ΑΘΗΝΑ
03:49
|
06.05.2024
Οι αρχές στη γερμανική πρωτεύουσα Βερολίνο απαγόρευσαν όλες τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης μέχρι τις 2 Μαΐου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές στη γερμανική πρωτεύουσα Βερολίνο απαγόρευσαν όλες τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης μέχρι τις 2 Μαΐου, με τον ισχυρισμό ότι ορισμένοι διαδηλωτές έκαναν αντισημιτικά σχόλια.

Μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες στο Βερολίνο – με τίτλο «διαμαρτυρία κατά της ισραηλινής επίθεσης στην Ιερουσαλήμ» – αλλά ακυρώθηκε από την αστυνομία της πόλης λόγω «απαράδεκτου αντισημιτισμού» σε άλλη διαδήλωση την περασμένη εβδομάδα, στην οποία αρκετοί από τους διαδηλωτές έκαναν υποτιθέμενες αντισημιτικές δηλώσεις.

«Βάσει εμπειριών από το πρόσφατο παρελθόν», δήλωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας, υπάρχει «άμεσος κίνδυνος» να συμβούν ξανά τέτοια γεγονότα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων. Η υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Ίρις Σπράνγκερ δήλωσε επίσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «έπρεπε να γίνουμε μάρτυρες εγκληματικών πράξεων, αντισημιτικών συνθημάτων και επιφωνημάτων του χειρότερου είδους», προσθέτοντας ότι «είναι εντελώς απαράδεκτο».

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, ωστόσο, αμφισβήτησαν την αφήγηση των γεγονότων τονίζοντας ότι η δράση λίγων διαδηλωτών δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να κριθούν οι υπόλοιποι όσοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Η αστυνομία μπόρεσε εύκολα να απαγορεύσει την προγραμματισμένη διαμαρτυρία χρησιμοποιώντας μια τροπολογία στον Νόμο περί Συναθροίσεων που εισήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η οποία της επιτρέπει να απαγορεύσει τις διαμαρτυρίες και τις συγκεντρώσεις εάν ισχυρίζονται ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης εξέδωσαν χθες μια έκληση της τελευταίας στιγμής κατά της απαγόρευσης, αλλά το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου την απέρριψε κρίνοντας ότι «Το ειδικό δημόσιο συμφέρον στην επιβολή της απαγορευτικής απόφασης υπερτερεί του συμφέροντος του αιτητή».

Ενώ οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και κατά της ισραηλινής κατοχής απαγορεύονται μέχρι τις 2 Μαΐου, υπάρχουν πολλές άλλες διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην πόλη, οι οποίες δεν έχουν περιοριστεί. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τέτοιες διαδηλώσεις οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα για πάρτι στο δρόμο και χάος, σύμφωνα με τους επικριτές της απαγόρευσης.

Τέτοιες πολιτικές διακρίσεων έχουν κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι οι γερμανικές αρχές έχουν πρόβλημα αποκλειστικά με το φιλοπαλαιστινιακό θέμα των διαδηλώσεων, δαιμονοποιώντας κάθε έκφραση κριτικής κατά του Ισραήλ και των πολιτικών του. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης υιοθετήσει ευθέως προκαταλήψεις, με ένα πλήθος καταστημάτων να απολύουν μέλη του προσωπικού και δημοσιογράφους –ιδιαίτερα Άραβες– που εκφράζουν φιλοπαλαιστινιακές απόψεις, συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, ακόμη και σε όσους αρέσκονται σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικρίνουν το απαρτχάιντ.

Πηγή: Middle East Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα