ΑΘΗΝΑ
05:33
|
04.05.2024
Επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο από ΗΠΑ και Βρετανία στη Ρωσία. Πιθανή εκεχειρία αύριο το πρωί από τη Ρωσία. Η Πολωνία παραχωρεί όλα τα MIG-29 στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με νέα κατάπαυση πυρός, από τις 9:00 το πρωί, που ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ξεκίνησε σήμερα η ημέρα στα μέτωπα της Ουκρανίας. Η ανακοίνωση αφορά το Κίεβο και τις πόλεις Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη προκειμένου να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 21.30 απόψε, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ως πιθανή μία νέα ρωσική εκεχειρία για αύριο το πρωί για ανθρωπιστικούς λόγους.Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η αυριανή κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης, 9 Μαρτίου.

Στο μεταξύ το θερμόμετρο ανέβηκε περαιτέρω απόψε όταν το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως παραχωρεί όλο τον στόλο σε μαχητικά τύπου MIG-29 στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία. Πιθανός αποδέκτης μίας τέτοιας δωρεάς (με αντάλλαγμά ανάλογο αριθμό μεταχειρισμένων αμερικανικών αεροσκαφών με ανάλογες επιχειρησιακές δυνατότητες) είναι η Ουκρανία. Εάν επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα τότε θα πρόκειται για νέα επικίνδυνη κλιμάκωση…

Με τον τρίτο γύρο συνομιλιών χθες να κλείνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με «μικρές θετικές εξελίξεις» το διπλωματικό ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στην Πέμπτη, οπότε και αναμένεται οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας να συναντηθούν στην Αττάλεια, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, καλεί τις ξένες εταιρείες να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, καλώντας τις «ηθικά και κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις να μην χρηματοδοτήσουν τη ρωσική βία, τις δολοφονίες και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τους φόρους τους».

Στο φόντο των συγκεκριμένων εξελίξεων, ΗΠΑ και Βρετανία κινούνται προς την κατεύθυνση επιβολής ρωσικού πετρελαϊκού εμπάργκο. Λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απαγόρευση «κάθε εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου».

Όλες οι εξελίξεις | Συνεχής ενημέρωση

  • Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την  απαγόρευση στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες στο φόντο έντονων διακομματικών πιέσεων γερουσιαστών και βουλευτών προκειμένου να αυξηθεί η ισχύς των κυρώσεων προς τη Ρωσία και να επωφεληθούν αμερικανικές εταιρίες. «Είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν» είπε χαρακτηριστικά.
  • Εξήγησε ότι πήρε την απόφαση σε συνεργασία με συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, ενώ παραδέχτηκε πως «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει επιπτώσεις και για εμάς».
  • Η εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση στον Ουκρανό πρόεδρο. «Ευχαριστώ τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ που χτύπησαν στην καρδιά την πολεμική μηχανή του Πούτιν και απαγόρευσαν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα από την αγορά των ΗΠΑ. Ενθαρρύνετε άλλες χώρες και ηγέτες να ακολουθήσουν» δήλωσε λίγη ώρα αργότερα.
  • Σε πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας προχώρησε παράλληλα απόψε και η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.
  • Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Τους τόνισε ότι η Κίνα θα συντονιστεί με την ΕΕ, για να «διαδραματίσει θετικό ρόλο μαζί με τη διεθνή κοινότητα» για την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.
  • Υποστήριξε τις πρωτοβουλίες Γαλλίας και Γερμανίας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ. Τόνισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τις τελευταίες εξελίξεις.
  • Καταδίκασε τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι «θα επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία που έχει ήδη καταστραφεί από την πανδημία».
  • Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει «ενισχύσει σημαντικά» την παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας ως απάντηση στην κρίση. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί πέρα ​​από την Ουκρανία ή δεν θα κλιμακωθεί. «Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής μας επικράτειας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι είναι σε ετοιμότητα.
  • Αίσθηση προκάλεσε στη Βρετανία νωρίς το απόγευμα η ομιλία (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Απευθύνομαι σε όλους εσάς ως πολίτης, πρόεδρος μιας μεγάλης χώρας, με όνειρο… Δεν θέλατε να χάσετε τη χώρα σας όταν οι Ναζί επιχείρησαν να σας κατακτήσουν…Έπρεπε να παλέψετε για τη Βρετανία» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την απαίτησή του να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη χώρα του.

Εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας στην Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» που απορρέουν από την «αδικαιολόγητη πολεμική ενέργεια» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μερικές ώρες έπειτα από εκείνην για την έναρξη έρευνας από τη γερμανική γενική εισαγγελία για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Η έρευνα της ισπανικής δικαιοσύνης «αποσκοπεί να προσδιορίσει τον αξιόποινο χαρακτήρα των γεγονότων και να διενεργήσει όσες έρευνες χρειαστεί» διευκρίνισε εκπρόσωπος της εισαγγελίας στη Μαδρίτη.

  • Η αυστριακή εταιρεία Swarovski ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών πολυεθνικών. Η Swarovski διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι η απόφαση είναι προσωρινή» και ότι ελήφθη εξαιτίας «της περίπλοκης κατάστασης στην περιοχή και των αυξανόμενων ανησυχιών για τις σημερινές εξελίξεις». Τα 12 καταστήματα της εταιρείας στη χώρα θα κλείσουν και οι εξαγωγές προς τη Ρωσία θα σταματήσουν μέχρι νεωτέρας. Η ιστοσελίδα online πωλήσεων βρίσκεται ήδη εκτός λειτουργίας. Η εταιρεία υπόσχεται ότι στηρίξει τους 80 συνεργάτες της στην Ρωσία.

  • Έκκληση προς τις ξένες εταιρείες να παγώσουν ή να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Σε ανοιχτή του επιστολή που δημοσίευσε στο twitter, ο Κουλέμπα επισημαίνει ότι ήδη, παγκόσμιες επιχειρήσεις «ηθικά και κοινωνικά υπεύθυνες» έχουν προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες, αρνούμενες να χρηματοδοτήσουν τη ρωσική βία, τις δολοφονίες και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τους φόρους τους. «Μόλις η Ουκρανία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, θα αρχίσουμε να ανανεώνουμε τις υποδομές και την οικονομία μας, συνεχίζοντας την πορεία μεταρρυθμίσεων για να γίνουμε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτήν την άποψη, θα ήθελα να καλέσω την εταιρεία σας να εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία και να συμπεριληφθεί σε άλλες πολυεθνικές εταιρείες που έχουν ήδη εκφράσει την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν και να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μου», τόνισε.

  • Με τις σκέψεις στις γυναίκες της Ουκρανίας το μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Τwitter για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων της Γυναίκας.

  • Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας. Σύμφωνα με το Ρόιτερς η Κομισιόν έχει ετοιμάσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων που θα πλήξει επιπλέον Ρώσους ολιγάρχες και πολιτικούς καθώς και τρεις λευκορωσικές τράπεζες.

  • Στη Ρώμη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε απόψε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ότι «η Ιταλία είναι έτοιμη να στηρίξει την υιοθέτηση τρίτης δέσμης κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, με την οποία αναμένεται να διευρυνθεί ο αριθμός τραπεζών και μεγιστάνων που εντάσσονται στην προσπάθεια η οποία στοχεύει στο να δεχθεί, η Μόσχα, κατάπαυση του πυρός». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των μέτρων αυτών επί της οικονομίας».

  • Γερμανία: Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας διεξάγει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel από δικαστικούς κύκλους. Οι γερμανοί εισαγγελείς ζήτησαν μεταξύ άλλων στοιχεία για βόμβες διασποράς, επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και μη στρατιωτικές υποδομές, σε αγωγό φυσικού αερίου, χώρο αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων και εργοστάσιο παραγωγής θερμότητας.
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κατήγγειλε βομβαρδισμό του δρόμου εκκένωσης της Μαριούπολης. Στην ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», και πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».

  • Την Παγκόσμια Τράπεζα για την παροχή συμπληρωματικού πακέτου δημοσιονομικής στήριξης στη χώρα του συνολικού ύψους 489 εκατ. δολαρίων, ευχαρίστησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συνολική στήριξη της Παγκόμιας Τράπεζας ξεπερνά πλέον τα 700 εκ. δολάρια

  • Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ περιέγραψε την κατάσταση στην Ουκρανία ως «ανησυχητική» και κάλεσε για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», λέγοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι να μην βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. Σε συζήτηση με τον Γάλλο ομόλογό του και τον Γερμανό καγκελάριο, ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε, από κοινού οι τρεις χώρες να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

  • Η πόλη των Τιράνων, πρωτεύουσα της Αλβανίας, αποφάσισε τη μετονομασία της οδού όπου βρίσκονται οι πρεσβείες της Ρωσίας, της Ουκρανία, της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, σε «Free Ukraine» (ελεύθερη Ουκρανία).

  • Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχει ξεκινήσει η εκκένωση αμάχων από τις πόλεις Σάμι και Ιρπίν κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο. Όπως ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου «Περισσότεροι από 150 άνθρωποι απομακρύνθηκαν περίπου στις 9.30 π.μ. (τοπική ώρα) και οι δραστηριότητες εκκένωσης συνεχίζονται»

  • Η μη συμμόρφωση της Κίνας με τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμερικανικά αντίποινα, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Εάν δεν συμμορφωθούν με τις κυρώσεις, θα έχουμε λόγους να λάβουμε κάποια μέτρα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

  • Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ουκρανίας την περίοδο 2010-2014, κάλεσε τον νυν Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει τον πόλεμο με κάθε κόστος. «Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι έχετε πολλούς “συμβούλους”. Αλλά είστε προσωπικά υποχρεωμένος να σταματήσετε την αιματοχυσία και να καταλήξετε σε μια ειρηνευτική συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος», ανέφερε ο Γιανουκόβιτς σε ομιλία του σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

  • Ένας ανώτατος διοικητής του ρωσικού στρατού, φέρεται να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών κοντά στο Χάρκοβο. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, ο Βιτάλι Γκερασίμοφ ήταν υποστράτηγος, αρχηγός του επιτελείου και πρώτος υποδιοικητής της 41ης Στρατιάς της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.

  • Ξεκίνησε το πρώτο στάδιο εκκένωσης στην πόλη Σούμι, μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου. Η συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει έως τις 9 το βράδυ και η φάλαγγα των αμάχων θα κατευθυνθεί νότια προς την Πολτάβα, σε απόσταση 175 χιλιομέτρων.

  • Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα πως παγώνει τυχόν πόρους άλλων 32 αξιωματούχων και ολιγαρχών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην ιαπωνική δικαιοδοσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

  • Άνοδος έως 5,4% για την τιμή του σιταριού και 13% για το νικέλιο, ενώ συνεχίζεται η άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Ράλι 25% για το ρούβλι.

  • Η Gazprom συνεχίζει τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας και σήμερα Τρίτη με τον ίδιο όγκο 109,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

  • Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δημοσίευσε ένα βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο οποίο αναφέρει ότι οι κληρωτοί και οι έφεδροι δεν θα κληθούν να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.

  • Προκειμένου να διαψεύσει τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει τη χώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε τα ξημερώματα νέο διάγγελμα, από το γραφείο του στο Κίεβο. «Eίμαι εδώ, στην οδό Μπανκόβα. Δεν κρύβομαι και δεν φοβάμαι κανέναν», ανέφερε.

  • Αγγελία σε μισθοφορικό περιοδικό των ΗΠΑ από ιδιωτική εταιρία μισθοφόρων, καλεί «υψηλής εκπαίδευσης» υποψηφίους να «προσφέρουν υπηρεσίες ασφαλείας στην Ουκρανία», σύμφωνα με δημοσίευμα του RT.
  • Πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

  • Η εθνική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανέφερε, στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας τη Δευτέρα ότι μια πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση, στο Χάρκοβο, που παράγει ραδιοϊσότοπα για ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές υπέστη ζημιές από βομβαρδισμούς την Κυριακή. Το περιστατικό δεν προκάλεσε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο σημείο.

  • Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμιτρό Κουλέμπα, αργά τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε, τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, την Πέμπτη στην Τουρκία. «Αν ο Λαβρόφ είναι έτοιμος για ουσιαστική συζήτηση, τότε είμαι και εγώ. Θα μιλούσα σε οποιονδήποτε για να επιτευχθεί ειρήνη», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα