ΑΘΗΝΑ
09:11
|
03.05.2024
«Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα» επανέλαβε ο Δένδιας απευθυνόμενος στην Τουρκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέα αποδοκιμασία της αναθεωρητικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προέβη το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, όπου συνάντησε τον Μαλτέζο ομόλογό του, Ίαν Μποργκ.

«Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα» τόνισε ο Δένδιας προσθέτοντας ότι η Ελλάδας «αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά μια άνευ προηγουμένου εχθρική ρητορική από την Τουρκία, μια καθαρά απαράδεκτη ρητορική». Επισήμανε ότι Ελλάδα και Μάλτα μοιράζονται μια κοινή ναυτική παράδοση και μια κοινή πατρίδα, τη Μεσόγειο Θάλασσα, προσθέτοντας:

«Οι χώρες μας μοιράζονται την ίδια ισχυρή δέσμευση για ειρήνη και σταθερότητα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, και φυσικά τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αρχές που αναφέρονται στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών, καθώς και στην απαγόρευση της βίας, της χρήσης βίας και της απειλής χρήσης βίας».

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε επίσης πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ίαν Μποργκ συζήτησε την κατάσταση στη Λιβύη επαναλαμβάνοντας την ικανοποίησή του για την καταγγελία του πρόσφατου τουρκολιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες από την ΕΕ, την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο και πολλές άλλες χώρες.

«Για την Ελλάδα, αλλά και για τη Μάλτα, είναι κοινός στόχος η προώθηση της σταθερότητας στη Λιβύη. Και θα πρέπει να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της ΕΕ και σε άλλα διεθνή πλαίσια», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφέρθηκε επίσης και στα λόγια του πρωθυπουργού της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα που στην πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είπε ότι «η Λιβύη θα πρέπει να μεταβεί σε πιο ειρηνικούς, ασφαλείς, σταθερούς και ευημερούντες καιρούς» και μάλιστα «χωρίς παρεμβάσεις από ξένους παράγοντες». Ακόμη σημείωσε πως συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Μάλτας στην οικονομία, τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και στη συνεργασία στην ΕΕ και στον ΙΜΟ, όπου τα συμφέροντα των δύο χωρών συγκλίνουν.Όπως είπε, αναφέρθηκαν και στην «κοινή πρόκληση την παράνομη μετανάστευση, και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», ενώ επανέλαβαν τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν και οι δύο χώρες στην διεθνή συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Επιπλέον, συνεχάρη τον Μποργκ για την εκλογή της Μάλτας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2023-2024 και σημείωσε πως η Ελλάδα «ανυπομονεί να αξιοποιήσει το έργο που θα επιτελέσει ως μέλος του ΣΑΗΕ το 2025-26, καθώς είναι έτοιμη να εκλεγεί στις εκλογές που θα γίνουν το 2024».

Η συνάντηση Δένδια με τον Πρόεδρο της Μάλτας

Λίγες ώρες αργότερα συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Μάλτας, Τζορτζ Βέλλα, με τον οποίον είχαν εποικοδομητική συζήτηση για την ενίσχυση των διμερών δεσμών και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αμφότερες χώρες μεταξύ άλλων και στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα