ΑΘΗΝΑ
11:13
|
26.04.2024
Θετικό απολογισμό των ελληνο-σινικών διπλωματικών σχέσεων που έκλεισαν φέτος 50 χρόνια έκανε σήμερα ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ελλάδα, ως κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, παίζει το ρόλο της γέφυρας για τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών» ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τα 50 χρόνια σινο-ελληνικών διπλωματικών σχέσεων ο Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, Σιάο Τζουντσένγκ, τονίζοντας πως η Ελλάδα «έχει γίνει η πύλη της συνεργασίας μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης».

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Σιάο Τζουντσένγκ εστίασε στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας και τις συνόψισε σε τέσσερις φράσεις-κλειδιά, με έμφαση στην αμοιβαιότητα: «αμοιβαία φιλική εμπιστοσύνη», «αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών», «αμοιβαία επωφελής συνεργασία» και «αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών».

Πρέσβης της Κίνας Σιάο Τζουντσένγκ: Η Ελλάδα πύλη μεταξύ της Ασίας και της  Ευρώπης - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Με φόντο το λογότυπο για την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, ο Σιάο Τζουντσένγκ είπε ότι σχεδιάστηκε από κοινού από τις δύο πλευρές, ότι αποτελείται από τον αριθμό «50» και περιέχει τα χρώματα των εθνικών σημαιών των δύο χωρών, καθώς και πολιτιστικά σύμβολα της Κίνας και της Ελλάδας, και καταδεικνύει ότι ο ένας αρχαίος πολιτισμός μαθαίνει από τον άλλο. «Αυτός ο συνδυασμός συμβολίζει τη στενή και ώριμη φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και επίσης παραπέμπει στη μακρά ιστορία των δύο αρχαίων πολιτισμών και στη βαθιά φιλία μεταξύ των δύο λαών» σημείωσε ο Κινέζος πρέσβης.

Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον εορτασμό της 50ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Η κινεζική και η ελληνική πλευρά θα πραγματοποιήσουν από κοινού σειρά εκδηλώσεων και θα προωθήσουν περαιτέρω τη διμερή πρακτική συνεργασία σε διάφορους τομείς, ανέφερε. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν:

Στενές ανταλλαγές υψηλού επιπέδου, όπως η 4η Συνάντηση της Επιτροπής του Τριετούς Σχεδίου Συνεργασίας σε Βασικούς Τομείς.

Η 13η Συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Κίνας – Ελλάδας για την Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία και τα εγκαίνια του Κέντρου Συγκριτικών Μελετών Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού και του Κινεζικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ελλάδα θα συνεργαστεί με αρμόδιους φορείς των δύο χωρών για να πραγματοποιήσει ένα ακαδημαϊκό συμπόσιο και μια συναυλία τις προσεχείς εβδομάδες για τον εορτασμό της 50ής επετείου, ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με διάφορους οργανισμούς και προσωπικότητες από τις δύο χώρες σε τομείς όπως ο πολιτισμός και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και εκπροσώπους της τοπικής κινεζικής κοινότητας.

Αμοιβαία επωφελής η διμερής συνεργασία

Ο Κινέζος πρέσβης ανέδειξε τη σημασία της «αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας», σημειώνοντας ότι υπό το πρίσμα της συνεργασίας της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενός Δρόμου» (Belt and Road), η ρεαλιστική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έχει αποφέρει καρποφόρα αποτελέσματα.

Ανέφερε ότι η Μικτή Οικονομική και Εμπορική Επιτροπή έχει συνεδριάσει 13 φορές και η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγικού Εμπορίου China International Import Expo και η έκθεση μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν γίνει σημαντικές πλατφόρμες συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες.

Εστιάζοντας στο διμερές εμπόριο και επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία από την κινεζική πλευρά, ο Σιάο Τζουντσένγκ είπε ότι ο όγκος του εκτινάχθηκε στα 12,15 δισ. δολάρια το 2021, από λιγότερα από 100 εκατ. δολ. στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η Ελλάδα έχει γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και η Κίνα παραμένει ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εκτός ΕΕ, επισημάνει. Εν συνεχεία, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία της ελληνικής πλευράς, είπε ότι από το 2010, οι καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων από την Κίνα ανήλθαν σε σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ, καθιστώντας την Κίνα την έκτη στον κόσμο και την πρώτη εκτός Ευρώπης μεταξύ των βασικών πηγών επενδύσεων της Ελλάδας.

Εξάλλου, παρατήρησε ότι η Κίνα και η Ελλάδα έχουν πραγματοποιήσει εκτεταμένη αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η επικοινωνία και τα χρηματοοικονομικά και στάθηκε ιδιαίτερα στην επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Εν συνεχεία, ανέφερε πως η Ελλάδα ανησυχεί για την πρακτική αλλαγής των συνόρων με τη βία, ότι μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. «Η Κίνα το κατανοεί πλήρως αυτό και έχει καταστήσει σαφή τη θέση της ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να διατηρούνται. Είναι η θέση αρχών που η Κίνα πάντα υποστήριζε. Η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί το συμφέρον καμιάς πλευράς. Ελπίζεται ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, θα απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις και θα συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» κατέστησε σαφές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα