ΑΘΗΝΑ
01:42
|
09.05.2024
Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, ανακοίνωσε σήμερα πως το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά ως το 2030 από τα 62 στα 64 έτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε σήμερα, όπως είχε προαναγγείλει, ένα σχέδιο για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια έως το 2030 από το τρέχον όριο των 62 ετών, αψηφώντας τα εργατικά συνδικάτα που έχουν δεσμευτεί πως θα αντισταθούν στην αλλαγή του ορίου με απεργίες και διαδηλώσεις.

Η επιμήκυνση του εργασιακού βίου των Γάλλων είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των σχετικά χαμηλών ποσοστών απασχόλησης μεταξύ των ηλικιωμένων και την αποφυγή ελλειμμάτων σε ένα σύστημα που χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων, δήλωσε η κυβέρνηση.

Οι εργατικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η αλλαγή είναι ακόμα πιο άδικη για τους εργαζόμενους που άρχισαν να εργάζονται νωρίς στη ζωή τους, οι οποίοι είναι συνήθως και οι λιγότερο πλούσιοι.

«Γνωρίζω ότι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού μας συστήματος εγείρει ερωτήματα και φόβους», δήλωσε η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, σε συνέντευξη Τύπου. «Σήμερα, παρουσιάζουμε ένα σχέδιο ισορροπίας για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, ένα σχέδιο δικαιοσύνης, ένα σχέδιο που φέρνει κοινωνική πρόοδο».

Τα σωματεία συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν πώς θα απαντήσουν στην κίνηση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει την τελική εκδοχή του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 23 Ιανουαρίου, ώστε αυτό να ξεκινήσει να συζητιέται στο κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο.

Η αναμέτρηση γύρω από αυτό που οι Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν αποκαλέσει «η μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων» πρόκειται να είναι μια καθοριστική στιγμή στη δεύτερη πενταετή θητεία του Μακρόν στη γαλλική προεδρία.

Εάν ο 45χρονος προχωρήσει, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει το είδος της παραλυτικής αναταραχής που συνόδευε -και μερικές φορές νικούσε- τις προσπάθειες των προκατόχων του να τροποποιήσουν τους νόμους που επηρεάζουν την εργασία και τη συνταξιοδότηση. Εάν υποχωρήσει, θα υπονομεύσει τη δεκαετή προσπάθειά του να τραβήξει τη Γαλλία σε έναν μετασχηματισμό υπέρ των επιχειρήσεων.

Ο Μακρόν απέσυρε ήδη μια διαφορετική πρόταση για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2020 μετά από μήνες διαδηλώσεων και απεργιών. Τότε, επικαλέστηκε την πανδημία του Covid.

Η επιχειρούμενη τροποποίηση του ορίου συνταξιοδότησης έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τη γαλλική οικονομία, με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό επιπέδου ρεκόρ να επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τα δημόσια οικονομικά έχουν επιπλέον επιβαρυνθεί από τις τεράστιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Χωρίς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αναμένεται να καταγραφεί ετήσιο έλλειμμα έως και 0,8% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής κατά τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με το Γαλλικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Συντάξεων. Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση δηλώνει πως επιδιώκει να αφιερώσει περισσότερα κεφάλαια σε επενδύσεις στη βιομηχανία και την πράσινη μετάβαση.

Σε μια προσπάθεια να αποσπάσει συναίνεση, η Μπορν απέρριψε την πρόταση που είχε υποστηρίξει αρχικά ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για αύξηση του ελάχιστου ορίου συνταξιοδότησης στα 65. Η Μπορν είπε ότι για την επίτευξη του στόχου της οικονομικής ισορροπίας η κυβέρνηση θα επιταχύνει την εφαρμογή μιας προηγούμενης αναμόρφωσης που αυξάνει σταδιακά τον ελάχιστα έτη εισφορών στα 43. Η ηλικία στην οποία τα άτομα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξης δεν θα αλλάξει από τα 67.

Αυτές οι παραχωρήσεις ανταποκρίνονται σε ορισμένες από τις απαιτήσεις του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να στηρίξει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις, εάν υπάρξουν εγγυήσεις για τα ελάχιστα συνταξιοδοτικά εισοδήματα και οι περιορισμοί ηλικίας δεν αυξηθούν πολύ ή πολύ γρήγορα. Η εξασφάλιση αυτής της υποστήριξης θα έδινε στον Μακρόν μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να αποφύγει μια εκ νέου χρήση του αμφιλεγόμενου άρθρου του γαλλικού συντάγματος που επιτρέπει την επικύρωση νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία.

Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στο σχέδιο και τα συνδικάτα επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε μια έστω και μικρή αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με μια έρευνα της 4ης Ιανουαρίου σε 1.005 άτομα από την Elabe για την τηλεόραση BFM, το 47% των ερωτηθέντων θέλει το κατώτατο όριο ηλικίας να παραμείνει στα 62, ενώ ένα άλλο 25% δηλώνει ότι πρέπει ακόμα και να μειωθεί. Ορισμένα μέλη αριστερών κομμάτων είπαν ήδη ότι θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις στις 21 Ιανουαρίου.

Τα εργατικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές για την εξισορρόπηση του συστήματος, όπως η ενθάρρυνση ή η υποχρέωση των γαλλικών εταιρειών να διατηρήσουν τους ηλικιωμένους εργαζομένους και η επαναφορά της φορολόγησης των εταιρειών για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στα προηγούμενα επίπεδα.

Η αποδοχή του Μακρόν έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με έρευνα της δημοσκοπικής εταιρείας Ifop για το περιοδικό Paris Match και το Sud Radio που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Από τους 1.010 ενήλικες που ρωτήθηκαν διαδικτυακά στις 5 και 6 Ιανουαρίου, το 36% δήλωσε ότι υποστηρίζει τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία, σημειώνοντας μείωση 2 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι τα τρία πέμπτα των συμμετεχόντων δεν τον θεωρούν ικανό να μεταρρυθμίσει τη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα