ΑΘΗΝΑ
04:57
|
27.04.2024
«Θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν τους Σέρβους να αλλάξουν πινακίδες. Δεν νομίζω ότι θα έχουν μεγάλη επιτυχία», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Σερβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκινά σήμερα η δίμηνη περίοδος εφαρμογής του μέτρου που υποχρεώνει τους Σέρβους πολίτες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να αρχίσουν να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση στην Πρίστινα.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει επιδιώξει να αναγκάσει περίπου 50.000 Σέρβους πολίτες να αποδεχθούν την εξουσία της Πρίστινα σε συνήθη γραφειοκρατικά ζητήματα από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.

Ανακοινώνοντας την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για τους αυτοκινητιστές να αλλάξουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας σε αυτές που εκδόθηκαν από την Πρίστινα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, περιέγραψε την απόφαση ως «τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μια έκφραση της άσκησης κυριαρχίας».

Εχθές, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με το Κοσσυφοπέδιο για το θέμα. «Από την 1η Σεπτεμβρίου», ανέφερε, «θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν τους Σέρβους να αλλάξουν πινακίδες. Δεν νομίζω ότι θα έχουν μεγάλη επιτυχία».

Η ώθηση για την εφαρμογή του μέτρου πέρυσι αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες από τους Σέρβους που ζουν στο βορρά του Κοσσυφοπεδίου, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία. Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν ξανά τον προηγούμενο μήνα μετά την ανακοίνωση της Πρίστινα ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, ωθώντας τους Σέρβους υπηκόους να στήσουν οδοφράγματα.

Οι εντάσεις αμβλύνθηκαν αφού ο Κούρτι, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησε να αναβάλει την αλλαγή. Τα οδοφράγματα απομακρύνθηκαν υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει σταθμευμένους 3.700 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο.

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και το θεωρεί αναπόσπαστο μέρος του σερβικού εδάφους, δήλωσε χθες ότι έχει εντείνει την εκπαίδευση ορισμένων στρατευμάτων που σταθμεύουν κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

«Η εκπαίδευση πραγματοποιείται προκειμένου να διατηρηθεί ένας υψηλός βαθμός ετοιμότητας μάχης των εμπλεκόμενων μονάδων και η ικανότητά τους να αντιδρούν γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης και να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια κατά μήκος της διοικητικής γραμμής», ανέφερε το υπουργείο.

«Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ούτε καν για προετοιμασία για πόλεμο… Όσοι σκέφτονται υπεύθυνα δεν πρέπει να μιλούν για πόλεμο», δήλωσε χθες ο διοικητής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, υποστράτηγος Φέρενκ Καγιάρι, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αφού οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή για να προλάβουν την πιθανότητα βίας.

Οι συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας υπό την αιγίδα απεσταλμένων της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να επιλύσουν το ζήτημα, αν και Βελιγράδι και Πρίστινα την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρήση προσωπικών εγγράφων ταυτότητας.

Οι Σέρβοι αντιπροσωπεύουν το 5% των 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία κατηγορεί το Κοσσυφοπέδιο για καταπάτηση των δικαιωμάτων αυτής της εθνοτικής μειονότητας, κάτι που η Πρίστινα αρνείται.

Το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζεται από περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων εκτός από πέντε μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά όχι από ορισμένα άλλα κράτη, κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα