ΑΘΗΝΑ
19:30
|
24.05.2024
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι εκτός από τεθωρακισμένα η χώρα του θα δώσει και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι εκτός από τεθωρακισμένα η χώρα του θα δώσει και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια πρόκληση πιο εξωφρενική ακόμα και από την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, την οποία προωθούν η Σλοβακία και η Πολωνία.

Τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι πιο καταστροφικά από τα συμβατικά για τον αντίπαλο, ωστόσο είναι γνωστό από την πρώην Γιουγκοσλαβία και από το Ιράκ ότι είναι ιδιαιτέρως φονικά για αυτούς που τα χρησιμοποιούν, για τα θύματά τους και βεβαίως καταστροφικά για το περιβάλλον. Η χρήση τους στην πρώην Γιουγκοσλαβία θεωρείται ότι προκάλεσε άμεσα 2.500 θανάτους και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Φυσικά οι συνέπειές τους συνεχίζονται. Η Ρωσία θεωρεί ότι πρόκειται για ισοδύναμα μιας μικρής, βρώμικης βόμβας. Ίσως να μην είναι απολύτως ακριβής αυτή η σύγκριση (παρότι τα αποτελέσματα σωρευτικώς μπορεί να είναι ίσα ή και μεγαλύτερα), ωστόσο το μείζον και πρωτοφανές ζήτημα συνίσταται στο ότι ένα πυρηνικού τύπου όπλο θα χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης εναντίον μιας πυρηνικής δύναμης, έχοντας αποσταλεί στους εμπολέμους από μία άλλη πυρηνική και νατοϊκή χώρα.

Οι Βρετανοί στέλνουν 14 Challenger 2 στο Κίεβο

Η απάντηση της Ρωσίας ήταν η αναμενόμενη, παρά τις εκ των υστέρων δικαιολογίες των Βρετανών. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξήγησε ότι εφόσον αποσταλεί τέτοιος οπλισμός θα αντιμετωπιστεί όπως αρμόζει σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας, ενώ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι “λίγα σκαλιά πλέον” μένουν στο δρόμο της χρήσης πυρηνικών όπλων. Μετά την απαγόρευση δια στόματος Μπλίνκεν οποιασδήποτε συμφωνίας ειρήνης ή έστω κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, μετά την αναγόρευση του Πούτιν σε διωκόμενο από τη Δύση εγκληματία (κοινώς μετά την απαγόρευση των διπλωματικών επαφών), έχουμε ένα άλμα στο δρόμο προς έναν κατακλυσμιαίο πυρηνικό πόλεμο.

Αξίζει πραγματικά να στοχαστεί κανείς τι είναι αυτό που ωθεί τις δυτικές κυβερνήσεις σε έναν τυχοδιωκτισμό, ο οποίος θα καταστρέψει και τις δικές τους χώρες. Σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο η αμορφωσιά των δυτικών ελίτ και η έλλειψη μεθοδολογικών εργαλείων ανάλυσης. Το ίδιο η αντικοινωνικότητά τους, όπως και η διεύρυνση των ανισοτήτων σε βαθμό απόλυτης άγνοιας και εχθρότητας προς τους λαούς τους, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται (μάλλον) ούτε τους πραγματικούς κινδύνους μιας ολικής καταστροφής. Δεν είναι όμως μόνο αυτά: η υποχώρηση της ισχύος των ΗΠΑ και της συλλογικής Δύσης επιταχύνεται με γεωμετρική πρόοδο. Οι κινήσεις της Κίνας, της Ρωσίας αλλά και παραδοσιακών συμμάχων της Δύσης (βλ. Σαουδική Αραβία) προκαλούν συστημικό πανικό. Ο κίνδυνος να χρειαστούν οι ΗΠΑ να εθνικοποιήσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του τραπεζικού τους κλάδου, με την αποδολαριοποίηση να εντείνεται, προκαλεί ρίγη στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.

Ενόψει αυτών, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κινούνται με την παλιά αποικιοκρατική νοοτροπία: θεωρούν ότι μπορούν να συντρίψουν στρατιωτικώς τους αντιπάλους τους, με το να αποδειχθούν αδίστακτοι, όπως στο παρελθόν. Ωθούνται έτσι σε τυχοδιωκτισμό, ο οποίος μοιάζει με δομικό παραλογισμό. Η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει με κάποιας εκδοχής πυρηνικά όπλα. Επίσης θα αναγκαστεί να χτυπήσει κάποια στιγμή τις βάσεις απογείωσης του νέου στόλου πολεμικών αεροσκαφών της Ουκρανίας, έξω από τα εδάφη της τελευταίας. Ο κατακλυσμιαίος πόλεμος έχει καταστεί αδιανόητα πιθανός, ωστόσο οι δυτικές κοινωνίες είτε υποαντιδρούν, είτε βρίσκονται σε απόλυτη ύπνωση.

Ο ψυχρός πόλεμος δεν εξελίχθηκε σε θερμό, χάρη στο ένστικτο επιβίωσης των αντιπάλων. Σήμερα, στη Δύση αυτό το ένστικτο επιβίωσης ξεθωριάζει, γιατί η Δύση δεν μπορεί να δεχτεί να μην είναι (δια των ΗΠΑ) κοσμοκράτειρα. Εμείς όμως πρέπει να αναρωτηθούμε: αξίζει να διακινδυνεύσουμε το θάνατο όλων μας, ή έστω μια γιγαντιαία μόλυνση στο κέντρο της ηπείρου μας, επειδή οι ΗΠΑ θέλουν να ηγεμονεύουν τον πλανήτη; Αν ναι, ας συνεχίσουμε στο δρόμο του αφανισμού. Αλλιώς, στο όνομα της επιβίωσής μας (θα μπορούσαμε να πούμε και «για τ’ όνομα του Θεού») τουλάχιστον να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί: να ανατρέψουμε την εγκληματική κυβέρνηση πολεμοκάπηλων που έχουμε.

Δεν μπορούμε εμείς από την Ελλάδα να ανατρέψουμε τους εγκληματίες που κυβερνούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά τους δικούς μας μπορούμε. Δεν είναι καθόλου σοφό να πηγαίνουμε γυρεύοντας να γίνουμε στόχος για τους ρωσικούς πυραύλους, επειδή οι ΗΠΑ έχουν κάνει την πατρίδα μας και ειδικότερα την Αλεξανδρούπολη, οικόπεδό τους, στο πλαίσιο ενός παγκοσμίου πολέμου ο οποίος ήδη ρημάζει μια χώρα (την Ουκρανία) και απειλεί να αφανίσει τη ζωή στον πλανήτη. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ευρωεκλογές: Πού ψηφίζεις-Ανακοινώθηκαν όλα τα εκλογικά κέντρα

Χαλκίδα: Προσωρινά κρατούμενες προϊστάμενη και υπάλληλος της ΔΟΥ

Μάστιγα η πανάκριβη στέγη στην Ιρλανδία

Ανοίγει (και άλλο…) η ψαλίδα της φτώχειας στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα