ΑΘΗΝΑ
03:31
|
26.04.2024
Και φέτος θα πάμε τους δείχτες μία ώρα μπροστά τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφού δεν καταφέραμε να απαλλαγούμε από το «έθιμο» της ανοιξιάτικης αλλαγής ώρας, ξαναμπαίνουμε στη γνώριμη διαδικασία μετάθεσης των δεικτών των ρολογιών κατά μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας θα γίνει τα ξημερώματα της μεθεπόμενης Κυριακής, 26 Μαρτίου 2023 και συγκεκριμένα στις 03:00 π.μ. που θα πρέπει να γίνει 04:00 π.μ.

Αλλαγή ώρας 2023: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες στα ρολόγια μια ώρα μπροστά |  Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε σχετική ανακοίνωσή του επικαλείται την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ στις 19 Ιανουαρίου 2001 σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα που λήγει κάθε χρόνο κατά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Το βασικό «πλεονέκτημα» που υποτίθεται πως επιβάλλει την αλλαγή της ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας καθώς κατά μία θεωρία εκτιμάται πως συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Τη δεκαετία του 1970, στο φόντο της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932.

Αντιδράσεις για μία ενοχλητική αλλαγή

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια.

Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος και επισημαίνουν πως πλέον σήμερα δε διαπιστώνεται στην πραγματικότητα καμία εξοικονόμηση ενέργειας για αυτό το λόγο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα