ΑΘΗΝΑ
02:51
|
08.05.2024
Το Βατικανό ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έκλεισε την πρεσβεία του στη Νικαράγουα αφού η κυβέρνηση της χώρας πρότεινε την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Βατικανό ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έκλεισε την πρεσβεία του στη Νικαράγουα αφού η κυβέρνηση της χώρας πρότεινε την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων, το τελευταίο επεισόδιο σε μια πολυετή καταστολή της Καθολικής Εκκλησίας από την κυβέρνηση του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, αναφέρει το Associated Press.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού στη Μανάγκουα, Μονσινιόρ Μαρσέλ Ντιούφ, έφυγε επίσης από τη χώρα την Παρασκευή, με προορισμό την Κόστα Ρίκα, δήλωσε αξιωματούχος του Βατικανού, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η ενέργεια του Βατικανού ήρθε μια εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση της Νικαράγουας πρότεινε την αναστολή των σχέσεων με την Αγία Έδρα και ένα χρόνο αφότου η Νικαράγουα ανάγκασε τον τότε παπικό πρέσβη να φύγει. Δεν είναι σαφές τι περισσότερο θα συνεπάγεται η προτεινόμενη αναστολή με διπλωματικούς όρους.

Οι σχέσεις μεταξύ της εκκλησίας και της κυβέρνησης του Ορτέγκα έχουν επιδεινωθεί από το 2018, όταν οι αρχές της Νικαράγουας κατέστειλαν βίαια τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ορισμένοι καθολικοί ηγέτες έδωσαν στους διαδηλωτές καταφύγιο στις εκκλησίες τους και η εκκλησία προσπάθησε αργότερα να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της κυβέρνησης και της πολιτικής αντιπολίτευσης.

Ο Ορτέγκα χαρακτήρισε τα καθολικά πρόσωπα που έβλεπε ως συμπαθείς προς την αντιπολίτευση ως «τρομοκράτες» που είχαν υποστηρίξει τις προσπάθειες ανατροπής του. Δεκάδες θρησκευτικά πρόσωπα συνελήφθησαν ή διέφυγαν από τη χώρα.

Δύο εκκλησίες μοναχών, μεταξύ των οποίων και από το τάγμα των Ιεραπόστολων της Φιλανθρωπίας που ίδρυσε η Μητέρα Τερέζα, εκδιώχθηκαν από τη Νικαράγουα πέρυσι.

Ο εξέχων καθολικός επίσκοπος Ρολάντο Άλβαρεζ καταδικάστηκε σε 26 χρόνια φυλάκιση τον περασμένο μήνα, αφού αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο που μετέφερε 222 αντιφρονούντες και ιερείς για να εξοριστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Του αφαιρέθηκε επίσης η υπηκοότητα της Νικαράγουας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλός για το θέμα, προφανώς μη θέλοντας να πυροδοτήσει εντάσεις. Αλλά σε μια συνέντευξη στις 10 Μαρτίου στο αργεντίνικο μέσο ενημέρωσης Infobae, μετά την καταδίκη του Άλβαρεζ, χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Ορτέγκα μια «αγενή δικτατορία» συγκρίσιμη με αυτή του Χίτλερ που οδηγείται από έναν «ανισόρροπο» πρόεδρο.

Σύμφωνα με το Vatican News, η επιμέλεια της πρεσβείας του Βατικανού ανατέθηκε στην ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με διπλωματικές συμβάσεις. Η έκθεση ανέφερε ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας έδωσαν στον Ντιούφ, επιτετραμμένο, έναν αποχαιρετιστήριο χαιρετισμό προτού κλείσει τη διπλωματική θέση και φύγει.

Κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας τελετής, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Νικαράγουα, Κριστόφ Μπούντσερερ, εξέφρασε τη λύπη του για το κλείσιμο της πρεσβείας και ζήτησε από τον Ντιούφ να μοιραστεί ένα μήνυμα με τον Πάπα Φραγκίσκο, σύμφωνα με δήλωση στη σελίδα της γερμανικής πρεσβείας στο Facebook.

«Μαζί με την Καθολική Εκκλησία, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νικαράγουα θα υπερασπίζονται πάντα τις χριστιανικές αξίες της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», είπε ο Μπούντσερερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2018 έχει απαγορεύσει όλες τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη χώρα, περιόρισε επίσης τις καθολικές δραστηριότητες μέσα στις εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των παραδοσιακών πομπών στους δρόμους που χιλιάδες κάτοικοι της χώρας συνήθιζαν να γιορτάζουν ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Οι περιορισμοί ανάγκασαν τις εκκλησιαστικές αρχές να πραγματοποιήσουν την πομπή Stations of the Cross στο χώρο του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού της Μανάγκουα, όπως έκαναν την Παρασκευή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα