ΑΘΗΝΑ
07:52
|
06.05.2024
Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 130 του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ η λαϊκή κινητοποίηση συνεχίζεται παρά τους 50 νεκρούς διαδηλωτές και ενώ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη πορεία αγροτών από την επαρχία της χώρας προς τη Λίμα, η ολομέλεια του Περουβιανού Κογκρέσου ενέκρινε χθες, με 75 ψήφους υπέρ, 46 κατά και μηδέν αποχές, το νομοσχέδιο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση για την κατάργηση της ψήφου εμπιστοσύνης στο υπουργικό συμβούλιο.

Η πρωτοβουλία επιδιώκει να εξαλείψει την υποχρέωση κάθε υπουργικού συμβουλίου να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης ενώπιον του Νομοθετικού Σώματος κατά την παρουσίασή του.

Το περουβιανό Κογκρέσο ενέκρινε με 75 ψήφους υπέρ (σε σύνολο 130 εδρών) τα νομοσχέδια 206, 306 και 612. Δεδομένου ωστόσο, ότι οι θετικές ψήφοι δεν ξεπέρασαν τα δύο τρίτα των βουλευτικών εδρών, πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 206 του περουβιανού Συντάγματος.

Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 130 του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι εντός 30 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να πάει στο Κογκρέσο μαζί με το υπουργικό του συμβούλιο για να παρουσιάσει και να συζητήσει τις πολιτικές της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, «η παρουσίαση αυτή δεν απαιτεί ψήφο εμπιστοσύνης», επομένως η Κυβέρνηση θα είναι αρμόδια για τον διορισμό των υπουργών Επικρατείας.

Ο βουλευτής Γκουίντο Μπεγίδο πρότεινε η προτεινόμενη τροποποίηση να τεθεί ξανά στην Επιτροπή Συντάγματος πριν από τη συζήτηση. Η πρότασή του απορρίφθηκε από το Κογκρέσο.

Η τροποποίηση προτάθηκε από την Επιτροπή Συντάγματος του Κογκρέσου, της οποίας προήδρευσε ο φουχιμορικός βουλευτής Ερνάντο Γκουέρα, και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Συντάγματος και Κανονισμών τον Φεβρουάριο του 2022.

Το 2021, η τροποποίηση είχε προωθηθεί από το κόμμα της Κέικο Φουχιμόρι, Λαϊκή Δύναμη. Η Λαϊκή Δύναμη πρότεινε τότε την τροποποίηση των άρθρων 130, 132, 133 και 134 του Συντάγματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα