ΑΘΗΝΑ
16:27
|
06.05.2024
Το συριακό καθεστώς φέρεται να συμφώνησε να επιτρέψει την εισαγωγή αγαθών από τη Σαουδική Αραβία μετά από μια δεκαετία αναστολής του εμπορίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το συριακό καθεστώς φέρεται να συμφώνησε να επιτρέψει την εισαγωγή αγαθών από τη Σαουδική Αραβία μετά από μια δεκαετία αναστολής του εμπορίου, εν μέσω αναφορών για αυξανόμενες σχέσεις συμφιλίωσης μεταξύ των δύο αραβικών εθνών, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Arabi 21, το υπουργείο Εξωτερικών και ομογενών του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ συμφώνησε να επιτρέψει την εισαγωγή υλικών που κατασκευάζονται στη Σαουδική Αραβία, κυρίως ζάχαρης και πετροχημικών. Το πρακτορείο ανέφερε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε από επίσημες σελίδες του καθεστώτος, το οποίο δείχνει την έγκριση της εισαγωγής 10.000 τόνων ζάχαρης από το βασίλειο.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλές εικασίες ότι το Ριάντ σκέφτεται να αποκαταστήσει πλήρως τους δεσμούς με τη Δαμασκό, μια δεκαετία μετά τη βάναυση καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων από το καθεστώς Άσαντ και το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου, καθώς και την επακόλουθη απομόνωση του καθεστώτος από τη διεθνή κοινότητα και μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου.

Ο Ιγιάντ αλ-Τζααφάρι, οικονομικός εμπειρογνώμονας που μίλησε στο πρακτορείο, απέρριψε αυτές τις εικασίες, ωστόσο, λέγοντας ότι η απόφαση να επιτραπούν οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία είναι εξ ολοκλήρου οικονομική. «Παρά την ικανότητα των Σύριων εμπόρων να βρίσκουν εναλλακτικές πηγές για υλικά που επιτρέπεται να εισάγονται από τη Σαουδική Αραβία, στόχος της απόφασης είναι να πιέσει το Ριάντ να μειώσει τους περιορισμούς στα φορτηγά που μεταφέρουν συριακά εμπορεύματα, τα οποία μεταφέρονται σε χώρες του Κόλπου.»

Ο αλ-Τζααφάρι είπε επίσης ότι η απόφαση «στοχεύει να αμβλύνει» τη θέση της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τη διατήρηση των περιορισμών της στις συριακές εισαγωγές στο βασίλειο, οι οποίοι επιβλήθηκαν κυρίως λόγω της τεράστιας εισροής ναρκωτικών – ιδιαίτερα captagon – από τη Συρία όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως λαθραία κρύβοντας χάπια σε εμπορεύματα σε μια προσπάθεια να ξεγελάσουν τους τελωνειακούς υπαλλήλους.

Όσον αφορά την προοπτική της πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων με τον Άσαντ, κάτι που τα αραβικά έθνη αποφασίζουν να κάνουν ολοένα και περισσότερο, η Σαουδική Αραβία έχει κάνει κάποια σημάδια για να εξετάσει μια τέτοια κίνηση και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε στο Bloomberg ότι το βασίλειο εργάζεται προς έναν τρόπο να εμπλακεί σε διάλογο με το συριακό καθεστώς.

Προς το παρόν, ωστόσο, το Ριάντ εξακολουθεί να διατηρεί ανοιχτά τη θέση του ενάντια στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων και πέρυσι αρνήθηκε να εγκρίνει την επιστροφή της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρακινή Αντίσταση: Στοχεύσαμε Ισραηλινή βάση στην Χάιφα

Γεραπετρίτης: Πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στην Ράφα

Ιρανός Πρόεδρος: Καμιά ανοχή στη σιωνιστική και αντεπαναστατική αποσταθεροποίηση του Ιράκ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα