρωσία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απηύθυνε νέα έκκληση προς τη Ρωσία «να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της» προσθέτοντας ότι αν γίνει αυτό η Συμμαχία δεν θα στείλει στρατεύματα και μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο καθώς δεν επιθυμεί να εμπλακεί στη σύγκρουση.

«Η ρωσική επίθεση είναι απολύτως απαράδεκτη και υποστηρίζεται από τη Λευκορωσία», είπε ο γενικος γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε, «το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Η Ρωσία πρέπει αμέσως να σταματήσει τον πόλεμο, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να προσέλθει καλή τη πίστει στις διπλωματικές προσπάθειες».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης

«Τις τελευταίες ημέρες δεν ξέρω πραγματικά πώς να σας μιλήσω γιατί δεν μπορώ να πω καλημέρα, δεν μπορώ να πω καλό απόγευμα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε πως δεν μπορεί να ακούσει καλά καθώς πέφτουν βόμβες.

«Κάθε ημέρα δεν είναι καλή, το γνωρίζετε πως για κάποιους ανθρώπους η ημέρα αυτή είναι η τελευταία τους. Αισθάνομαι την ενότητα όλων των χωρών της Ένωσης. Πληρώνουμε ένα πολύ υψηλό τίμημα. Έχουμε περάσει 2 επαναστάσεις, έναν πόλεμο και 5 ημέρες εισβολής», είπε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος. Νωρίτερα χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» τις επιθέσεις στο Χάρκοβο.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, είπε ότι «Οι άνθρωποι που θέλουν τον πόλεμο δεν έχουν θέση στον οίκο της Δημοκρατίας». 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ένωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την παρέμβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Είναι σύγκρουση δύο κόσμων, του κόσμου των νόμων και του κόσμου των όπλων, της δημοκρατίας και της αυτοκρατορίας», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν, τονίζοντας πως «η ελευθερία δεν έχει τιμή». 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,, Σαρλ Μισέλ, τόνισε μεταξύ άλλων πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «γεωπολιτική τρομοκρατία», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια επίθεση κατά της Ουκρανίας, αλλά για επίθεση κατά του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς έννομης τάξης, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Από την πλευρά του o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε μέσω twitter πως «η Ε.Ε. βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας αυτές τις δραματικές στιγμές».

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματιστεί από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα υπηρεσία του ΟΗΕ.

  • Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ «σήμερα, τα γαλλικά στρατεύματα φτάνουν στη Ρουμανία ως το κύριο στοιχείο της Δύναμης Απόκρισης του ΝΑΤΟ» (NATO Response Force-NRF).

  • Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία έως ότου πετύχει τους στόχους της, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

  • Ομόλογα πολέμου εκδίδει το ουκρανικό υπουργείο Οικονομικών

  • Χωρίς ρεύμα η Μαριούπολη και η Βολνοβάχα, σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτη της επαρχίας Ντονιέτσκ.

  • Να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση «σε όλα τα λιμάνια και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου» ζήτησε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεο που δημοσίευσε στην σελίδα του στο Facebook. Ζήτησε επίσης τον πλήρη αεροπορικό αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Ουκρανίας για τη Ρωσία, κάτι πάντως που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε χθες.

  • Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, στην έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σε κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο, ανέφερε η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας την οποία επικαλείται το CNN.

  • Ουκρανοί εθνικιστές κατέσχεσαν οχήματα της ειδικής αποστολής του ΟΑΣΕ και η τύχη των διεθνών παρατηρητών παραμένει άγνωστη, αναφέρουν εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ.  

  • Περισσότεροι από 132.000 κάτοικοι του Ντονμπάς έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία από τις 18 Φεβρουαρίου, ανέφερε κυβερνητική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

  • Βουλγαρία, Πολωνία και Σλοβακία αποστέλλουν 70 μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας στο Facebook τα αεροσκάφη θα βρίσκονται σταθμευμένα σε αεροπορικές βάσεις της Πολωνίας.

  • Η πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ ανακοίνωσε το άνοιγμα δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους κατοίκους της Μαριούπολης.

  • Η ουκρανική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από μια έκρηξη έξω από το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης του Χάρκοβο.

  • Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα ότι πάνω από 70 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί από βομβαρδισμό στην πόλη Οχτίρκα την Κυριακή στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ανήρτησε φωτογραφίες από την κατεστραμμένη στρατιωτική βάση στο Facebook.

  • Η Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία είναι περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα. «Ο ρωσικός στρατός στήνει σημεία ελέγχου στις εισόδους της πόλης», δήλωσε ο τοπικός δήμαρχος στο Facebook. «Η Χερσώνα ήταν και θα παραμείνει ουκρανική», ανέφερε.

  • Κτίρια πήραν φωτιά και αυτοκίνητα καταστράφηκαν μετά από βομβαρδισμούς στο Ντονιέτσκ. Αρκετές συνοικίες της πόλης έχασαν εν μέρει την ηλεκτροδότηση τους, σύμφωνα με το το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti.

  • Σύμφωνα με καταγγελίες, λόγω των κυρώσεων δεν επιτρέπεται να φτάσει ούτε ανθρωπιστική βοήθεια στο Ντονμπάς, ενώ ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει την περιοχή.

  • Δορυφορικές εικόνες που μετέδωσε το CNN, ανεβάζουν το μήκος του στρατιωτικού σχηματισμού του ρωσικού στρατού που προχωρά προς το Κίεβο σε 65χλμ.

  • Πάνω από 400 συλλήψεις στη Ρωσία σε χθεσινές διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία. Περίπου 208 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα και 181 στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info.

  • Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της επαρχίας της Τσετσενίας, στενός σύμμαχος του Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο Τσετσένοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι έξι έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα