ΑΘΗΝΑ
09:10
|
26.04.2024
Ο πρόεδρος δέχτηκε ευρεία κριτική για τη χρήση τέτοιων λέξεων για να περιγράψει ανθρώπους που απλώς ασκούσαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην 9η επέτειο από τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, τη μεγαλύτερη πρόκληση για την κυριαρχία του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτός επιτέθηκε για άλλη μια φορά στους διαδηλωτές, χαρακτηρίζοντάς τους τρομοκράτες και χρησιμοποιώντας βωμολοχίες, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Turkish Minute.

Οι διαδηλώσεις το 2013 ξέσπασαν με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατεδάφιση του πάρκου Γκεζί στη συνοικία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Γρήγορα μετατράπηκαν σε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κατεστάλησαν βίαια από την κυβέρνηση, οδηγώντας στο θάνατο 11 διαδηλωτών λόγω της χρήσης δυσανάλογης βίας από την αστυνομία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε σε μια συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) την Τετάρτη, περιέγραψε τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί ως πηγή πολλών προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει η Τουρκία τώρα, ενώ επανέλαβε έναν προηγούμενο ισχυρισμό ότι οι διαδηλωτές ενήργησαν με ασέβεια σε ένα τζαμί στο οποίο κατέφυγαν από την αστυνομία.

«Αυτοί οι τρομοκράτες [που κατέφυγαν] στο τζαμί Μπεζμιαλέμ [στη συνοικία Μπεσικτάς της Κωνσταντινούπολης] λέρωσαν το τζαμί με μπουκάλια μπύρας. Είναι σάπιοι μέχρι το μεδούλι, είναι τσούλες», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την τουρκική λέξη «sürtük», μια βωμολοχία που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «τσούλα».

Οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας με στόχο τους διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί έγιναν γρήγορα δημοφιλές θέμα στο Twitter, με πολλούς χρήστες να εκφράζουν την οργή τους για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της χώρας εναντίον του λαού του.

Ο Εσέρ Καρακάς, δημοσιογράφος και καθηγητής οικονομικών, έγραψε στο Twitter ότι ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει άσχημα λόγια για αυτούς τους ανθρώπους στο παρελθόν, αλλά είπε ότι οι λέξεις που χρησιμοποίησε σήμερα ήταν οι χειρότερες από όλες. Ανέφερε ότι ένας πρόεδρος που μπορεί να πει τέτοια λόγια εναντίον του λαού του δεν πρέπει να παραμείνει σε αυτή τη θέση ούτε ένα λεπτό παραπάνω.

Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Χος σε ανάρτησή του ζήτησε να μην ξεχαστούν ποτέ ότι ο πρόεδρος είναι κάποιος που αποκάλεσε τον ίδιο του το λαό «πόρνες», ενώ ο εξόριστος δημοσιογράφος Ερκ Ακαρέρ έγραψε στο Twitter ότι η προεδρία δεν δίνει στον Ερντογάν το δικαίωμα να προσβάλλει κόσμο, προσθέτοντας ότι είναι κακός άνθρωπος και ψεύτης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορήθηκε ότι ψεύδεται λόγω των ισχυρισμών του ότι οι διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί ενήργησαν με ασέβεια στο ιστορικό τζαμί Μπεζμιαλέμ Βαλιντέ Σουλτάν, ήπιαν μπύρα εκεί και άφησαν πίσω τους τα μπουκάλια.

Το αλκοόλ δεν επιτρέπεται στη μουσουλμανική θρησκεία και η κατανάλωσή του σε οίκο λατρείας θεωρείται ασέβεια.

Ο Φουάτ Γιλντιρίμ, ο τότε αναπληρωτής ιμάμης (müezzin) του τζαμιού Μπεζμιαλέμ Βαλιντέ Σουλτάν κατά τις διαδηλώσεις στο Γκεζί το 2013, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής ανάκρισης εκείνη την εποχή ότι χιλιάδες άνθρωποι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο τζαμί αφού η αστυνομία άρχισε να χρησιμοποιεί δακρυγόνα. Μέσα στην αναταραχή είχε δει ανθρώπους με τα παπούτσια τους στο τζαμί, κάτι που επίσης συνήθως δεν επιτρέπεται, αλλά δεν είχε δει κανέναν να καταναλώνει αλκοόλ. Πρόσθεσε ότι ως πιστός δεν μπορούσε να πει ψέματα και να πει όσα δεν είχε δει.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι ζήτησε βοήθεια από την αστυνομία, αλλά δεν είχε έρθει βοήθεια. «Αντί να με βοηθήσει να κρατήσω το πλήθος υπό έλεγχο, η αστυνομία χρησιμοποίησε περισσότερα δακρυγόνα, σπρώχνοντας περισσότερους ανθρώπους προς το τζαμί», πρόσθεσε.

Ο Γιλντιρίμ απομακρύνθηκε από τη θέση του τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά την υποχώρηση του κύματος διαμαρτυριών, και μετατέθηκε στο τζαμί ενός χωριού στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε ως υποβιβασμός επειδή ο ιμάμης είχε αντικρούσει το αφήγημα του Ερντογάν.

Τις εβδομάδες της διαδήλωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι μια σειρά από ασεβείς δραστηριότητες είχαν λάβει χώρα στο τζαμί και είχαν καταγραφεί σε βίντεο που θα παρουσιαζόταν αργότερα στο κοινό. Ωστόσο, κανένα τέτοιο βίντεο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στους διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί ως λεηλάτες, «çapulcu» στα τουρκικά, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το 2013.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα