ΑΘΗΝΑ
10:02
|
19.05.2024
«Οι περισσότερες χώρες καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο, μεταξύ των μελών υπάρχουν και άλλες απόψεις και εκτιμήσεις», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οι περισσότερες χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο, μεταξύ των μελών της ένωσης υπάρχουν και άλλες απόψεις και εκτιμήσεις για αυτήν την κατάσταση».

Αυτό αναφέρεται σε κοινή δήλωση που εγκρίθηκε, σήμερα Τετάρτη μετά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ομάδας στο Μπαλί.

«Η πλειοψηφία των μελών της G20 καταδίκασε έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε ότι προκαλεί μεγάλο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, περιορίζει την ανάπτυξή, αυξάνει τον πληθωρισμό, διακόπτει τις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνει την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υπήρχαν άλλες απόψεις, διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση», προσθέτοντας πως αναγνωρίζει ότι η ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών δεν θεωρεί πως αποτελεί ένα φόρουμ για την επίλυση ζητημάτων ασφάλειας, αλλά αυτά «θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Για τα ουκρανικά σιτηρά και την επισιτιστική κρίση

Μεταξύ άλλων στο ανακοινωθέν, οι χώρες της G20 υπογραμμίζουν τη σημασία της συμφωνίας για τα σιτηρά και τάσσονται υπέρ της συνέχισής της, ενώ τάσσονται επίσης υπέρ της διασφάλισης του ανοιχτού, διαφανούς και αμερόληπτου εμπορίου γεωργικών προϊόντων και κατά της επιβολής απαγορεύσεων και περιορισμών στις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων κατά τρόπο που δεν συνάδει με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). 

Παράλληλα, τα μέλη της G20, όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, κάλεσαν όλες τις χώρες να παράσχουν βοήθεια στα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την επισιτιστική κρίση.

Από αυτή την άποψη, η G20 ζήτησε την εξαίρεση των ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων από τις κυρώσεις.

 Πυρηνικά: «Η εποχή μας δεν πρέπει να είναι εποχή πολέμου»

Οι χώρες της G20 θεωρούν απαράδεκτη τη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, αναφέρει επίσης το ανακοινωθέν.

«Είναι απαραίτητο να τηρείται το διεθνές δίκαιο και ένα πολυμερές σύστημα που προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία όλων των σκοπών και αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των αμάχων και των υποδομών σε ένοπλες συγκρούσεις. Χρήση ή Απειλή Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, οι προσπάθειες επίλυσης κρίσεων, καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι ζωτικής σημασίας. Η εποχή μας δεν πρέπει να είναι εποχή πολέμου», αναφέρεται.

Ενεργειακή κρίση

Στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της G20 γίνεται επίσης λόγος για την ενεργειακή κρίση.

«Ζούμε σε μια περίοδο κλιματικών και ενεργειακών κρίσεων που επιδεινώνονται από γεωπολιτικές προκλήσεις. Βιώνουμε αστάθεια στις τιμές και τις αγορές ενέργειας, καθώς και ελλείψεις/διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό. Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη για γρήγορο μετασχηματισμό και διαφοροποίηση των ενεργειακών συστημάτων , ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, της ανθεκτικότητας και της σταθερότητας της αγοράς με την επιτάχυνση και τη διασφάλιση της μετάβασης σε καθαρή, βιώσιμη, δίκαιη, οικονομικά προσιτή και χωρίς αποκλεισμούς ενέργεια και τη ροή βιώσιμων επενδύσεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της ενεργειακή κρίσης «οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο της πίεσης των τιμών στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και σκοπεύουν να βαθμονομήσουν σωστά τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης», αναφέρει το έγγραφο.

Αναφορές γίνονται επίσης στο κοινό ανακοινωθέν, στην παρακολούθηση του πληθωρισμού, την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα