ΑΘΗΝΑ
04:07
|
06.10.2024
Για την εταιρική σχέση της Ελλάδας-Αγγλίας σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, φαίνεται να μίλησαν Μητσοτάκης και πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τύχη όχι μόνο των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά και σημαντικότατων εκθεμάτων ελληνικών μουσείων, σε πολυτελείς σουίτες ξενοδοχείων στο Νάιτμπριτζ του Λονδίνου, δίπλα στο Μπάκιγχαμ και το Χάιντ Παρκ, περιγράφουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

Συνομιλητής του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, πρώην κορυφαίο στέλεχος κυβερνήσεων των Συντηρητικών, σε δύο διαφορετικές συναντήσεις, τον Νοέμβριο του 2021 και στα τέλη του 2022.

Ο πρώην «υπουργός Οικονομικών της λιτότητας» στη Βρετανία βρήκε στο πρόσωπο του Μητσοτάκη κάποιον με τον οποίο μπορούσε να συνεννοηθεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το τι συζήτησαν και πώς συνεννοήθηκαν, γίνεται σαφές από το ότι δεν έχει μιλήσει δημόσια για αυτές τις επαφές, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν εις βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Στο τραπέζι βρίσκεται η ιδέα περί «ανταλλαγής» εκθεμάτων, «δανεισμού», ακόμη και «ενεχυρίασης» άλλων σημαντικών εκθεμάτων ελληνικών μουσείων, που πρακτικά θα χρησιμοποιηθούν ως… όμηροι που θα παραδοθούν στο Βρετανικό Μουσείο όσο κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα θα βρίσκονται στην Ελλάδα. 

Μάλιστα, στις ιδέες που φέρονται να συζήτησαν διεξοδικά Μητσοτάκης και Όσμπορν τα μοναδικά έργα τόσο του Παρθενώνα όπως άλλα (π.χ. τοιχογραφίες της Σαντορίνης, η Μάσκα του Αγαμέμνονα, κτλ.) θα καταλήξουν να είναι μόνιμα σε διαδικασία… περιοδείας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Η προσβολή στον ελληνικό και παγκόσμιο Πολιτισμό δεν θα μπορούσε να περιγραφεί σαφέστερα από τον χαρακτηρισμό που περιλαμβάνει η ίδια η δήλωση του Βρετανικού Μουσείου, που μιλάει για «συζητήσεις με την Ελλάδα για μια εταιρική σχέση σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέση Ανατολή: Στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου, ίσως του μεγαλύτερου στην Ιστορία της

Μίμης Πλέσσας 1924-2024

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο πετρελαϊκού σοκ στη Μέση Ανατολή

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη δημιουργία επιπλέον 49 ταξιαρχιών με 5.000 στρατιώτες σε κάθε μία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα