ΑΘΗΝΑ
17:01
|
18.04.2024
Η χρηματοδότηση αφορά την κατασκευή 161 πύργων τηλεπικοινωνιών στις Νήσους από τον τεχνολογικό γίγαντα Huawei.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Νήσοι του Σολομώντα επιβεβαίωσαν ότι έχουν εξασφαλίσει δάνειο 66 εκατομμυρίων δολαρίων (65,43 εκατομμυρίων ευρώ) από την Κίνα για να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή 161 πύργων τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρη την χώρα από τον τεχνολογικό γίγαντα Huawei.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι Νήσοι Σολομώντα από το Πεκίνο από την υπογραφή ενός μυστικού συμφώνου ασφαλείας τον Απρίλιο, μετά την διακοπή των διπλωματικών δεσμών με την Ταϊβάν. Η κυβέρνηση των Νήσων Σολομώντα χαρακτήρισε την συμφωνία μια «ιστορική οικονομική εταιρική σχέση» που έρχεται έπειτα από την αποκατάσταση των δεσμών με το Πεκίνο το 2019.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι Νήσοι του Σολομώντα θα λάβουν ένα 20ετές δάνειο με ευνοϊκούς όρους από την κρατική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας που θα χρηματοδοτήσει πλήρως την κατασκευή των 161 πύργων από την Huawei, ανέφερε η κυβέρνηση, ενώ σχεδόν οι μισοί πύργοι θα κατασκευαστούν πριν η χώρα φιλοξενήσει τους Αγώνες των Νήσων του Ειρηνικού τον Νοέμβριο του 2023.

Οι πύργοι θα επιτρέψουν στους κατοίκους των Νήσων του Σολομώντα, ειδικά εκείνους στις αγροτικές περιοχές, να μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες ακόμη και αν δεν είναι σε θέση να μεταβούν στην πρωτεύουσα Χονιάρα, επεσήμανε η κυβέρνηση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανασέ Σογκαβάρε, πρότεινε την αλλαγή του συντάγματος της χώρας για να καθυστερήσει τις εθνικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την διεξαγωγή εκλογών παράλληλα με την διεξαγωγή των Αγώνων των Νήσων του Ειρηνικού.

Οι επόμενες εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2023, θα είναι οι πρώτες της χώρας από τότε που ξέσπασαν εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά του Σογκαβάρε στη Χονιάρα πέρυσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα θηριωδία του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο al Shifa της Γάζας

Νίσυρος: Σε αναστολή ο υπάλληλος του ΥΠΠΟ μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου

Φθιώτιδα: Κατέρρευσε τμήμα οροφής σε σχολείο εν ώρα μαθήματος

Ανησυχητικές κινήσεις του Ισραήλ- Προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα