ΑΘΗΝΑ
19:46
|
26.04.2024
Οι δηλώσεις της Κίνας ακολουθούν τη συνάντηση μεταξύ Άντονι Μπλίνκεν και Γουάνγκ Γι χθες στη Νέα Υόρκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έστειλαν «πολύ λανθασμένα, επικίνδυνα μηνύματα» στην Ταϊβάν, μετά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, την Παρασκευή.

Η Ταϊβάν ήταν το επίκεντρο των 90λεπτων, «άμεσων και ειλικρινών» συνομιλιών μεταξύ των δύο υπουργών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Ο Μπλίνκεν «κατέστησε απολύτως σαφές ότι, σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική μας για τη μία Κίνα, η οποία και πάλι δεν έχει αλλάξει, η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν είναι απολύτως ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «τόνισε επίσης τις επιπτώσεις» εάν η Κίνα παράσχει υλική υποστήριξη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή εμπλακεί σε μαζική αποφυγή κυρώσεων, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν κατέχουν αποδείξεις ότι η Κίνα παρέχει τέτοια υποστήριξη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σε δήλωσή του για τη συνάντηση, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν «πολύ λανθασμένα, επικίνδυνα μηνύματα» στην Ταϊβάν και όσο πιο αχαλίνωτη είναι η δραστηριότητα ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση.

«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι ένα εσωτερικό κινεζικό ζήτημα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε ποια μέθοδο θα χρησιμοποιηθεί για την επίλυσή του», ανέφερε το υπουργείο σύμφωνα με τον Γουάνγκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν, απαντώντας στη συνάντηση μεταξύ Μπλίνκεν και Γουάνγκ, δήλωσε ότι οι «πρόσφατες προκλητικές ενέργειες» της Κίνας έχουν κάνει το Στενό της Ταϊβάν επίκεντρο συζήτησης και κατηγόρησε την Κίνα αναφέροντας ότι προσπαθεί να «μπερδέψει το διεθνές κοινό με επιχειρήματα και επικρίσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα».

Οι εντάσεις για την Ταϊβάν έχουν εκτοξευθεί μετά την επίσκεψη εκεί τον Αύγουστο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, την οποία ακολούθησαν μεγάλης κλίμακας κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί, καθώς και τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν.

Πριν τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Γουάνγκ προηγήθηκε μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας Quad, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση αναφερόμενη στον Ινδο-Ειρηνικό, λέγοντας ότι «αντιτιθέμεθα σθεναρά σε οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που επιδιώκουν να αλλάξουν το status quo ή να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή». Η Quad αποτελείται από την Αυστραλία, την Ινδία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, θα συζητήσει για την ασφάλεια της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων με τους ηγέτες των συμμάχων των ΗΠΑ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας όταν τους επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος. 

Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. «Εάν γίνει λάθος χειρισμός, είναι πολύ πιθανό να καταστρέψει τους διμερείς μας δεσμούς», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα