ΑΘΗΝΑ
16:45
|
05.05.2024
Παγκόσμια κατακραυγή εναντίον των αιγυπτιακών αρχών που κρατάνε τον ακτιβιστή Αλάα Άμπντελ Φάταχ ο οποίος διεξάγει επτάμηνη απεργία πείνας, και από την Κυριακή, και δίψας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βρετανο-Αιγύπτιος ακτιβιστής Αλάα Άμπντελ Φάταχ που βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και επτά μήνες, νοσηλεύεται με «ιατρική παρέμβαση» σε φυλακή του Καΐρου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η οικογένειά του έπειτα από σύντομη επικοινωνία με τις αιγυπτιακές αρχές.

Μετά από μια επτάμηνη απεργία πείνας κατά τη διάρκεια της οποίας κατανάλωνε μόνο 100 θερμίδες την ημέρα, ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ σταμάτησε να πίνει νερό την Κυριακή, την ίδια ημέρα με την έναρξη της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα Cop27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Τις προηγούμενες ημέρες η οικογένειά του, θορυβημένη που δεν είχε νέα για την κατάσταση της υγείας του, έκανε έκκληση στις αιγυπτιακές αρχές να ενημερώσουν για την κατάσταση του ακτιβιστή, γεγονός που έλαβε διαστάσεις και από πολιτικά πρόσωπα της Ευρώπης.

Η αδερφή του Αλάα Άμπντελ Φάταχ, Μόνα Σέιφ, έγραψε στο Twitter ότι η μητέρα του Λάιλα Σουέιφ είχε ενημερωθεί για τις τελευταίες πληροφορίες για την κατάστασή του.

«Μόλις είπαν στη μαμά ότι δεν επιτρέπεται να μείνει στη φυλακή, ενώ επιβεβαίωσαν ότι «έχει γίνει ιατρική παρέμβαση στον Αλάα, εν γνώσει των δικαστικών οντοτήτων», έγραψε.

«Γιατί δεν ενημέρωσαν εμάς και τους δικηγόρους;; Γιατί να μην δούμε τον Αλάα μόνοι μας!!», πρόσθεσε.

Ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ, που θεωρείται ευρέως ως ο πιο γνωστός αντιφρονών της Αιγύπτου, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας πίσω από τα κάγκελα.

Η κατάστασή του έγινε ξανά πρωτοσέλιδο στο πλαίσιο της διάσκεψης Cop27 για το κλίμα, που λαμβάνει χώρα στο Σαρμ ελ Σέιχ από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου, εν μέσω αυστηρών περιορισμών στην ειρηνική συγκέντρωση και την ελευθερία του λόγου.

Διάφορα ανώτερα στελέχη ζήτησαν δημόσια την απελευθέρωσή του κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε την Τρίτη ότι ο Άμπντελ Φάταχ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, προειδοποιώντας ότι η ζωή του βρίσκεται «σε μεγάλο κίνδυνο».

«Προτρέπω την αιγυπτιακή κυβέρνηση να απελευθερώσει αμέσως τον Άμπντελ Φάταχ από τη φυλακή και να του παράσχει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη», ανέφερε ο Τουρκ σε δήλωση.

Αργότερα την Τρίτη, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε επίσης εκκλήσεις για την απελευθέρωση του ακτιβιστή.

«Πρέπει να υπάρξει μια απόφαση – πρέπει να είναι δυνατή η απελευθέρωσή του, ώστε αυτή η απεργία πείνας να μην καταλήξει σε θάνατο», είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι «πολύ καταθλιπτική» και «θα πρέπει να φοβόμαστε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρομερές συνέπειες».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε διαβεβαιωθεί από τον πρόεδρο Σίσι ότι η Αίγυπτος «δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι η υγεία του Άμπντελ Φάταχ θα διαφυλαχθεί».

Η οικογένεια του Άμπντελ Φάταχ έχει εκφράσει την ανησυχία της ότι τέτοια σχόλια μπορεί να σημαίνουν ότι οι αρχές της φυλακής θα τον ταϊσουν με το ζόρι ή σε ενδοφλέβιες σταγόνες παρά τη θέλησή του.

«Δεν θέλω να πεθάνει ο αδερφός μου. Θέλω οπωσδήποτε να λάβει ιατρική βοήθεια» , είπε η Μόνα Σεΐφ. «Μα δεν εμπιστεύομαι τους γιατρούς της φυλακής».

Η κυρία Σέιφ είπε ότι ο αδερφός τους «έβαζε το σώμα του στη γραμμή αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή γιατί ίσως ήταν η μόνη του ελπίδα για επιβίωση, για να πάρει πίσω τη ζωή του», προσθέτοντας: «Η ατελείωτη ζωή στη φυλακή δεν είναι ζωή».

Ο Άμπντελ Φάταχ, 40χρονος πατέρας ενός παιδιού, αναδείχθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 που ανάγκασε τον επί μακρόν Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί.

Από τότε που ο Σίσι ανέβηκε στην εξουσία το 2014 μετά την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου διαδόχου του Μουμπάρακ από τον στρατό, πέρασε τον περισσότερο χρόνο στη φυλακή ή στην αστυνομία. Ξεκίνησε μια μερική απεργία πείνας τον Απρίλιο, ελπίζοντας να πιέσει την Αίγυπτο να επιτρέψει τουλάχιστον σε Βρετανούς διπλωμάτες να τον επισκεφτούν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει να πιέζει την Αίγυπτο για τον φυλακισμένο Αιγύπτιο-Βρετανό απεργό πείνας.

Ο Σουνάκ, ο οποίος έθεσε την υπόθεση στον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τη Δευτέρα, είπε ότι η κατάσταση γίνεται «πιο επείγουσα μέρα με τη μέρα.

Τουλάχιστον 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι εκτιμάται ότι έχουν φυλακιστεί από τότε που ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, το 2013.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα