ΑΘΗΝΑ
17:57
|
05.05.2024
Οι εργαζόμενοι παλεύουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα, τα οποία φαίνεται πως η εταιρεία καταστρατηγεί ανελέητα με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν την Τετάρτη στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone στην Κίνα, στην πόλη Τζέγκτζου που ανήκει στη Foxconn της Ταϊβάν, εξωτερικό προμηθευτή της Apple. Οι εργαζόμενοι παλεύουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα, τα οποία φαίνεται πως η εταιρεία καταστρατηγεί ανελέητα με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Τα πλάνα δείχνουν πλήθος εργαζόμενων να διαδηλώνει σε δρόμο και ορισμένους από αυτούς να έρχονται αντιμέτωποι με ανθρώπους της ασφάλειας που φορούν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές και άλλους αστυνομικούς με εξαρτύσεις μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Όσοι μετέδιδαν ζωντανά τις διαδηλώσεις είπαν ότι οι εργαζόμενοι ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία. Τα βίντεο έδειχναν επίσης συγκρούσεις.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, που κρατούσαν ρόπαλα, χτύπαγαν τις κάμερες του συστήματος επιτήρησης και παράθυρα σε ένα από τα κτίρια του εργοστασίου.

Στην εγκατάσταση εφαρμόζεται το λεγόμενο σύστημα του «κλειστού κυκλώματος», δηλαδή οι εργάτες ζουν απομονωμένοι, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη Τζέγκτζου. Τον περασμένο μήνα, τα κρούσματα κορονοϊού είδαν τον κατασκευαστή Foxconn να κλειδώνει τον ιστότοπο, με αποτέλεσμα ορισμένοι εργαζόμενοι να μην αντέξουν τις σκληρές συνθήκες εργασίας και να παραιτηθούν.

Εκατοντάδες πανικόβλητοι εργαζόμενοι διέφυγαν πεζή από το εργοστάσιο, με κάποιους να καταγγέλλουν το χάος και την έλλειψη οργάνωσης που επικρατούν εκεί. Προκειμένου να διατηρήσει το εργοστάσιο σε λειτουργία, η εταιρεία πρόσφερε μεγάλα μπόνους στους εργαζόμενους που θα μείνουν και προσπάθησε να προσλάβει νέους.

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν σε ιστότοπο ζωντανής ροής δείχνει εργάτες να φωνάζουν: «Υπερασπιστείτε τα δικαιώματά μας! Υπερασπιστείτε τα δικαιώματά μας!», ενώ άλλοι εργαζόμενοι εθεάθησαν να σπάνε κάμερες παρακολούθησης και παράθυρα με ξύλα.

Αρκετά πλάνα έδειχναν επίσης εργάτες να παραπονιούνται για τα τρόφιμα που τους είχαν δώσει, ενώ υποστήριζαν ότι δεν είχαν λάβει τα μπόνους όπως τους είχε υποσχεθεί η εταιρεία.

«Άλλαξαν το συμβόλαιο για να μην μπορέσουμε να πάρουμε την επιδότηση όπως είχαν υποσχεθεί. Μας βάζουν σε καραντίνα αλλά δεν παρέχουν φαγητό», είπε ένας εργαζόμενος της Foxconn κατά τη διάρκεια της ζωντανής ροής μετάδοσης.

«Αν δεν καλύψουν τις ανάγκες μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», πρόσθεσε. Ισχυρίστηκε επίσης ότι είδε έναν άνδρα «βαριά τραυματισμένο και [ο οποίος] θα μπορούσε να πεθάνει» μετά από ξυλοδαρμό από την αστυνομία.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο βρίσκεται στην Τζέγκτζου, πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν, πρόκειται για ένα τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα όπου απασχολούνται περίπου 200.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε κοιτώνες στην εγκατάσταση.

Η Κίνα εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι στην covid, η οποία προβλέπει αυστηρά lockdown, καραντίνα για όσους διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό και σχεδόν καθημερινά τεστ, με τα περιοριστικά μέτρα να προκαλούν την αγανάκτηση των πολιτών.

Κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, κυρίως φοιτητές και εργάτες, συχνά βρίσκονται απομονωμένοι για πολλές εβδομάδες στις πανεπιστημιουπόλεις και τους χώρους παραγωγής, χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα.

Η Apple είχε παραδεχθεί στις αρχές του μήνα ότι το lockdown στο εργοστάσιο της Foxconn «επηρέασε προσωρινά» την παραγωγή των τηλεφώνων iPhone, επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα ενόψει της περιόδου των χριστουγεννιάτικων γιορτών.

Η Foxconn είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στην Κίνα, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους σε όλη τη χώρα στα περίπου 30 εργοστάσια και κέντρα ερευνών που διαθέτει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα