ΑΘΗΝΑ
06:26
|
04.05.2024
Πληροφορίες για 80 νεκρούς στο Μικολάιβ. Ο Ζελένσκι ζητά από χώρες κυρώσεις σε Ρωσία και από την Κίνα να την καταδικάσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για 24 ημέρες μαίνεται ο πόλεμος στην  Ουκρανία. Μπορεί οι εξελίξεις στο επιχειρησιακό και στο διπλωματικό μέτωπο να είναι καθημερινά καταιγιστικές, αλλά στον ορίζοντα ακόμα δεν διαφαίνεται μια λύση που θα τερμάτιζε το δράμα της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης σε ευρωπαϊκό έδαφος από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Και σήμερα η Μαριούπολη τελεί υπό πολιορκία με μάχες ακόμα και στο κέντρο της πόλης, το Μικολάιβ μετράει τουλάχιστον 80 νεκρούς μετά τον βομβαρδισμό στρατώνων της 79ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητά από τη Μόσχα «ουσιαστικές» και χωρίς καθυστέρηση συνομιλίες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Στο νυχτερινό του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό ο κ. Ζελένσκι προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και η κατάπαυση του πυρός είναι η μοναδική της επιλογή για να «περιορίσει τη ζημία των λαθών της» μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. «Τώρα είναι η ώρα να συναντηθούμε, τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε για να αποκαταστήσουμε την εδαφική ακεραιότητα και τη δικαιοσύνη στην Ουκρανία», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρόσθεσε, «διαφορετικά οι απώλειες για τη Ρωσία θα είναι τέτοιες που θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες για να συνέλθει».  

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία είναι επτά. Έξι στην περιοχή του Σούμι και ένας στην περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ. Χθες Παρασκευή συνολικά 9.145 άμαχοι απομακρύνθηκαν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Στην πολιορκημένη Μαριούπολη ο δήμαρχος επιβεβαίωσε τις ρωσικές πληροφορίες ότι οι εχθροπραξίες έφτασαν πλέον στο κέντρο της πόλης. «Ναι οι ρωσικές δυνάμεις είναι πραγματικά δραστήριες σήμερα. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται. Όλοι είναι κρυμμένοι στα καταφύγια», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.  Ο ίδιος δήλωσε ότι το 80% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει είτε υποστεί σημαντικές ζημίες είτε έχει ισοπεδωθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στο υπόγειο του θεάτρου της Μαριούπολης, το οποίο χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά την περασμένη Πέμπτη. Πάντως το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε κανένας νεκρός στο θέατρο παρά μόνον ένας σοβαρά τραυματίας.

Την ίδια ώρα στη Μόσχα χιλιάδες Ρώσοι κατέκλυσαν το στάδιο Λουζίνσκι στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη συμπλήρωση οκτώ ετών από την προσάρτηση της Κριμαίας. Μήνυμα απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε: «Θα υλοποιήσουμε όλα τα σχέδια που έχουμε καταστρώσει». Η ξαφνική διακοπή της τηλεοπτικής μετάδοσης της ομιλίας του Ρώσου προέδρου αποδόθηκε σε τεχνικό λάθος. Ο Ζελένσκι απάντησε στη «φιέστα» Πούτιν λέγοντας: «Και τώρα φανταστείτε 14.000 πτώματα σε αυτό το στάδιο, επιπρόσθετα των δεκάδων χιλιάδων και πλέον που έχουν τραυματιστεί και ακρωτηριαστεί».

Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε την τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ για συνέπειες σε περίπτωση που προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εν αντιθέσει ο Κινέζος πρόεδρος έστειλε μήνυμα πως το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον οφείλουν να ηγηθούν των παγκόσμιων πρωτοβουλιών για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. 

Λόιντ Όστιν: Καμία στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Το ενδεχόμενο εμπλοκές αμερικανικών δυνάμεων στον πόλεμο της Ουκρανίας απέκλεισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου τόνισε ότι πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ως προς τη μη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Λόιντ Όστιν ρωτήθηκε επίσης για το ουκρανικό αίτημα να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο της χώρο. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί. «Κάτι τέτοιο θα σήμαινε τον έλεγχο του ουρανού, εμπλοκή ρωσικών αεροσκαφών και απομάκρυνση συστημάτων αεροσκαφών στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Εν ολίγοις ένας πόλεμος με τη Ρωσία. Πρόκειται για δύο πυρηνικές δυνάμεις, τις οποίες κανείς δεν θα ήθελε να δει να εμπλέκονται σε μια σύρραξη. Δεν είναι καλό για την περιοχή. Δεν είναι καλό για όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν.

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Σύμφωνα με το CNN, δέκα γερουσιαστές των ΗΠΑ βρίσκονται σε δικομματική διπλωματική αποστολή στην Πολωνία και τη Γερμανία εκ μέρους του Κογκρέσου, επισκεπτόμενοι ένα Πολωνικό κέντρο υποδοχής προσφύγων και συναντώντας Γερμανούς νομοθέτες.

  • Η Baker Hughes, μια διεθνής εταιρεία ενεργειακής τεχνολογίας, δήλωσε το Σάββατο, ότι αποφάσισε να αναστείλει νέες επενδύσεις στις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

  • Σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία ζήτησε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι προτείνοντας ολικό εμπορικό αποκλεισμό της Ρωσίας.

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι, προέτρεψε την Ελβετία να καταδικάσει τους Ρώσους ολιγάρχες που, όπως είπε, βοηθούσαν να διεξαχθεί πόλεμος στη χώρα του από την ασφάλεια των «όμορφων ελβετικών πόλεων».

  • Η ουκρανική προεδρία κάλεσε σήμερα την Κίνα να ενωθεί με τους Δυτικούς και «να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία. «Η Κίνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, αν λάβει την σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων χωρών και καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με την Μόσχα.

  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, τη δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου σε δήλωση το Σάββατο. Σε συνέχεια της προηγούμενης κλήσης τους, τα μέρη συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και το Ντονμπάς σχετικά με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας”, αναφέρει η δήλωση.

  • Η Γερμανία και η Ολλανδία θα παραδώσουν συστήματα αεράμυνας MIM-104 Patriot PAC-3 στη Σλοβακία. Προηγουμένως, ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας δήλωσε ότι η χώρα του θα μεταφέρει τα σοβιετικά συστήματα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία.

  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε ένα «καταστροφικό λάθος» όταν εισέβαλε στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στη διάσκεψη του Συντηρητικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Κάθε μέρα που η ηρωική αντίσταση της Ουκρανίας συνεχίζεται είναι σαφές ότι ο Πούτιν έχει κάνει ένα καταστροφικό λάθος», είπε.

  • Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ρώσοι βομβάρδισαν στρατώνες στην ουκρανική βάση της 79ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στην πόλη Μικολάιβ, όπου βρίσκονταν στρατιώτες και πολίτες που εκπαιδεύονταν. Το χτύπημα κόστισε τη ζωή σε περίπου 80 άτομα και τραυμάτισε άλλα 200.

  • Η Πολωνία προτείνει ολικό εμπορικό αποκλεισμό της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος ζήτησε σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

  • Πάνω από 50 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ από τις 17 Φεβρουαρίου, όταν η Ουκρανία άρχισε να κλιμακώνει την κατάσταση, ανέφερε η αποστολή της DPR στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού σε δήλωση στο Telegram το Σάββατο.

  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα, ότι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal (το προσωνύμιό τους σημαίνει «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο») προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

  • Η Ουκρανία ελπίζει να απομακρύνει σήμερα αμάχους μέσω 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

  • Ζαπορίζια: Ο ουκρανικός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στην πόλη της νότιας Ουκρανίας. «Μην βγείτε έξω το διάστημα αυτό!» ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Ανατόλι Κούρτιεφ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

  • Εισαγγελία Ουκρανίας:  Νεκρά 112 παιδιά στον πόλεμο. Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας 112 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στον πόλεμο στην Ουκρανία.

  • Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ της Ουκρανίας δήλωσε ότι το Σάββατο θα ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων. Ωστόσο, αξιωματούχος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των ουκρανικών δυνάμεων. Οι Ουκρανοί σύμφωνα με τον αξιωματούχο βομβάρδισαν την περιοχή δύο φορές τις τελευταίες 24 ώρες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

  • Ένα μέλος του ρωσικού στρατού σκοτώθηκε στην ουκρανική πόλη Τσερνομπάγιεφκα μετά από επίθεση πυροβολικού, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο Facebook το Σάββατο. Νεκρός φέρεται να είναι ο αντιστράτηγος Αντρέι Μορντβίτσεφ, διοικητής της 8ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο οι ρωσικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας βάλλουν με ρουκέτες κατά στόχων Ουκρανών εθνικιστών.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν τη συντήρηση 100 αεροσκαφών που χρησιμοποιεί η Ρωσία. Ένα από αυτά ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς.

  • Τουλάχιστον 40 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από ρωσική αεροπορική επιδρομή σε στρατώνα στην πόλη Μικολάιβ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP το οποίο επικαλείται τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο δήμαρχος της πόλης έγαρψε στο Facebook την Παρασκευή ότι πολλά χωριά στην περιοχή έχουν καταληφθεί και η πόλη δέχθηκε σφοδρά πυρά, κάνοντας λόγο για μια «δύσκολη μέρα».

  • Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι η αεράμυνά της κατέστρεψε τουλάχιστον 12 ρωσικούς στόχους. Αναλυτικά αναφέρουν ότι κατέρριψαν δύο ρωσικά αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, τρία drones και αναχαίτισαν τέσσερις πυραύλους τύπου Κρουζ.

  • Οι πρώην πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Γουόκερ Μπους, επισκέφτηκαν ουκρανικό ναό στο Σικάγο σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Ουκρανίας.

  • Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι έχασε «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έσφιξαν τον κλοιό τους γύρω από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης. «Οι κατακτητές πέτυχαν εν μέρει στην επιχειρησιακή περιοχή του Ντονιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας σε δήλωση αργά την Παρασκευή.

  • Να ενωθεί με τη Δύση στην καταδίκη της «ρωσικής βαρβαρότητας» κάλεσε την Κίνα η Ουκρανία, αφού οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Πεκίνο για τις συνέπειες σε περίπτωση που υποστηρίξει την επίθεση της Μόσχας στη χώρα. «Η Κίνα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, εάν λάβει τη σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων χωρών και να καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντόλιακ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα