ΑΘΗΝΑ
13:30
|
19.05.2024
Ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα ρισκάρει την κυριαρχία της για βραχυπρόθεσμα οφέλη. Ο Ζελένσκι επαναφέρει το αίτημα απαγόρευσης πτήσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η άκαρπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια, στο πρώτο τετ-α-τετ των δύο πλευρών σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων με στόχο μία νέα προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στην ουκρανική κρίση από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα εισβολής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας.

Το ίδιο διάστημα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας απόψε στο βρετανικό Sky News κλιμάκωσε τις πιέσεις προς τη Δύση για τη δημιουργία εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την χώρα του λέγοντας:

«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει και τότε θα κάνετε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά θα είναι πολύ αργά…Εάν είστε ενωμένοι κατά των Ναζί και αυτής της τρομοκρατίας, τότε πρέπει να επιλέξετε. Μην περιμένετε να σας το ζητήσω αμέτρητες φορές» .

Σφίγγει ο κλοιός

Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν νωρίτερα σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές του Κιέβου, το οποίο τείνουν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της πρωτεύουσας.

Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

«Στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στο Σκιμπίν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιώτης ονόματι Σεργκίι, ο οποίος είπε πως μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης καταστράφηκε εν μέρει.

Το μεσημέρι, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου. Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.

Αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν σε πολλά μέτωπα γύρω από το Κίεβο, προκαλώντας στους Ουκρανούς φόβους ότι αργά ή γρήγορα θα περικυκλώσουν την πρωτεύουσά τους.

Στο Χάρκοβο οι πολίτες είναι οργισμένοι από την προσπάθεια μονάδων του ουκρανικού στρατού να στήσουν όπλα και ενόπλους μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Δεν διστάζουν δε να τους πλησιάσουν και να τους προτείνουν με έντονο ύφος να πάνε αλλού, μακριά από τα σπίτια αμάχων.

Τι γίνεται στο Τσερνόμπιλ

Ανησυχία επικρατεί για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησής του. Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι θα μεταβεί στην Αττάλεια αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συζητήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας-Ουκρανίας το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι συμφώνησε να επιτρέψει σε μια ομάδα Ουκρανών συντηρητών να προσεγγίσει τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι οι επικοινωνίες με το Τσερνόμπιλ αλλά και με τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια ήταν προβληματικές και ότι η κατάσταση ήταν ανησυχητική.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αξίωσαν άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νέας τηλεφωνικής συνομιλίας τους με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Αξιωματούχος της καγκελαρίας δήλωσε ότι οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες διεμήνυσαν σήμερα στον Ρώσο πρόεδρο πως η οποιαδήποτε λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να προέλθει από «διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία».

Αισιοδοξία Πούτιν για τα προβλήματα στην οικονομία

Νωρίς το απόγευμα ακολούθησε κυβερνητική σύσκεψη στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δηλώνει αισιόδοξος πως θα επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας λόγω του μπαράζ πρωτοφανών δυτικών κυρώσεων.

Jerusalem Post: Ο Πούτιν έχει δώσει την τελική του πρόταση, διχασμένος ο...

Μιλώντας κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την έναρξη εισβολής στην Ουκρανία, έγιναν αισθητές. Όπως είπε:

«Είναι σαφές ότι σε τέτοιες στιγμές η ζήτηση εκ μέρους του κόσμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα εργαζόμενοι με ήρεμο τρόπο…Σταδιακά, ο κόσμος θα προσανατολισθεί και θα καταλάβει ότι απλώς δεν υπάρχουν κάποια γεγονότα τα οποία δεν θα μπορούσαμε να τα κλείσουμε και να τα λύσουμε».

Εκτίμησε ότι η Ρωσία θα γίνει πιο ισχυρή και πιο ανεξάρτητη όταν ξεπεράσει τις παράνομες, όπως τις χαρακτήρισε, κυρώσεις της Δύσης. Εξήγησε ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική σ’ αυτό που η Ρωσία αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία δεν είναι η χώρα η οποία θα διακινδυνεύσει την κυριαρχία της για να αποκομίσει κάποια βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.

«Αυτές οι κυρώσεις θα επιβάλλονταν ούτως ή άλλως» δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. «Υπάρχουν κάποια ζητήματα, προβλήματα και δυσκολίες τα οποία όπως τα ξεπεράσαμε τα προηγούμενα χρόνια θα τα ξεπεράσουμε και τώρα».

Εν τω μεταξύ ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο σήμερα Πέμπτη (10/3).

Την ίδια ώρα, «ειρηνευτική» επίσκεψη στη Μόσχα, με στόχο να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέγεται πως πραγματοποιεί σήμερα ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σύμφωνα με το Politico.

Τέλος, στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν ατύπως για να καταλήξουν στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κινήσεις τους απέναντι στις συνέπειες της εν εξελίξει κρίσης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ευρωπαϊκών ΜΜΕ, οι μισές χώρες δεν βλέπουν θετικά μία πιο ξεκάθαρη διατύπωση υπέρ της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο

  • Επίσκεψη στη Μόσχα, με στόχο να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέγεται πως πραγματοποιεί σήμερα ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σύμφωνα με το Politico. Ο κ. Σρέντερ υπενθυμίζεται πως διατηρεί παλαιόθεν στενούς δεσμούς με τη ρωσική πλευρά, με ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς (Rosneft, Gazprom) αλλά και προσωπικά με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δεσμούς για τους οποίους έχει μάλιστα δεχθεί έντονες επικρίσεις.

  • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία, συγκεκριμένα στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χαρκίβ (Χάρκοβο) είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε την ασφάλεια της λειτουργίας τους και των εγκαταστάσεων.
  • Οι εταιρίες Goldman Sacks και Western Union ανακοίνωσαν το απόγευμα ότι αναστέλλουν κάθε δραστηριότητα στη Ρωσική Ομοσπονδία.
  • Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο σήμερα την Πέμπτη.

Η άτυπη σύνοδος στις Βερσαλίες

  • Στο μέτωπο της άτυπης Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε μετά τις 18.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στις Βερσαλίες της Γαλλίας περίπου οι μισές χώρες δεν βλέπουν θετικά μία πιο ξεκάθαρη διατύπωση υπέρ της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., ενώ κράτη μέλη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία εμφανίζοντα απρόθυμα να εξετάσουν το ενδεχόμενου νέου κοινού δανεισμού στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης. 

  • Κατά την έναρξη της έκτακτης άτυπης διήμερης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ με «ταχείες διαδικασίες» στην ΕΕ εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι «μη ρεαλιστικό» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο τις επόμενες ώρες ή ημέρες.
Εικόνα
  • Νωρίτερα και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής αναφέρθηκε ομοίως στην αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ τονίζοντας πως «δεν υπάρχει κάποια ταχεία διαδικασία ένταξης».

  • Πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς από τη σύνοδο στις Βερσαλίες καταγράφουν τις αντιθέσεις ανάμεσα σε ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γαλλία για την έκδοση ενός ευρωομολόγου για να καλυφθούν οι χρηματοδοτήσεις των αναγκών σε Άμυνα και Ενέργεια και σε άλλη με επικεφαλής τη Γερμανία που θεωρούν πως δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στην οικονομική “φαρέτρα” της ΕΕ.
  • Σε προσχέδιο της άτυπης συνόδου που επικαλέστηκε απόψε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων φέρεται πως δεν υπάρχει καμία σαφής δέσμευση για το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από αναφορές για ενίσχυση των δεσμών και της εταιρικής σχέσης με τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει διαφωνία για τις δεσμεύσεις που μπορεί και πρέπει να λάβει η ΕΕ έναντι της Ουκρανίας, δεδομένου ότι ακόμα και αν η αίτηση γίνει αποδεκτή, η ίδια η διαδικασία για ένταξη αποτελεί μακροχρόνια διαδικασία.
  • Όσον αφορά το ζήτημα της άμυνας, φαίνεται πως σχεδιάζεται η ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ να είναι συμπληρωματική ως προς το ΝΑΤΟ, μιας που οι 27 συμφωνούν σε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών και επενδύσεων αλλά διαφωνούν ως προς τους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό.
Άτυπη Σύνοδος Κορυφής στη σκιά της ρωσικής εισβολής – Ευρωομόλογο για  ενεργειακές και αμυντικές δαπάνες ένα από τα ζητούμενα – ΠΟΛΙΤΗΣ

  • Εν τω μεταξύ, το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας αυστηροποίησε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περιορίζοντας τα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και τις ειρηνικές συναθροίσεις, σύμφωνα με τα πρακτικά της ψηφοφορίας. Η νομοθεσία, σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 20 Απριλίου, δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να άρει την πρόσβαση σε ένα δίκτυο ενημέρωσης για έως 72 ώρες για «παραπληροφόρηση», «προπαγάνδα πολέμου» και «υποκίνηση μίσους» που σχετίζεται με την εισβολή, ανέφερε το Κοινοβούλιο. Συνολικά, 71 από τις 117 έγκυρες ψήφους των βουλευτών ήταν υπέρ της πρότασης αυτής.

  • Απαγόρευση στις εξαγωγές εξοπλισμού μέχρι το τέλος του 2022 σε μία σειρά από τομείς επιβάλλει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε μεταξύ άλλων τις εξαγωγές εξοπλισμού στους τομείς της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και του αυτοκινήτου. Παράλληλα, απαγορεύονται οι εξαγωγές ηλεκτρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Συνολικά, περισσότερα από 200 είδη συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο αναστολής εξαγωγών.

  • Η Rio Tinto έγινε η πρώτη εταιρεία μετάλλων και εξόρυξης που διέκοψε τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Η βρετανοαυστραλιανή πολυεθνική, η οποία κατέχει το 80% μιας κοινοπραξίας με τη ρωσική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Rusal, ανακοίνωσε πως βρίσκεται «στη διαδικασία τερματισμού όλων των εμπορικών σχέσεων που έχει με οποιαδήποτε ρωσική εταιρεία». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η Rio Tinto θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικά καύσιμα μέσω τρίτων.

  • Η αεροπορική επιδρομή στο μαιευτήριο της Μαριούπολης στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες επικαλούμενο πηγή στο δημοτικό συμβούλιο της ουκρανικής πόλης. Οι τραυματίες είναι 17, ανάμεσά τους γιατροί, παιδιά και ετοιμόγεννες γυναίκες, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

  • Χωρίς να αποδώσει καρπούς ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια.  Η συνάντηση κράτησε λιγότερο από δύο ώρες και οι δύο αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρήκαν κοινό τόπο ούτε στο θέμα της χάραξης ανθρωπιστικών διαδρόμων.

  • Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ζήτησε από το υπουργείο Ενέργειας της χώρας του να διασφαλίσει την παροχή ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό Τσερνόμπιλ. Ομάδα ειδικών από το Μινσκ έχουν ήδη μεταβεί στην Ουκρανία.

  • Η τιμή του πετρελαίου καταγράφει μεγάλη άνοδο και σήμερα, με το μπρεντ να ενισχύεται πάνω από 5% ύστερα από τις δηλώσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που περιόρισαν τις ελπίδες για μια αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.

  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ορισμένες γειτονιές στη Μαριούπολη έχουν τεθεί υπό έλεγχο. «Η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μαριούπολης από τους εθνικιστές συνεχίζεται. Οι μονάδες της λαϊκής πολιτοφυλακής της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ έχουν ελέγξει τις γειτονιές Azovsky, Naidenivka, Lyapyne και Vynohradar και πλησίασαν το εργοστάσιο Azovstal», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

  • Συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από το τετ α τετ Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια.

  • Η δημόσια εταιρεία ενέργειας της Ιταλίας (ENI), ανακοίνωσε σήμερα πως αποφάσισε να σταματήσει την αγορά πετρελαίου από την Ρωσία και «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» της εισβολής στην Ουκρανία όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου .

  • Τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν η Hitachi, η Toyota Motor και η Mitsubishi Electric.

  • Τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα μπορεί να κρατούν τουλάχιστον 400.000 κατοίκους εντός της Μαριούπολης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR), Έντουαρντ Μπασουρίν.

  • Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν και σήμερα ανθρωπιστικό διάδρομο στην περιοχή της πόλης Σούμι, ώστε να φύγουν οι άμαχοι προς την πόλη Πολτάβα, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια. Η σχετική κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00. Προσπάθεια να εκκενωθούν άμαχοι μέσω ασφαλών διαδρομών θα γίνει σήμερα και στις πόλεις Μαριούπολη -που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες-, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά). Συνολικά στην Ουκρανία έχουν ανοίξει επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων.

  • Ο πυρηνικός σταθμός στο Περβομάισκ στην περιοχή της Μικολάιφ της Νότιας Ουκρανίας, λειτουργεί κανονικά και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι κανονικά, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του εργοστασίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

  • Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας, ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στην πόλη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στη Χάρκοβο, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.

  • Ο Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος διετέλεσε απεσταλμένος των ΗΠΑ στον συνασπισμό για την καταπολέμηση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους υπό τον Τραμπ, ζήτησε να εισέλθουν στρατεύματα του ΟΗΕ και των ΗΠΑ στην Ουκρανία για να δημιουργήσουν προστατευμένες ανθρωπιστικές ζώνες.

  • Η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης (σ.σ. σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία.

  • Η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας ζήτησε από τις πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας της να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα για να ανακουφίσουν την αγορά, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και το αμερικανικό εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές αργού.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού της Βρετανίας, «ένας μικρός αριθμός Βρετανών στρατιωτών» πιστεύεται ότι «έχουν μεταβεί στην Ουκρανία, παραβαίνοντας εντολές». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «βρίσκονται στην Ουκρανία προσωπικά» και η Βρετανία «τους καλεί να επιστρέψουν αμέσως πίσω».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κεραμέως: Μετά τις Ευρωεκλογές η επέκταση της επιστολικής στις εθνικές εκλογές

Προκαλεί ο Ερντογάν την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Ζημιές από έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα