ΑΘΗΝΑ
14:40
|
30.04.2024
Με πρόφαση το ισχύον χουντικό καταστατικό λειτουργίας των πολεμικών μουσείων, γίνεται έξωση στην αντιδικτατορική έκθεση του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με έξωση από το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης* και με βάση ένα χουντικό καταστατικό, απειλείται η μόνιμη έκθεση για την αντιδικτατορική αντίσταση με τίτλο «Διότι δεν συνεμορφώθην», που ξεκινά τον ερχόμενο φετινό Μάρτιο.

Η έξωση λαμβάνει χώρα με βάση το ισχύον, χουντικό καταστατικό λειτουργίας των πολεμικών μουσείων (Ν.Δ. 132 ΦΕΚ Α΄35/3.3.1969) όπου σκοπός τους είναι «η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον», κάτι που δεν περιλαμβάνει, βέβαια, τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Ο χώρος υπήρξε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανακριτικό κολαστήριο της χουντικής ΚΥΠ και εκεί μέσα θανατώθηκε, μετά από άγρια βασανιστήρια, ο βουλευτής της Αριστεράς, Γιώργης Τσαρουχάς.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς χθες, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Ήδη το προεδρείο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 επισκέφθηκε τις Κ.Ο. των κομμάτων της και τις ενημέρωσε για την επικείμενη έξωση της μόνιμης έκθεσης του αντιδικτατορικού αγώνα η οποία βρίσκεται σε έναν χώρο μόλις 33 τ.μ. που άρχισε να λειτουργεί πριν έξι χρόνια και είχαν εγκαινιάσει στις 5 Μαΐου 2017 ο τότε πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας.

Αίτημα του ΣΦΕΑ προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου είναι η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την κατάργηση του διατάγματος – εκτρώματος της χούντας και η ανακήρυξη του εκ 33 τ.μ. απέριττου – πυκνού Χώρου Μνήμης του ΣΦΕΑ 1967-1974 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε χώρο Ιστορικής Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης.

Όπως συνέβη και στην ανάλογη περίπτωση του πρώην ανακριτικού κολαστήριου του ΕΑΤ-ΕΣΑ στην Αθήνα, όπου εδρεύει ο ΣΦΕΑ, με την παραχώρηση της κυριότητας των σωζόμενων κτηρίων στην Περιφέρεια Αττικής, με τροπολογία μελών μας – τότε βουλευτών – που υιοθέτησε στις 6/6/2017 το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύνδεσμος: «Οποιαδήποτε παράταση του σημερινού καθεστώτος της κατά παραχώρηση «φιλοξενίας» στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όχι μόνο συνιστά λογοκριτική επέμβαση εις βάρος της πρόσφατης ιστορίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και εξυπηρετεί, αντικειμενικά, όσους επιχειρούν να παγιδέψουν τους νέους ανθρώπους, δημαγωγώντας εις βάρος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και διαβάλλοντας τις δημοκρατικές αξίες».

Η έκθεση τεκμηρίων «Διότι δεν συνεμορφώθην»

Η έκθεση-ντοκουμέντο του ΣΦΕΑ στεγάζεται σε έναν εμβληματικό τόπο Μαρτυρίου, αφού στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, την περίοδο της Δικτατορίας στεγαζόταν το ανακριτικό κολαστήριο της ΚΥΠ, όπου βασανίστηκαν δεκάδες αγωνιστές/τριες της δημοκρατίας-αντίπαλοι της Χούντας. Η έκθεση, αποτελεί και φόρο τιμής για τους πολιτικούς κρατούμενους της Χούντας.

Παράλληλα, ο Χώρος Μνήμης λειτουργεί και παιδευτικά ως ένα συνεχές μάθημα Δημοκρατίας και Ελευθερίας για τους μαθητές των δεκάδων σχολείων που από όλη τη χώρα επισκέπτονται το Πολεμικό Μουσείο. Εδώ, οι μαθητές, όχι μόνο γνωρίζουν τα εκθέματα των μόνιμων συλλογών του Μουσείου, αλλά και μαθαίνουν για τους αγώνες εκείνων που, αψηφώντας το προσωπικό κόστος, υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία– ανάμεσά τους και εκατοντάδες Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες που τίμησαν τον όρκο τους και διέσωσαν την τραυματισμένη από τους πραξικοπηματίες τιμή του ελληνικού στρατού.

Και όπως τονίζει ο ΣΦΕΑ: «Πιστεύουμε πως με τη λειτουργία του ο Χώρος Μνήμης αποκατέστησε την τιμή του Ελληνικού Στρατού που φορτώθηκε συλλήβδην το άγος των εγκλημάτων των επίορκων αξιωματικών. Αυτό έχει αναγνωριστεί από τους Έλληνες αξιωματικούς που έχουν επισκεφθεί τον Χώρο Μνήμης και δήλωσαν υπερήφανοι για τους συναδέλφους τους που αγωνίστηκαν εναντίον του τυραννικού καθεστώτος, με βαρύ προσωπικό τίμημα πολλές φορές.

*Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 2000 και βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. (Γρ. Λαμπράκη 4)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Ένοχος για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο IDF

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Κομισιόν: Ερευνά τη Meta για παραπληροφόρηση ενόψει Ευρωεκλογών

Κριμαία: Καταρρίφθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα