ΑΘΗΝΑ
10:17
|
03.05.2024
«Χρειάζονται γρήγορες και εφαρμόσιμες κυρώσεις για τα σκάνδαλα διαφθοράς», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε ότι έλαβε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την άρση της ασυλίας της πρώην αντιπροέδρου, Εύας Καϊλή και της ευρωβουλευτή, Μαρίας Σπυράκη.

Το αίτημα για την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, διευκρίνισε η κ. Μέτσολα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στα τέλη Δεκεμβρίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω εικαζόμενης απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας από τον ευρωβουλευτή του Renew Europe, Γιώργο Κύρτσο, στο πλαίσιο της καταγγελίας που έχει κάνει κατά των ελληνικών αρχών για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Το αίτημα αυτό παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Μέτσολα: Γρήγορες και εφαρμόσιμες κυρώσεις για τα σκάνδαλα διαφθοράς

Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του σκανδάλου διαφθοράς «Qatargate».

«Θεωρώ σημαντικό να εισαχθεί ένα σύστημα βάσει του οποίου οι ευρωβουλευτές, μετά την λήξη της θητείας τους, να μην μπορούν αμέσως να αρχίζουν να κάνουν ‘λόμπινγκ’. Πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση, αρχίζοντας από την χρονική διάρκεια της απαγόρευσης αυτής», τόνισε η Μαλτέζα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και πρόσθεσε: «Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα προκύψουν εφαρμόσιμες και γρήγορες κυρώσεις, διότι οι κυρώσεις είναι το πραγματικό αποτρεπτικό στοιχείο».

Εξήγησε, επίσης, ότι οι ήδη υπάρχουσες κυρώσεις προβλέπουν την δυνατότητα να σταματήσει η καταβολή του μισθού, ενώ τώρα «δυο ευρωομάδες ζήτησαν να γίνει περαιτέρω βήμα, με το πάγωμα της σύνταξης». Η πρότασή τους προβλέπει, όπως εξήγησε η Μέτσολα ότι «όποιος καταδικάζεται σε ποινή μεγαλύτερη των δυο ετών θα χάνει την σύνταξή του». Θα πρέπει όμως «να εξακριβωθεί αν, από νομικής πλευράς, η πρόταση είναι εφαρμόσιμη».

«Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο, δεν είναι ότι μια τρίτη χώρα προσπάθησε να ασκήσει επιρροή, αλλά το ότι μια ΜΚΟ -μια λεγόμενη ΜΚΟ η οποία ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα- χρησιμοποιήθηκε από ένα αυταρχικό καθεστώς για να διαφθείρει», δήλωσε στην La Repubblica η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ερώτηση της εφημερίδας, αν είχε κάποιες υποψίες, η Ρομπέρτα Μέτσολα απάντησε:

«Υποψίες όχι. Κατάλαβα όμως ότι συνέβαινε κάτι το διαφορετικό, όταν έγινε η ψηφοφορία στην επιτροπή αυτή. Οι έρευνες έφτασαν πιθανόν στο Κατάρ, με την αρχική σκέψη ότι τα νήματα θα μπορούσαν να τα κινούν η Ρωσία και η Κίνα. Ανησυχούμε πάντα για τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά το θέμα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση τα κατάφεραν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα