ΑΘΗΝΑ
12:09
|
03.05.2024
Η Βουλή διαλύθηκε τον περασμένο Ιούνιο με βασιλικό διάταγμα, μετά το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε με την κυβέρνηση του Σεΐχη Σαμπάχ αλ Κάλεντ αλ Σαμπάχ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Πέμπτη, οι πολίτες του Κουβέιτ προκειμένου να εκλέξουν το επόμενο κοινοβούλιο της χώρας, μετά τη διάλυση της προηγούμενης βουλής λόγω πολιτικού αδιεξόδου με την κυβέρνηση της χώρας σχετικά με την εξαγγελθείσα δημοσιονομική μεταρρύθμιση.

Ο δρόμος για τις σημερινές κάλπες άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ Σεΐχης Μεσάλ, με βασιλικό διάταγμα, ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου, μετά την έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ του νομοθετικού σώματος και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Σεΐχη Σαμπάχ αλ Κάλεντ αλ Σαμπάχ, αναφέροντας ότι η χώρα προσφεύγει στον λαό για να εκλέξει κοινοβούλιο αφού η προηγούμενη συνέλευση εκδήλωσε «πρακτικές και συμπεριφορές που απειλούν την εθνική ενότητα».

Συνολικά 305 υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων 22 γυναίκες, ζητούν την ψήφο στην σημερινή διαδικασία για το κοινοβούλιο των 50 εδρών, με 795.911 εγγεγραμμένους να προσέρχονται στις κάλπες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Να σημειωθεί ότι σχεδόν το 70% του πληθυσμού των 4,2 εκατομμυρίων της χώρας αποτελείται από αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Νέα πρόσωπα αναμένεται να κερδίσουν σε μεγάλο βαθμό στις αμφισβητούμενες εκλογικές περιφέρειες αφού αρκετοί εν ενεργεία βουλευτές αποφάσισαν να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του αποχωρούντος προέδρου του κοινοβουλίου Μαρζούκ αλ Γκανίμ.

Οι εκλογές της Πέμπτης αναμένεται επίσης να είναι οι πιο συμμετοχικές στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, καθώς στελέχη της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να τερματίσουν το πολύχρονο μποϊκοτάζ τους και να συμμετέχουν στις εκλογές, μετά τη δέσμευση του διαδόχου πως δεν θα εμπλακεί στη διαδικασία.

«Δεν θα επέμβουμε στις επιλογές του λαού για τους εκπροσώπους του, ούτε θα επέμβουμε στις επιλογές της επόμενης Εθνοσυνέλευσης στην επιλογή του προέδρου ή των επιτροπών της», είπε, συμπληρώνοντας ότι η νέα βουλή θα είναι κυρίαρχη και ο θρόνος δεν θα στηρίξει καμία παράταξη σε βάρος της άλλης.

Γυναικεία παρουσία

Οι Κουβεΐτες ελπίζουν επίσης στην ανάκαμψη της γυναικείας εκπροσώπησης αφού η μοναδική γυναίκα βουλευτής, η Σάφα αλ Χάσεμ, έχασε την έδρα της πριν από δύο χρόνια.

Οι γυναίκες από το Κουβέιτ κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου το 2005 και δραστηριοποιήθηκαν τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στο κοινοβούλιο, αν και δεν κέρδισαν καμία έδρα στις τελευταίες εκλογές.

Η Φάγιεντ αλ Σαΐντ, γνωστή τηλεοπτική προσωπικότητα που διεκδικεί μια έδρα στη βουλή, μετά την επικύρωση της υποψηφιότητάς της, έκανε λόγο για μια δύσκολη πρόκληση για τις γυναίκες που δεν είναι γνωστές στο κοινό ή δεν έχουν πολιτική εμπειρία, ενώ εκτίμησε ότι παρά τις δυσκολίες θεωρεί πιθανό να υπάρξουν αρκετές γυναίκες στην επόμενη βουλή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα