ΑΘΗΝΑ
08:02
|
26.04.2024
Το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών δεν έχει κατευθυνθεί στις φτωχότερες χώρες, η επισιτιστική ασφάλεια των οποίων ήταν ο κύριος στόχος της συμφωνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνολικά 561 πλοία εξέπλευσαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά έως τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά σχεδόν όλα κατέληξαν στην Ε.Ε., δήλωσε η Ρωσίδα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βικτόρια Αμπράμτσενκο, κατά τη διάρκεια σημερινής της συνέντευξης στο NTV.

Εξήγησε ότι συνολικά 6,4 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν εξαχθεί στην Ε.Ε., εκ των οποίων το 43% ήταν καλαμπόκι και το 29% σιτάρι.

«Όπως είπε ο πρόεδρος [Βλαντίμιρ Πούτιν], η συμφωνία αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται μονομερώς προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε η Αμπράμτσενκο.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, η Τουρκία, η οποία βοήθησε στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας, βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις παραλαβές σιτηρών, έχοντας λάβει συνολικά 2,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, δηλαδή αρκετά λιγότερα από αυτά που έχει παραλάβει η Ε.Ε..

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία επισήμανε την ανάγκη να προσαρμοστεί η συμφωνία για τα σιτηρά με την Ουκρανία, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών δεν έχει κατευθυνθεί στις φτωχότερες χώρες, η επισιτιστική ασφάλεια των οποίων ήταν ο κύριος στόχος της συμφωνίας του ΟΗΕ και της Τουρκίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τη Ρωσίας, Σεργκέι Βερσίνιν, δήλωσε ότι τα ουκρανικά σιτηρά δεν πηγαίνουν προς το παρόν στα έθνη που τα χρειάζονται περισσότερο, αλλά «κυρίως σε αρκετά ανεπτυγμένες και εύπορες χώρες». Τόνισε ότι η συμφωνία υπογράφηκε αρχικά «με το σύνθημα της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας, πρώτα απ ‘όλα, στις φτωχότερες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής».

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία ότι η συμφωνία για τα σιτηρά δεν εκπληρώνει τους δηλωθέντες στόχους της, και έχουν επίσης επιμείνει ότι οι διατάξεις για την άρση των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων δεν εκπληρώνονται.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία είχε σκοπό να επαναφέρει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για σύντομο χρονικό διάστημα, αφού το Κίεβο εξαπέλυσε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλοία που εμπλέκονται στην εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης γεωργικών φορτίων. Η Ρωσία τελικά επέστρεψε στη συμφωνία αφού έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουκρανία. Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα συμφώνησε σε «μια τεχνική παράταση» της συμφωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα