ΑΘΗΝΑ
00:24
|
03.05.2024
Ακόμα δυο νεκρούς θρηνεί το Περού έπειτα από συμπλοκές διαδηλωτών με την αστυνομία της Αρεκίπα, ενώ μαζική διαδήλωση εναντίον της Μπουλουάρτε έγινε και στη Λίμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από νότιες επαρχίες στις Άνδεις όπου κυριαρχεί ο αυτόχθων πληθυσμός, συμμετείχαν σε αντικυβερνητική πορεία χθες Πέμπτη στο κέντρο της Λίμας, εξοργισμένοι για την αστυνομική βία που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων πολιτών. Για άλλη μια φορά οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της μεταβατικής προέδρου, Ντίνας Μπολουάρτε. Ζήτησαν επίσης να διεξαχθούν άμεσα νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ενώ βασικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν: «Να πάρουμε τη Λίμα».

Η αστυνομία υπολόγισε τη συμμετοχή στην πορεία σε περίπου 3.500 άτομα, όμως πολλοί αμφισβητούν αυτόν αριθμό και κάνουν λόγο για τουλάχιστον 7.000 διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ξέσπασαν βίαια επεισόδια με τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί, ενώ, νωρίτερα χθες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τα διάρκεια ταραχών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στην Αρεκίπα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Περού, συμπλοκές διαδηλωτών με αστυνομικούς γύρω από το αεροδρόμιο στοίχισαν τη ζωή ενός άνδρα, περίπου 30 ετών, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, την ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Συνήγορος έκανε επίσης λόγο για ακόμη έναν θάνατο διαδηλωτή, που τραυματίστηκε προχθές Τετάρτη στη Μακουσάνι, κοντά στην Πούνο, στα σύνορα με τη Βολιβία.

Στη Λίμα, το μεγαλύτερο μέρος της διαδήλωσης κύλησε ήρεμα. Ωστόσο, επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της πρωτεούσας, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες, κομμάτια από πλάκες πεζοδρομίων, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ απάντησαν χτυπώντας πολίτες με γκλομπ. Δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τουλάχιστον δυο τραυματίες και τους αστυνομικούς να προχωρούν σε προσαγωγές.

Ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Λίμα, κοντά στην πλατεία Σαν Μαρτίν που ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων, πήρε φωτιά από άγνωστη αιτία χθες βράδυ γύρω στις 20:00 (τοπική ώρα· στις 03:00 ώρα Ελλάδας). Το κτίριο ήταν άδειο όταν η τεράστια φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστα αίτια, και ευτυχώς δεν υπήρχαν θύματα, δήλωσε ένας διοικητής της πυροσβεστικής σε τοπικό ραδιόφωνο.

Χθες το πρωί, ο στρατηγός Βίκτορ Σανάμπρια, ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια της Λίμας, ανακοίνωνε πως αναπτύχθηκαν «11.800 αστυνομικοί για τον έλεγχο των ταραχών», προσθέτοντας πως στην επιχείρηση αποφασίστηκε «η συμμετοχή του στρατού».

«Είμαστε εδώ προκειμένου να αγωνιστούμε για μια δίκαιη υπόθεση. Θέλουμε να διαλυθεί το κοινοβούλιο. Μας περιθωριοποιούν, λένε πως είμαστε βάνδαλοι, τρομοκράτες. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», είπε η Άιντα Αρόνι, που πήγε στην πρωτεύουσα από την Αγιακούτσο (νότια), μιλώντας στην κεντρική πλατεία 2ης Μαΐου, με παραδοσιακή φορεσιά των Άνδεων, μια σημαία του Περού στα χέρια και μαύρο περιβραχιόνιο, σε ένδειξη πένθους για τους δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές.

Τον περασμένο μήνα, θυελλώδεις και μερικές φορές θανατηφόρες διαμαρτυρίες οδήγησαν στη χειρότερη βία που έχει δει το Περού σε περισσότερο από δύο δεκαετίες, καθώς πολίτες σε φτωχότερες, αγροτικές περιοχές εκφράζουν την οργή τους στο κατεστημένο της Λίμα που με φερόμενο πραξικοπηματικό τρόπο ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση του Πέδρο Καστίγιο και τον οδήγησε στη φυλακή.

Η κυβέρνηση επέβαλε την περασμένη Κυριακή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 30 ημέρες στη Λίμα, στην Κούσκο, στην Καγιάο και στην Πούνο, μέτρο που επιτρέπει την επέμβαση του στρατού για την επιβολή της τάξης και αναστέλλει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, ανάμεσά τους αυτά της συνάθροισης και της κυκλοφορίας. Όμως, όπως τόνισε ένας συνδικαλιστής, οι διοργανωτές των μαζικών κινητοποιήσεων δεν πρόκειται να «ζητήσουν την άδεια» των αρχών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα