ΑΘΗΝΑ
02:13
|
03.05.2024
Η αστυνομία συγκρούστηκε ξανά την Παρασκευή με διαδηλωτές σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες Περουβιανοί τραυματίστηκαν όταν οι εντάσεις ξέσπασαν ξανά το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα, αναφέρει το Reuters.

Στην πρωτεύουσα Λίμα, αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να απωθήσουν διαδηλωτές που πετούσαν γυάλινα μπουκάλια και πέτρες, καθώς οι φωτιές έκαιγαν στους δρόμους, σύμφωνα με πλάνα της τοπικής τηλεόρασης.

Στη νότια περιοχή Πούνο της χώρας, περίπου 1.500 διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ιλάβε, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτσέντε Ρομέρο σε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης.

Ένα αστυνομικό τμήμα στη Ζεπίτα του Πούνο, επίσης, καίγεται, είπε ο Ρομέρο.

Οι υγειονομικές αρχές στο Ιλάβε ανέφεραν οκτώ ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με τραύματα, συμπεριλαμβανομένων σπασμένων χεριών και ποδιών, μώλωπες στα μάτια και τρυπημένη κοιλιά.

Μέχρι αργά το απόγευμα, 58 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί σε όλη τη χώρα σε διαδηλώσεις, σύμφωνα με έκθεση του διαμεσολαβητή του Περού.

Η αναταραχή ακολούθησε μια ημέρα χάους την Πέμπτη, όταν ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Λίμα κάηκε ολοσχερώς, καθώς η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε υποσχέθηκε να γίνει πιο σκληρή με τους «βανδάλους».

Η καταστροφή του κτιρίου, ενός αρχοντικού σχεδόν αιώνα στο κέντρο της Λίμα, χαρακτηρίστηκε από τους αξιωματούχους ως απώλεια ενός «μνημειακού αγαθού». Οι αρχές διερευνούν τα αίτια.

Ο Ρομέρο την Παρασκευή ισχυρίστηκε ότι η φωτιά ήταν «δεόντως σχεδιασμένη και διευθετημένη».

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στη Λίμα αυτή την εβδομάδα ζητώντας αλλαγή, εξοργισμένοι από τον αυξανόμενο απολογισμό των νεκρών των διαδηλώσεων, ο οποίος ανήλθε επίσημα στους 45 την Παρασκευή.

Διαδηλώσεις συγκλονίζουν το Περού από τότε που ο πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο ανατράπηκε τον Δεκέμβριο, αφού προσπάθησε να διαλύσει το νομοθετικό σώμα για να αποτρέψει την ψηφοφορία για μομφή.

Οι αναταραχές μέχρι αυτή την εβδομάδα επικεντρώνονταν στο νότιο τμήμα του Περού.

Στην περιοχή Κούσκο, το μεγάλο ορυχείο χαλκού Antapaccay της Glencore (GLEN.L) ανέστειλε τη λειτουργία του την Παρασκευή, αφού διαδηλωτές επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις – μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα – για τρίτη φορά αυτόν τον μήνα.

Τα αεροδρόμια στην Αρεκουίπα, στο Κούσκο και στη νότια πόλη Τζοθλιάσα δέχθηκαν επίσης επίθεση από διαδηλωτές, προκαλώντας ένα νέο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία του Περού.

«Είναι πανεθνικό χάος, δεν μπορείς να ζήσεις έτσι. Βρισκόμαστε σε μια τρομερή αβεβαιότητα – η οικονομία, οι βανδαλισμοί», δήλωσε ο Λεονάρντο Ρότζας, κάτοικος της Λίμα.

Η κυβέρνηση έχει επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι περιφέρειες, περιορίζοντας ορισμένα πολιτικά δικαιώματα.

Ωστόσο, η Μπολουάρτε απέρριψε τις εκκλήσεις της να παραιτηθεί και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, αντ’ αυτού καλώντας για διάλογο και υποσχέθηκε να τιμωρήσει όσους εμπλέκονται στις ταραχές.

«Όλη η αυστηρότητα του νόμου θα πέσει πάνω σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν ενεργήσει με βανδαλισμό», δήλωσε την Πέμπτη η Μπολουάρτε.

Μερικοί ντόπιοι έριξαν την ευθύνη στην Μπολουάρτε, κατηγορώντας την ότι δεν ανέλαβε δράση για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στις 7 Δεκεμβρίου ως απάντηση στην εκδίωξη και τη σύλληψη του Καστίγιο.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την αστυνομία και τον στρατό για χρήση φονικών πυροβόλων όπλων. Η αστυνομία λέει ότι οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν όπλα και αυτοσχέδια εκρηκτικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα