ΑΘΗΝΑ
00:15
|
05.05.2024
Για «συμβολική» κίνηση που πιθανόν να δείχνει τα όρια του Πεκίνου κάνουν λόγο αναλυτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια αναπτυξιακή τράπεζα, υπό την ηγεσία της Κίνας, ανέστειλε όλες τις συναλλαγές με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μια πιθανή ένδειξη των ορίων της υποστήριξης του Πεκίνου προς τη Μόσχα καθώς αντιμετωπίζει κυρώσεις και μομφές για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής (AIIB), μια αναπτυξιακή τράπεζα υπό την ηγεσία της Κίνας που εδρεύει στο Πεκίνο, δήλωσε σήμερα ότι θέτει σε αναμονή όλες τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, υπό το πρίσμα «της εξελισσόμενης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης».

«Υπό αυτές τις συνθήκες, και προς το καλύτερο συμφέρον της Τράπεζας, η Διοίκηση αποφάσισε ότι όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία βρίσκονται σε αναμονή και υπό εξέταση», ανέφερε το ίδρυμα σε δήλωσή του.

Η πολυμερής τράπεζα ανάπτυξης, η οποία ιδρύθηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική και έχει 105 μέλη σε όλο τον κόσμο, δεν διευκρίνισε τους λόγους της απόφασής της, αλλά εξέφρασε «τις σκέψεις και τη συμπαράστασή της σε όλους τους πληγέντες». «Οι καρδιές μας είναι σε όλους όσους υποφέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση έρχεται αφού αρκετά κινεζικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Κίνας, διέκοψαν τη χρηματοδότηση για συμφωνίες που αφορούν ρωσικά εμπορεύματα.

Ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος στο Natixis στο Χονγκ Κονγκ, μιλώντας στο Al Jazeera, χαρακτήρισε την κίνηση της AIIB «συμβολική», καθώς η τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει μόνο δύο έργα στη Ρωσία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων και κανένα στη Λευκορωσία και εκτίμησε ότι πιθανόν η Κίνα να δείχνει τα όριά της, καθώς «σταθμίζει τα δικά της οφέλη και το κόστος από οποιαδήποτε γεωπολιτική κίνηση».

Μέχρι τώρα το Πεκίνο έχει τηρήσει μια προσεκτική στάση, αρνούμενο να καταδικάσει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, απείχε από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που καλούσε τον Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του και εξέφρασε την αντίθεσή του σε «όλες τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις».

Οι κινεζικές τελωνειακές αρχές απέσυραν τον περασμένο μήνα τους περιορισμούς εισαγωγής στο ρωσικό σιτάρι, μια βιομηχανία αξίας περίπου 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, τροφοδοτώντας εικασίες ότι η κινεζική αγορά θα μπορούσε να αναδειχθεί ως βασική οικονομική σανίδα σωτηρίας για την πολιορκημένη ρωσική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει πρωτοφανή διεθνή απομόνωση.

Οι δύο πλευρές ενίσχυσαν επίσης τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής τον περασμένο μήνα 30ετούς σύμβασης για την παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού.

Παρά την εμβάθυνση των δεσμών, το Πεκίνο θεωρείται ευρέως ως απρόθυμο να παραβιάσει ανοιχτά τις κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να το θέσουν σε κίνδυνο αποκοπής από τις δυτικές εξαγωγικές αγορές και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ με επίκεντρο το δολάριο.

Το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία ανήλθε σε 146,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, περίπου το ένα δέκατο του συνδυασμένου εμπορίου της με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για ένταση της αντιπαράθεσης στις μεταξύ τους σχέσεις κατηγορεί το Πεκίνο τον Λευκό Οίκο

Οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου να μετατρέψει τις σχέσεις με την Κίνα σε ανταγωνισμό δεν θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή σκηνή και, αντίθετα, θα βλάψουν την αμερικανική οικονομία, δήλωσε ο Zhang Yesui, εκπρόσωπος της πέμπτης συνόδου του 13ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, σήμερα Παρασκευή.

«Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να τοποθετήσουν την Κίνα ως αντίπαλο μπορούν μόνο να υπονομεύσουν την σινο-αμερικανική συνεργασία και αναπόφευκτα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα συμφέροντα της αμερικανικής πλευράς», είπε σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση δυτικού δημοσιογράφου για πώς βλέπουν οι κινεζικές αρχές τη θέση των ΗΠΑ, οι οποίες σκόπιμα δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη του κλάδου υψηλής τεχνολογίας της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Zhang Yesui, η Ουάσιγκτον καταχράται την ιδεολογική της δύναμη για να αυξήσει τη διχόνοια στον κόσμο. «Οι ΗΠΑ δημιουργούν τον «κύκλο των φίλων» τους, σχηματίζοντας μπλοκ για να εντείνουν την αντιπαράθεση», τόνισε.

Ο αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι τέτοιες ενέργειες είναι «ηθικά παρωχημένες και δεν θα οδηγήσουν σε τίποτα». «Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: η σταθερότητα στις σινο-αμερικανικές σχέσεις θα επηρεάσει ευνοϊκά την ανάπτυξη και των δύο χωρών», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Η Campari εξαγόρασε και το γαλλικό κονιάκ Courvoisier

Boeing mafia;

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα