ΑΘΗΝΑ
17:00
|
03.05.2024
Σε μια λευκή τοιχογραφία, πλήθος Βραζιλιάνων έγραψε μηνύματα με κόκκινο μαρκαδόρο προς τους δικούς τους ανθρώπους που έχασαν από την πανδημία του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Βραζιλιάνοι απέτισαν φόρο τιμής την Κυριακή στο Σάο Πάολο σε φίλους και μέλη της οικογένειας που πέθαναν από τον κορονοϊό γράφοντας μηνύματα σε μια τοιχογραφία που δημιουργήθηκε σε λεωφόρο προς τιμή των 680.000 ανθρώπων που έχασε η Βραζιλία λόγω της πανδημίας.

Το έθνος της Νότιας Αμερικής από τον Ιούλιο είχε τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο από την ασθένεια, τον οποίο οι επικριτές του απερχόμενου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου αποκάλεσαν ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στην απόκτηση εμβολίων και της επανειλημμένης απόρριψής του για τη σοβαρότητα της νόσου.

Στην πολυσύχναστη λεωφόρο Παουλίστα, η οποία ήταν κλειστή για την κυκλοφορία οχημάτων την Κυριακή, οι συμμετέχοντες έγραψαν μηνύματα με κόκκινους μαρκαδόρους σε μια λευκή τοιχογραφία, μερικοί αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον καθώς θυμήθηκαν τα χαμένα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο σύντροφός μου πιθανότατα θα είχε ζήσει αν το εμβόλιο είχε αγοραστεί τον Σεπτέμβριο του 2020, είπε η Φατίμα Όλιβερ, 65 ετών, εργοθεραπεύτρια, της οποίας ο σύντροφος πέθανε στα 66 του από COVID-19. Αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν προσβολή. Παρακολουθήσαμε ένα έγκλημα, παρακολουθήσαμε την μπαναλοποίηση του θανάτου.

Εκπρόσωποι από τις φυλές Τερένα και Γκουαρανί συμμετείχαν στην εκδήλωση, κάποιοι μάλιστα επέλεξαν να εμφανιστούν με το χαρακτηριστικό χτένισμα των φυλών τους και με ασπρόμαυρη βαφή προσώπου.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό για εμάς να αποτίσουμε φόρο τιμής σε μια στιγμή που ήταν τόσο σημαντική στη ζωή μας, να θυμόμαστε όλους όσοι έχασαν κάποιον», είπε η Μαρία Μποταφόγκο, η οποία έγραψε ένα μήνυμα σε μια δασκάλα μαθηματικών που είπε ότι ήταν σημαντική για εκείνη και την έχασε από τη νόσο Covid-19.

Ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος αντιμετωπίζει τον Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 30 Οκτωβρίου, άσκησε εκ νέου κριτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον αντίπαλό του, ενώ βρισκόταν σε προεκλογική περιοδεία.

Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου λένε ότι ο Λούλα έχει πολιτικοποιήσει το θέμα και υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη του εμβολίου ήταν σύμφωνη με αυτή άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

«Οι εταιρείες που ανέπτυξαν τα εμβόλια, τα χρησιμοποίησαν πρώτα στις δικές τους χώρες», είπε ο Τζάκσον Βίλαρ, 43 ετών, ο οποίος μάζευε υπογραφές την Κυριακή υπέρ του Μπολσονάρο στην ίδια λεωφόρο.

«Η αριστερά το παίρνει και το χρησιμοποιεί για κάθε είδους πολιτικοποίηση, είναι πραγματικά άσχημο».

Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο μνημείο αποτελεί μια συλλογική δράση έκφρασης του πένθους και του τραύματος χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους από την πανδημία του κορονοϊου, και πλέον έχουν περάσει στα «αζήτητα» από τις κρατικές πολιτικές που επιδιώκουν τη λήθη της πανδημικής ασθένειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα