ΑΘΗΝΑ
19:58
|
26.04.2024
Το Σαββατοκύριακο ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Ρώσων-Ουκρανών. Δραματική η κατάσταση στην Μαριούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τις μάχες και τις διαμάχες να μαίνονται γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, ξεκίνησε η 9η ημέρα της επίθεσης στην Ουκρανία.

Όπως ανακοινώθηκε, από τοπικές ουκρανικές αρχές, δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. «Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε το απόγευμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αντιπροσωπείες Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

H φωτιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Νωρίτερα, τα ξημερώματα, ξέσπασε φωτιά σε πενταώροφο κτίριο που στεγάζει υπηρεσίες εκπαίδευσης εργαζομένων του εργοστασίου.

Η φωτιά κατασβέσθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί, χωρίς οι εγκαταστάσεις να υποστούν κρίσιμη ζημιά και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά, αναφέρει το Κίεβο που κατηγόρησε τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία».

This image made from a video released by Zaporizhzhia nuclear power plant shows a bright flaring object landing in the grounds of the nuclear plant in Enerhodar, Ukraine, on March 4, 2022. (Zaporizhzhia nuclear power plant via AP)

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασέκοφ, ανέφερε ότι το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά, ενώ χαρακτήρισε το συμβάν ως «τερατώδη προβοκάτσια του εθνικιστικού καθεστώτος του Κιέβου», που εκτέλεσαν Ουκρανοί σαμποτέρ.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν απόδειξη ότι η Ρωσία επιτέθηκε στη Ζαπορίζια

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση που έκανε το απόγευμα η Αμερικανίδα υφυπουργός Ενέργειας, αρμόδια για τον τομέα πυρηνικών σταθμών, Τζιλ Χράμπι, καθώς ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια. Φαίνεται ότι στη μάχη που έγινε εκεί χρησιμοποιήθηκε ελαφρύς οπλισμός, κάτι που φαίνεται πως δικαιώνει τη ρωσική πλευρά που εκτίμησε πως το συμβάν είναι προβοκάτσια Ουκρανών.

Nuclear readings in Ukraine are normal - US - TeleTrader.com

Η Τζιλ Χράμπι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αισθάνεται καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο που αφορά την έκλυση ραδιενέργειας από τον σταθμό της Ζαπορίζια.

Έκκληση για βοήθεια στη Μαριούπολη

Στα υπόλοιπα μέτωπα, η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας. Οι μάχες που μαίνοται εδώ και πέντε μέρες οφείλονται στη στρατηγική θέση της πόλης καθώς είναι η τελευταία που αποτρέπει τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία μέχρι την Κριμαία.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο ανακοίνωσε απόψε πως η πόλη του δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν.Απηύθυνε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους.

«Απλώς καταστρεφόμαστε», είπε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία. «Θέλουν να σβήσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από το πρόσωπο της γης», πρόσθεσε.

Ορισμένοι κάτοικοι της Μαριούπολης κατέφυγαν στο κέντρο της πόλης για να γλιτώσουν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στα προάστια.

Οχι του ΝΑΤΟ σε ζώνη εναέριων πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

Σε διπλωματικό επίπεδο, με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας να συνεχίζεται, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στις Βρυξέλλες έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ενώ παράλληλα συνεδρίασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους και τα εδάφη του έναντι μιας ρωσικής επίθεσης, δήλωσε, φτάνοντας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν που μιλώντας για την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια ανέφερε πως «καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου και τη σημασία του τερματισμού του». Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ απέρριψε απόψε το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα του.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πρόσθεσε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία «δεν είναι μέρος αυτής της σύγκρουσης». Επανέλαβε πως το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να αποτρέψει την κλιμάκωση του πολέμου «πέραν της Ουκρανίας» γιατί θα ήταν πιο επικίνδυνος και πιο καταστροφικός και θα προκαλούσε «ακόμη περισσότερα δεινά».

Από την άλλη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που ήταν παρών στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επανέλαβε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία «θα υπερασπιστεί κάθε ίντσα ΝΑΤΟϊκού εδάφους».

Κατηγορίες Κουλέμπα για βιασμούς από Ρώσους στρατιώτες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, υποστήριξε σήμερα ότι Ρώσοι στρατιώτες βιάζουν γυναίκες στις κατεχόμενες πόλεις της Ουκρανίας, ζητώντας τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να δικάσει συγκεκριμένα εγκλήματα που έχει διαπράξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Όταν οι βόμβες πέφτουν βροχή στις πόλεις σου, όταν στρατιώτες βιάζουν γυναίκες και δυστυχώς έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, είναι προφανές ότι είναι δύσκολο να μιλήσουμε για την αποτελεσματικότητα του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κατηγορίες για βόμβες διασποράς

Καταγγελίες για χρήση βομβών διασποράς από τον ρωσικό στρατό στην πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας επανέφερε σήμερα το αμερικανικό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Εκπρόσωπος της οργάνωσης τόνισε πως η χρήση βομβών διασποράς μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου. Ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση των όπλων αυτώνσε τουλάχιστον τρεις κατοικημένες συνοικίες της πόλης Χάρκοβο που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη της Ουκρανίας, στις 28 Φεβρουαρίου.

Η HRW δηλώνει ότι ταυτοποίησε τη χρήση πυρομαχικών διασποράς μέσω μιας ρουκέτας 9M55K Smerch ρωσικής κατασκευής.

Πρόταση Τσαβούσογλου για τετ α τετ Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Άγκυρα

Την διάθεση της Τουρκίας να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προτείνοντας να οργανώσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – Ουκρανίας στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε, ακόμη ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται και πρέπει να αποτραπεί μια κλιμάκωση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα διατηρήσει ανοιχτό τον εναέριο χώρο της.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι Άγκυρα και Μόσχα βρίσκονται σε επαφή σε στρατιωτικό επίπεδο για να διασφαλίσουν ότι τουρκικά πλοία μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Πάνω από 1,2 εκ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία, ζητώντας προστασία στις γειτονικές χώρες από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή (24 Φεβρουαρίου).

Μεταξύ αυτών περίπου 500.000 είναι παιδιά, ενώ η πρόβλεψη του οργανισμού είναι ότι το προσφυγικό κύμα μπορεί να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταδίκασε, από την επίσημη σελίδα του στο facebook, την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην επιβάλλει ζώνη μη-πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις χώρες- μέλη «αδύναμες» και «ανασφαλείς».

  • Η αμερικανική εταιρεία eBay, που ασχολείται με διαδικτυακές πωλήσεις, ανέστειλε την παράδοση των παραγγελιών στη Ρωσία και την Ουκρανία από τις 3 Μαρτίου, ανακοίνωσε η εταιρεία το Σάββατο.

  • Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν το Ντονιέτσκ με πυροβόλα πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος το πρωί του Σαββάτου, 5/3/2022, ανέφερε η αποστολή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (DPR) στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού κατάπαυσης του πυρός.

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε απόψε εκτάκτως μετά την επίθεση της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες, όπως μετέδωσε το Reuters.

  • Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε σε ό,τι συνέβη το πρωί στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας και της Ευρώπης στην πόλη Ζαπορίζια  λέγοντας ότι ο κόσμος γλίτωσε «παρά τρίχα» μία εν δυνάμει πυρηνική καταστροφή.
  • Προηγήθηκε κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών (G7)  με την οποία καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαβεβαιώνοντας πως θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας μέχρι να σταματήσει η επίθεση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «μια καταστροφή» που θα περιορίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

  • Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και προωθεί τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

  • Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προειδοποιεί ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια «καταστροφική ανθρωπιστική κρίση», καθώς οι αριθμοί των θυμάτων αυξάνονται και τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν.

  • Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσε έτοιμος να μεταβεί στην Ουκρανία για να διαπραγματευθεί μία λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων που κινδυνεύουν από τον πόλεμο.

  • Τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν για πρώτη φορά στην ουκρανική πόλη – λιμάνι Μικολάιφ στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

  • Η Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) έχει πάρει τον έλεγχο 36 οικισμών που ελέγχονταν προηγουμένως από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, η επιχείρηση εκκαθάρισης της Volnovakha έχει πλέον τελειώσει, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της ΛΔΔ Eduard Basurin στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

  • Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής (AIIB), μια αναπτυξιακή τράπεζα υπό την ηγεσία της Κίνας, δήλωσε σήμερα ότι θέτει σε αναμονή όλες τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, υπό το πρίσμα «της εξελισσόμενης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης».

  • Η Κρατική Δούμα ενέκρινε νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Ρωσικό Ποινικό Κώδικα για να τιμωρεί τη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων, και την απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Ο Έντουαρντ Μπασούριν, εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, δεν απέκλεισε ξένοι μισθοφόροι να προσπαθήσουν να φύγουν από τη Μαριούπολη μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων μεταμφιεσμένοι σε πολίτες.

  • Ο εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας απαγόρευσε τη μετάδοση στη χώρα της εκπομπής της ρωσικής υπηρεσίας του BBC και του Radio Liberty καθώς και την πρόσβαση στο μέσο ενημέρωσης Meduza, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

  • Η αμερικανική Google ανέστειλε τις πωλήσεις διαφημίσεων σε μηχανές αναζήτησης στις πλατφόρμες της στη ρωσική επικράτεια, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση της εταιρείας.

  • Η Airbnb αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ και η Intel Corp. ανέστειλε τις αποστολές των προϊόντων της σε πελάτες στις δύο χώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα