ΑΘΗΝΑ
13:22
|
03.05.2024
Η παλαιστινιακή αποστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει τη δήλωση, η οποία φαίνεται να δίνει τέλος στην επανεξέταση του ζητήματος που είχε ζητήσει η Λιζ Τρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρίσι Σουνάκ έχει εγκαταλείψει τα σχέδια που ξεκίνησε η προηγούμενη πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, για τη μεταφορά της πρεσβείας της Βρετανίας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, επιβεβαίωσε, χθες Πέμπτη, η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Τρας, όταν ήταν πρωθυπουργός, διέταξε να επανεξεταστεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να ακολουθήσει την κυβέρνηση Τραμπ στη μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει ακόμη μια τέτοια κίνηση, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι το ζήτημα έχει συζητηθεί και «δεν υπάρχουν σχέδια για μετακίνηση της βρετανικής πρεσβείας».

Ο Λιζ Τρας είχε πει στον απερχόμενο Ισραηλινό πρωθυπουργό, Γιάιρ Λαπίντ, ότι εξέταζε το θέμα μεταφοράς της πρεσβείας, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Η πρόταση συνάντησε αντιδράσεις από ηγέτες της βρετανικής εκκλησίας, φιλοπαλαιστινιακές ομάδες, Άραβες πρεσβευτές στο Λονδίνο, ευρωπαϊκά υπουργεία Εξωτερικών και ορισμένους Συντηρητικούς βουλευτές των οποίων οι εκλογικές περιφέρειες έχουν μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαιρέτισε τη διευκρίνιση, λέγοντας: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τους θρησκευτικούς ηγέτες, τους ακτιβιστές και τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, των οποίων οι προσπάθειες βοήθησαν να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε αυτό το θέμα. Η ερώτηση σχετικά με την τοποθεσία της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε τεθεί εξαρχής».

Παρόλα αυτά ,αξίζει να σημειωθεί ότι, σε εκδήλωση των Συντηρητικών Φίλων του Ισραήλ τον Αύγουστο, ο Σουνάκ είχε αναφέρει ότι η Ιερουσαλήμ είναι «αναμφισβήτητα η ιστορική πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σαφώς, υπάρχει μια πολύ ισχυρή περίπτωση να αναγνωριστεί… οπότε είναι κάτι που θα ήθελα να κάνω».

«Θα έχετε την πλήρη δέσμευσή μου ότι θα αγωνιστώ πολύ σκληρά για την ασφάλεια των ανθρώπων στο Ισραήλ», είχε προσθέσει.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ θεωρεί ως πρωτεύουσα ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τομέα που προσάρτησε μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967, ενώ οι Παλαιστίνιοι, με ευρεία διεθνή υποστήριξη, θέλουν την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους που ελπίζουν να ιδρύσουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη Τράπεζα και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και το Κοσσυφοπέδιο είναι οι μόνες χώρες, εκτός των ΗΠΑ , που διατηρούν πρεσβείες στην πόλη.

Με πληροφορίες από Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα