ΑΘΗΝΑ
06:42
|
27.04.2024
Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική «συναντήθηκαν», χθες Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική υποστηρίζουν τις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, καθώς και τις προσπάθειες του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, αναφέρει η 14η Διακήρυξη Κορυφής BRICS που πραγματοποιήθηκε, χθες Πέμπτη, στο Πεκίνο.

Μπολσονάρου, Πούτιν, Μόντι, Σι Τζιπίνγκ και Ραμαφόσα, οι ηγέτες των χωρών της ομάδας, ολοκληρώνοντας την πρώτη «συνάντησή» τους μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, διατράνωσαν την προσήλωσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, έκαναν λόγο για την ανάγκη ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα και κάλεσαν τις ανεπτυγμένες χώρες να ασκήσουν «υπεύθυνες οικονομικές πολιτικές».

«Υποστηρίζουμε τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου. «Σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, τονίζουμε την δέσμευσή μας για την ειρηνική επίλυση όποιων διαφορών» και την «ισχυρή μας δέσμευση για πυρηνικό αφοπλισμό».

Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους σε «ένα ειρηνικό, ασφαλές και σταθερό Αφγανιστάν» και τόνισαν τον σεβασμό στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική του ακεραιότητα, την εθνική ενότητα και τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις», τονίζοντας ότι το έδαφός του δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως κοιτίδα απειλών για άλλες χώρες θέρετρο εκπαίδευσης τρομοκρατών»

Οι BRICS τόνισαν επίσης ότι ελπίζουν στην επιτυχία των συνομιλιών για την αποκατάσταση της Πυρηνικής Συμφωνίας του Ιράν και θα υποστηρίξουν τις διμερείς και πολυμερείς συνομιλίες για επίλυση «όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την Κορεατική Χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποπυρηνικοποίησής της».

Η ένωση των πέντε χωρών, συνεχίζει να υποστηρίζει μια «ολοκληρωτική μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του», προκειμένου να αυξηθεί η εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις παγκόσμιες προκλήσεις, τονίζεται στο ανακοινωθέν, ενώ ζητά επίσης να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών.

Παγκόσμια οικονομία

Η «μη ισορροπημένη ανάκαμψη» μετά την πανδημία «επιδεινώνει την ανισότητα σε όλο τον κόσμο», η παγκόσμια δυναμική ανάπτυξης έχει αποδυναμωθεί και οι οικονομικές προοπτικές έχουν μειωθεί, αναφέρει το ανακοινωθέν.

«Προτρέπουμε τις μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες να υιοθετήσουν υπεύθυνες οικονομικές πολιτικές, για να αποφύγουν σοβαρές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσαν οι ηγέτες των BRICS, προτρέποντας «τα πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους διεθνείς οργανισμούς να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στην οικοδόμηση παγκόσμιας συναίνεσης για τις οικονομικές πολιτικές και την πρόληψη συστημικών κινδύνων οικονομικής αναστάτωσης και χρηματοοικονομικού κατακερματισμού».

Όσο αφορά το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, το κοινό ανακοινωθέν δεν κάνει ευθέως λόγο για επισιτιστική κρίση, αλλά τονίζει ότι τα κράτη της ομάδας BRICS παράγουν περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων στον κόσμο και σημειώνει τη «στρατηγική σημασία» των γεωργικών εισροών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των λιπασμάτων, για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Οι πέντε ηγέτες αναγνώρισαν «τη σημασία της ενίσχυσης του μηχανισμού Contingent Reserve Arrangement (CRA), ο οποίος συμβάλλει στην ενίσχυση του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας και συμπληρώνει τις υφιστάμενες διεθνείς νομισματικές και χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις». Χαιρέτησαν επίσης την «περαιτέρω συνεργασία των κεντρικών τραπεζών των πέντε χωρών στον τομέα των πληρωμών».

Κλίμα και βιώσιμη ανάπτυξη

Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν «ιστορικές ευθύνες για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην κλιμάκωση των μέτρων μετριασμού», αναφέρει η κοινή δήλωση της 14ης Συνόδου.

Οι BRICS αντιτάχθηκαν στους «πράσινους» εμπορικούς φραγμούς. «Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας πρέπει να σχεδιάζονται, να υιοθετούνται και να εφαρμόζονται σε πλήρη συμφωνία με τις συμφωνίες του ΠΟΕ και δεν πρέπει να αποτελούν μέσο αυθαίρετων ή αδικαιολόγητων διακρίσεων, ή να δημιουργούν με συγκαλυμμένο τρόπο περιττά εμπόδια στο διεθνές εμπόριο», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου.

Καταπολέμηση της πανδημίας

Οι ηγέτες τόνισαν, επίσης, την ανάγκη δημιουργίας ενός πολύπλοκου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για κινδύνους επιδημίας και τόνισαν ότι τα κράτη μέλη της ομάδας πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για μελλοντικές επείγουσες καταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Η Ένωση των πέντε χωρών, τέλος, έκανε λόγο για ανάγκη «δίκαιης διανομής των εμβολίων» και κάλεσε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις να αγοράσουν εμβόλια «από κατασκευαστές σε αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής», ενισχύοντας της παραγωγικές ικανότητες της ηπείρου.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα