ΑΘΗΝΑ
19:01
|
26.04.2024
Την ολοκλήρωση στρατιωτικών συστημάτων και των διαθέσιμων όπλων (ακόμη και των πυρηνικών...) απέναντι στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα σχεδιάζουν οι ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη νέα πυρηνική στρατηγική δημοσιοποίησε απόψε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ανακοινώνοντας (για πρώτη φορά ταυτόχρονα)  την «Στρατηγική Εθνικής Άμυνας», την «Αναθεώρηση της Πυρηνικής Στρατηγικής» και την «Αναθεώρηση της Πυραυλικής Άμυνας» στα οποία περιγράφονται οι «προτεραιότητες» του αμερικανικού στρατού ως το 2030. Κεντρική «αλλαγή» θεωρείται η επιλογή των Αμερικανών στρατιωτικών «να αναπτύξουν, να συνδυάσουν και να συντονίσουν τις δυνάμεις ώστε να έχουν υπέρτατο αποτέλεσμα». Κάνουν λόγο για «ολοκληρωμένη αποτρεπτική δύναμη» με τη χρήση «κάθε εργαλείου» (δηλαδή όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών) που είναι «διαθέσιμα σε στενή συνεργασία»  με τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ.

Ξεκαθαρίζεται πως οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν ακόμη στενότερα τους ανταγωνιστές τους (Ρωσία, Κίνα, κ.α.) ώστε να διατηρήσουν και στο μέλλον τον στρατιωτικό πλεονέκτημα που θεωρούν πως έχουν. Σε αυτό το σχέδιο σχεδιάζεται η περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση όπλων βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, υπερηχητικά όπλα και αυτόνομα συστήματα (με τη χρήση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης) και την ολοκλήρωση «μη κινητικών εργαλείων» σε πολεμικά συστήματα.

«Η Αμερική ποτέ δεν φοβήθηκε τον ανταγωνισμό και δεν θα δειλιάσουμε μπροστά σε σκληρές προκλήσεις, ειδικά όταν αφορούν την εξασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων και την υπεράσπιση των εθνικών μας αξιών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στον πρόλογο της «Εθνικής Στρατηγικής Άμυνας».

Στο νέο αμερικανικό «πυρηνικό δόγμα» η Ρωσία αναγορεύεται ως «ο κυριότερος αντίπαλος των ΗΠΑ» λόγω των πολλών διαφορετικών και ισχυρών πυρηνικών δυνάμεων που διαθέτει. Γίνεται αναφορά στην δήθεν «απρόκλητη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς η Μόσχα κατηγορείται για «ανεύθυνη συμπεριφορά».

Σε σχέση με την Κίνα καταγράφεται η «φιλόδοξη προσπάθεια επέκτασης, εκσυγχρονισμού και διαφοροποίησης» των πυρηνικών της δυνάμεων.

Επισημαίνει επίσης πως τη δεκαετία του 2030 οι ΗΠΑ θα βρεθούν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, «αντιμέτωπες με δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις που θα είναι στρατηγικοί ανταγωνιστές και δυνητικοί αντίπαλοι».

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να σταματήσει την ανάπτυξη πυραύλων κρουζ με πυρηνικές κεφαλές που θα εκτοξεύονται από υποβρύχια (SLCM-N).

Σε σχέση με τις «Απειλές Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ», σημειώνεται πως αυτές έχουν αλλάξει σε σκοπό και εύρος. Κατηγορούν και πάλι τη Ρωσία και την Κίνα πως θέτουν «πιο επικίνδυνες προκλήσεις» για την ασφάλεια στο εσωτερικό των ΗΠΑ «ενώ παραμένουν επίμονα οι τρομοκρατικές απειλές».

Στη λίστα των επόμενων «επίμονων απειλών» για την «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν αλλά και φαινόμενα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής και επιδημίες στο φόντο των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία κορονοϊού  covid-19.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα