Οι συνεχείς αυξήσεις των τραπεζικών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) «φουντώνουν» τα χρέη εκατομμυρίων νοικοκυριών στις ΗΠΑ.
Το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος έτους τα χρέη των νοικοκυριών στις ΗΠΑ έφθασαν τα 16,2 τρις. Δολάρια, ποσό που θεωρείται ρεκόρ. Είναι δε ενδεικτικό το γεγονός πως οι δαπάνες για πιστωτικές κάρτες σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση μέσα στην τελευταία 20ετία. Μάλιστα έκθεση της Fed της Νέας Υόρκης προειδοποιεί για περαιτέρω καθυστερήσεις πληρωμών στο φόντο γενικότερης ανησυχίας για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, το χρέος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ σημείωσε «άλμα» της τάξης των 312 δισ. δολαρίων ή 2%, στα 16,15 τρις δολάρια στο τέλος του β’ τριμήνου, αυξάνοντας έτσι το υπόλοιπο οφειλών κατά περίπου 2 τρις δολάρια σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα στο τέλος του 2019. Στην τελευταία έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Νέας Υόρκης η αύξηση του χρέους αποδίδεται στα υπόλοιπα οφειλών από ενυπόθηκα δάνεια, από δάνεια για αγορές αυτοκινήτων και από πιστωτικές κάρτες, μιας που ο υψηλότερος πληθωρισμός της τελευταίας 40ετίας εκτόξευσε τις τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Τα υψηλότερα επιτόκια μείωσαν τη ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια. Τα υπόλοιπα ενυπόθηκα δάνεια τροφοδότησαν μεγάλο μέρος της συνολικής αύξησης του χρέους, καθώς αυξήθηκαν κατά 207 δισ. δολάρια στα 11,4 τρισ. δολάρια στο τέλος Ιουνίου. Τα υπόλοιπα οφειλών από πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 13% (σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022) φθάνοντας τα 46 δις. δολάρια και αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία αύξησης του χρέους των αμερικανικών νοικοκυριών.
Παράλληλα, περίπου 35.000 άνθρωποι παρέλαβαν κατασχετήρια το τελευταίο τρίμηνο, αριθμός αυξημένος πάνω από 45% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022. Πριν την έναρξη της πανδημίας το 2020, οι νέες κατασχέσεις κυμαίνονταν κατά μέσο όρο περίπου στις 100.000 ανά το τρίμηνο. Έκτοτε κινούνται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της «αναστολής» ή περιορισμού των κατασχέσεων.
Το πρόβλημα πάντως είναι μεγαλύτερο για τα πιο ευάλωτα, οικονομικά, νοικοκυριά. Οι δανειολήπτες με τα χαμηλότερα εισοδήματα δυσκολεύονται πλέον να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των οφειλών τους, με το ποσοστό «ασυνέπειας» των πιο ασθενών οικονομικών στρωμάτων να ανεβαίνει στο 2,5% από περίπου 2% το 2021.