Αφού δεν καταφέραμε να απαλλαγούμε από το «έθιμο» της ανοιξιάτικης αλλαγής ώρας, ξαναμπαίνουμε στη γνώριμη διαδικασία μετάθεσης των δεικτών των ρολογιών κατά μία ώρα μπροστά.
Η αλλαγή της ώρας θα γίνει τα ξημερώματα της μεθεπόμενης Κυριακής, 26 Μαρτίου 2023 και συγκεκριμένα στις 03:00 π.μ. που θα πρέπει να γίνει 04:00 π.μ.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε σχετική ανακοίνωσή του επικαλείται την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ στις 19 Ιανουαρίου 2001 σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα που λήγει κάθε χρόνο κατά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.
Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας
Το βασικό «πλεονέκτημα» που υποτίθεται πως επιβάλλει την αλλαγή της ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας καθώς κατά μία θεωρία εκτιμάται πως συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας.
Τη δεκαετία του 1970, στο φόντο της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932.

Αντιδράσεις για μία ενοχλητική αλλαγή
Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια.
Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος και επισημαίνουν πως πλέον σήμερα δε διαπιστώνεται στην πραγματικότητα καμία εξοικονόμηση ενέργειας για αυτό το λόγο.