ΑΘΗΝΑ
03:20
|
26.04.2024
Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε ότι η χώρα της έχει προσφερθεί να χρηματοδοτήσει τις εκλογές στις Νήσους του Σολομώντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αυστραλία δήλωσε σήμερα ότι τα πλοία του πολεμικού ναυτικού της έχουν λάβει άδεια να συνεχίσουν τις επισκέψεις στις Νήσους του Σολομώντα, οι οποίες είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα προσωρινό αποκλεισμό όλων των στρατιωτικών σκαφών κατά τη διάρκεια επανεξέτασης των διαδικασιών έγκρισής τους.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους ότι θα επιτραπεί επίσης σε στρατιωτικά πλοία από τη Νέα Ζηλανδία και τα Φίτζι να επισκεφθούν το έθνος του Νότιου Ειρηνικού. «Φυσικά, χαιρετίζουμε τη συνεχή πρόσβαση ενός μέλους της οικογένειας του Ειρηνικού, σε αυτήν την περίπτωση της Αυστραλίας, στα ύδατα των Νήσων Σολομώντας», δήλωσε η Γουόνγκ στην Αυστραλιανή Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία (ABC). «Είμαστε τακτικοί επισκέπτες».

Ερωτηθείσα αν ήταν απογοητευμένη που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έλαβαν επίσης έγκριση, η Γουόνγκ απάντησε ότι οι Νήσοι του Σολομώντα έχουν δηλώσει ότι λαμβάνουν τις αποφάσεις τους κατά περίπτωση. «Είναι ένα κυρίαρχο έθνος και αυτό είναι δικό τους θέμα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών. «Αυτό που θα έλεγα είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία παρουσίας στον Ειρηνικό, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η κίνηση έρχεται πριν από την επίσκεψη στην Αυστραλία του πρωθυπουργού των Νήσων του Σολομώντα, Μανασέ Σογκαβάρε. «Χαιρετίζουμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού», καθώς και τη διαβεβαίωσή του «ότι η Αυστραλία παραμένει ο εταίρος ασφαλείας της επιλογής», δήλωσε η Γουόνγκ.

Οι Νήσοι του Σολομώντα έθεσαν σε εφαρμογή την προσωρινή απαγόρευση αφού το σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής USCG Oliver Henry και το περιπολικό σκάφος του βρετανικού ναυτικού HMS Spey δεν μπόρεσαν να ελλιμενιστούν στις Νήσους του Σολομώντα λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Οι Νήσοι Σολομώντος επέτρεψαν την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει μια προγραμματισμένη επίσκεψη του αμερικανικού νοσοκομειακού πλοίου USNS Mercy.

Ο Σογκαβάρε υποστήριξε ότι το πλήρωμα του USCG Oliver Henry δεν είχε παράσχει εγκαίρως τις απαιτούμενες πληροφορίες ώστε να εγκρίνει το γραφείο του την επίσκεψη, ενώ το HMS Spey απέσυρε την αίτησή του για επίσκεψη. «Η καθυστέρηση σε αυτές τις εγκρίσεις καταδεικνύει την ανάγκη η κυβέρνηση να επανεξετάσει και να βελτιώσει τις προϋποθέσεις έγκρισης και τις διαδικασίες για την επίσκεψη στρατιωτικών σκαφών στις Νήσους του Σολομώντα», ανέφερε σε δήλωσή του.

Παράλληλα, ενώ η κυβέρνηση του Σογκαβάρε παρουσίασε σήμερα στο Κοινοβούλιο της χώρας νομοσχέδιο για να καθυστερήσει τις εκλογές μέχρι το 2024, καθώς υποστηρίζει ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να πραγματοποιήσει εθνική ψηφοφορία και να φιλοξενήσει τους Αγώνες του Ειρηνικού το 2023, η Γουόνγκ ανακοίνωσε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει προσφερθεί να βοηθήσει στην πληρωμή για την διεξαγωγή εκλογών στις Νήσους του Σολομώντα που επρόκειτο να διεξαχθούν το επόμενο έτος.

Η Γουόνγκ ανέφερε ότι η Αυστραλία έχει «κάνει μια προσφορά βοήθειας» στις Νήσους του Σολομώντα για τη διεξαγωγή των εκλογών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αλλά δεν διευκρίνησε το ύψος της προσφοράς. Ο Σογκαβάρε δήλωσε ότι η Γουόνγκ υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα γραπτή προσφορά για την εξ’ολοκλήρου χρηματοδότηση των εκλογών.

Ο Σογκαβάρε κατηγόρησε την Γουόνγκ ότι προσπάθησε να επηρεάσει τους νομοθέτες των Νήσων του Σολομώντα να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο την Πέμπτη. «Πρόκειται για επίθεση στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία και αποτελεί άμεση παρέμβαση ξένης κυβέρνησης στις εσωτερικές μας υποθέσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα