ΑΘΗΝΑ
16:22
|
26.04.2024
Η συμφωνία κατέστη εφικτή με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, μετά από διαπραγματεύσεις δύο ετών κυρίως λόγω των έκτακτων αναγκών της ΕΕ σε ενέργεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 10.30 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης, 27 Οκτωβρίου, στην μεθοριακή λιβανέζικη πόλη Νακούρα, αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων ώστε να αρχίσει η εκμετάλλευση υποθαλάσσιου κοιτάσματος από τη γαλλική ΤotalEnergies σε συνεργασία με καταριανή εταιρία ενέργειας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ τόνισε απόψε πως η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, εκτιμώντας πως η χώρα του γίνει «στο εγγύς μέλλον» ένας «σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Οι δηλώσεις του Λαπίντ έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Τελ Αβίβ με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε που πραγματοποιεί από σήμερα απόγευμα επίσημη επίσκεψη.

Το ίδιο διάστημα πάντως στη Βηρυτό ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν έδινε το παράσημο του Εθνικού Κέδρου στον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του Λιβάνου, υποστράτηγο Αμπάς Ιμπραχίμ, για τον σημαντικό ρόλο που επιτέλεσε προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με το Ισραήλ.

Ισραηλινά και λιβανέζικα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει στην πόλη Νακούρα,  που βρίσκεται κοντά στα σύνορα του νοτίου Λιβάνου με το Ισραήλ και εδρεύει η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ, UNIFIL.

Ο αρχηγός του δεξιού κόμματος Λικούντ, πρώην πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει επικρίνει τη συμφωνία με τον Λίβανο και έχει επίσης ζητήσει να υποβληθεί προς έγκριση στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) ή να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Πολυάριθμες ακροδεξιές οργανώσεις είχαν καταθέσει τέσσερις προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της συμφωνίας, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι αυτή θα έπρεπε να λάβει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου τη στιγμή που η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Λαπίντ έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οδηγώντας σε διεξαγωγή εκλογών.

Ωστόσο το πρωί της Κυριακής, τρεις δικαστές από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ «αποφάσισαν ομόφωνα να απορρίψουν αυτές τις τέσσερις προσφυγές», αποφασίζοντας απερίφραστα ότι η συμφωνία δεν χρειαζόταν το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο, αλλά μόνο από την κυβέρνηση.

Μετά από εντατικές έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το Ισραήλ και ο Λίβανος ανακοίνωσαν στις 11 Οκτωβρίου ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων αίροντας τα εμπόδια στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

Με βάση τη συμφωνία, το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Καρίς θα ελέγχεται από το Ισραήλ και αυτό του Κανά, που βρίσκεται πιο βορειοανατολικά, από τον Λίβανο. Αλλά καθώς ένα μέρος του κοιτάσματος αυτού περνά τη μελλοντική γραμμή οριοθέτησης, το Ισραήλ θα λαμβάνει μέρος των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση του Κανά τα οποία ωστόσο θα διαπραγματευτεί με το Ισραήλ η γαλλική εταιρία ενέργειας TotalEnergies και όχι η κυβέρνηση του Λιβάνου.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Καρίς θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου του και έτσι να ενισχύσει τις παραδόσεις του μέσω αγωγών στην Αίγυπτο, για να το υγροποιεί στη συνέχεια και να το μεταφέρει με πλοία στην Ευρώπη, η οποία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της.

Επί του παρόντος, το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν στην ανατολική Μεσόγειο και έχει δηλώσει ότι θέλει να ξεκινήσει γρήγορα την παραγωγή στο Καρίς, από την (ελληνικών συμφερόντων) εταιρία Energean.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα