ΑΘΗΝΑ
20:57
|
05.05.2024
Οι σύμμαχοι του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας λεηλατούν περιουσίες και πραγματοποιούν μαζικές συλλήψεις στο Τιγκράι λένε αναφορές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι σύμμαχοι του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας λεηλατούν περιουσίες και πραγματοποιούν μαζικές συλλήψεις στο Τιγκράι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι λογαριασμοί εγείρουν νέα ανησυχία για υποτιθέμενες φρικαλεότητες, περισσότερες από τρεις εβδομάδες αφότου τα αντιμαχόμενα μέρη υπέγραψαν μια εκεχειρία που οι διπλωμάτες και άλλοι ήλπιζαν ότι θα έδινε τέλος στα δεινά στη μαχόμενη περιοχή που φιλοξενεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το Τιγκράι εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένο από την υπόλοιπη Αιθιοπία, αν και οι παραδόσεις βοήθειας στην περιοχή ξεκίνησαν ξανά μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις 2 Νοεμβρίου που υπογράφηκε στη Νότια Αφρική. Υπάρχει περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στην περιοχή για τους ερευνητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους δημοσιογράφους και άλλους να λάβουν πληροφορίες από το Τιγκράι καθώς οι δυνάμεις της Αιθιοπίας συνεχίζουν να διεκδικούν τον έλεγχο της περιοχής.

Ερυθραία στρατεύματα και δυνάμεις από τη γειτονική περιοχή Αμχάραa της Αιθιοπίας – που πολεμούν στο πλευρό του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας στη σύγκρουση Τιγκράι – λεηλάτησαν επιχειρήσεις, ιδιωτικές περιουσίες, οχήματα και κλινικές υγείας στη Σάιρ, μια βορειοδυτική πόλη που κατελήφθη από Δυνάμεις Τιγκράι τον περασμένο μήνα, δήλωσαν στο Associated Press δύο εργαζόμενοι στην αρωγή εκεί, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους.

Αρκετοί νέοι έχουν απαχθεί από τα στρατεύματα της Ερυθραίας στη Σάιρ, δήλωσαν οι εργαζόμενοι στην αρωγή. Κάποιος είπε ότι είδε «περισσότερους από 300» νέους να συγκεντρώνονται από τα ομοσπονδιακά στρατεύματα της Αιθιοπίας σε διάφορα κύματα μαζικών κρατήσεων μετά την κατάληψη του Σάιρ, όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός εσωτερικά εκτοπισμένων.

«Υπάρχουν διαφορετικά κέντρα κράτησης γύρω από την πόλη», είπε ο ανθρωπιστής, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι τα ομοσπονδιακά στρατεύματα της Αιθιοπίας συνέλαβαν άτομα που πιστεύεται ότι «συνδέονταν» με το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Τιγκράι, ή TPLF, το πολιτικό κόμμα του οποίου οι ηγέτες ηγήθηκαν του πολέμου εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Άμαχοι που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τις δυνάμεις Τιγκράι κρατούνται στη νότια πόλη Αλαμάτα, σύμφωνα με έναν κάτοικο εκεί που είπε ότι οι δυνάμεις της Αμχάρα συνέλαβαν αρκετούς από τους φίλους του. Ένας πρώην περιφερειακός αξιωματούχος είπε ότι οι δυνάμεις της Αμχάρα πραγματοποιούν επίσης «μαζικές» συλλήψεις στην πόλη Κορέμ, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Αλαμάτα, και σε γύρω αγροτικές περιοχές.

Τόσο ο κάτοικος της Αλαμάτας όσο και ο πρώην περιφερειακός αξιωματούχος, όπως και κάποιοι άλλοι που μίλησαν στο AP, ζήτησαν την ανωνυμία τους λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια καθώς και λόγω φόβου για αντίποινα.

Η συνεχιζόμενη παρουσία των στρατευμάτων της Ερυθραίας στο Τιγκράι παραμένει ένα οδυνηρό σημείο στη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την απόσυρσή τους από την περιοχή.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Επικοινωνιών της κυβέρνησης στην Αιθιοπία δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο. Η πρεσβεία της Ερυθραίας στην Αιθιοπία επίσης δεν απάντησε.

Η Ερυθραία, η οποία μοιράζεται σύνορα με το Τιγκράι, δεν αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Η απουσία της Ερυθραίας από τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός είχε εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η κατασταλτική κυβέρνηση αυτής της χώρας, η οποία θεωρούσε από καιρό τις αρχές του Τιγκράι απειλή, θα σεβόταν τη συμφωνία.

Μια επακόλουθη συμφωνία εφαρμογής, που υπογράφηκε από στρατιωτικούς διοικητές στην Κένυα, δηλώνει ότι οι δυνάμεις Τιγκράι θα διαλύσουν τα βαρέα όπλα τους «ταυτόχρονα με την απόσυρση ξένων και μη (ομοσπονδιακών) δυνάμεων από την περιοχή».

Ωστόσο, αξιωματούχοι βοήθειας, διπλωμάτες και άλλοι μέσα στο Τιγκράι λένε ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σε αρκετές περιοχές του Τιγκράι, βλάπτοντας την ειρηνευτική διαδικασία. Τα στρατεύματα της Ερυθραίας έχουν κατηγορηθεί για ορισμένες από τις χειρότερες καταχρήσεις της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών βιασμών.

Το Tigrai Television, ένας περιφερειακός ραδιοτηλεοπτικός φορέας που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τιγκραγιάν, Μέκελε, ανέφερε στις 19 Νοεμβρίου ότι Ερυθραίοι στρατιώτες σκότωσαν 63 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 10 παιδιών, σε μια περιοχή που ονομάζεται Εγκέλα στο κέντρο του Τιγκράι. Αυτή η έκθεση ανέφερε μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου ενός που είπε ότι οι πληγείσες κοινότητες εμποδίζονταν να θάψουν τους νεκρούς τους.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Αχμέντ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν τη σημασία της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας, «συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων και του ταυτόχρονου αφοπλισμού των δυνάμεων Τιγκράι», σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Τέσσερις νέοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της Ερυθραίας στη βορειοδυτική πόλη Αξούμ του Τιγκράι στις 17 Νοεμβρίου, δήλωσε στο AP ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Οι δολοφονίες δεν έχουν σταματήσει παρά την ειρηνευτική συμφωνία… και πραγματοποιούνται στο Αξούμ αποκλειστικά από τις δυνάμεις της Ερυθραίας», είπε ο ανθρωπιστής.

Μια δήλωση από το γραφείο επικοινωνίας του Τιγκράι την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι ο στρατός της Ερυθραίας «συνεχίζει να διαπράττει φρικτές φρικαλεότητες στο Τιγκράι». Αυτή η δήλωση κατηγόρησε ότι ο πρόεδρος της Ερυθραίας Ισαΐας Αφγουέρκι «φέρνει περισσότερες μονάδες στο Τιγκράι αν και (αναμένεται) να αποσύρει τα στρατεύματά του» μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Οι βάναυσες μάχες, οι οποίες επεκτάθηκαν στις περιοχές Αμχάρα και Αφάρ καθώς οι δυνάμεις του Τιγκράι πίεζαν προς την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα πέρυσι, ανανεώθηκαν τον Αύγουστο στο Τιγκράι μετά από μήνες ηρεμίας.

Το Τιγκράι βρίσκεται στα χέρια μιας τρομερής ανθρωπιστικής κρίσης μετά από δύο χρόνια περιορισμών στη βοήθεια. Αυτοί οι περιορισμοί ώθησαν μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας πιθανότατα χρησιμοποίησε «την πείνα ως μέθοδο πολέμου» εναντίον της περιοχής.

Οι αρχές της Αιθιοπίας αρνούνται εδώ και καιρό ότι στόχευαν αμάχους στο Τιγκράι, λέγοντας ότι στόχος τους είναι να συλλάβουν τους επαναστάτες ηγέτες της περιοχής.

Παρά την κατάπαυση του πυρός υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης, βασικές υπηρεσίες όπως τηλέφωνο, ηλεκτρισμός και τραπεζικές υπηρεσίες εξακολουθούν να είναι απενεργοποιημένες στα περισσότερα μέρη του Τιγκράι. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο που χαρακτηρίζεται από καταχρήσεις από όλες τις πλευρές.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός απαιτεί από τις ομοσπονδιακές αρχές να διευκολύνουν την «ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση» στο Τιγκράι. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έστειλε 96 φορτηγά τρόφιμα και καύσιμα στο Τιγκράι μετά τη συμφωνία, αν και η πρόσβαση σε τμήματα του κεντρικού και ανατολικού Τιγκράι παραμένει «περιορισμένη».

Η ανεμπόδιστη πρόσβαση στο Τιγκράι δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί παρά τον αριθμό των φορτηγών που πηγαίνουν στην περιοχή, με αρκετούς περιορισμούς να παραμένουν σε ισχύ, δήλωσε την Παρασκευή ένας εργαζόμενος στον τομέα της βοήθειας. Υπάρχουν όρια στο ποσό των μετρητών που μπορούν να λάβουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Τιγκράι, ενώ τα σημεία ελέγχου και οι στρατιωτικοί διοικητές εμποδίζουν τις μετακινήσεις των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, είπε ο ανθρωπιστικός υπάλληλος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα