ΑΘΗΝΑ
02:33
|
08.05.2024
Προετοιμάστηκαν νέες διμερείς συμφωνίες σε εμπόριο,οικονομία, Ενέργεια, τουρισμό και ψηφιοποίηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον ομόλογό του από το Μπαχρέιν, Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι είχε σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζητώντας τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών από ελληνο-αραβικό Φόρουμ Φιλίας τον περασμένο Φεβρουάριο και την συνάντησή τους στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, τον Νοέμβριο του 2021.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Δένδιας μετά τη συνάντησή τους επισήμανε τις κοινές «αρχές και αξίες» που μοιράζονται Ελλάδα και Μπαχρέιν, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές το «διεθνές δίκαιο και ειδικά τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας» (UNCLOS) που έχουν επικυρώσει αμφότερες.

Εξήρε ιδιαίτερα το ρόλο και την υποστήριξη του Μπαχρέιν στην ΟΥΝΕΣΚΟ για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία της Ελλάδας για «εμβάθυνση της συνεργασίας» με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, του οποίου ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν υπήρξε για χρόνια Γενικός Γραμματέας.

Εικόνα

Επιβεβαίωσε την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μανάμα  στο πλαίσιο υπογραφής νέων διμερών συμφωνιών στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, της Ενέργειας και δη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και σε τουρισμό, ψηφιοποίηση δημόσιας διοίκησης και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην (πάνω από μία ώρα) τηλεφωνική «εποικοδομητική επικοινωνία» που είχε νωρίτερα και με τον Κινέζο ομόλογό τους, Ουάνγκ Γι, για να δείξει πως η Ελλάδα «διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους, και βεβαίως, με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» κάνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, «νεύμα» προς τη μεριά της Μόσχας…

Επιπλέον ο Δένδιας αναφέρθηκε στη νέα έκρηξη της έντασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη  λέγοντας πως συζήτησε μαζί του «την κατάσταση σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη γιατί δεν θέλουμε ανάφλεξη των εντάσεων σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή επειδή θα βλάψει τους πάντες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα